Konečně výhra

P l z e ň - Junioři: Lasselsberger Plzeň – Chemopetrol Litvínov 4:0. Po sérii dvou proher a čtyř remíz dokázali plzeňští junioři opět bodovat naplno. Na domácím ledě porazili přesvědčivě Litvínov. Hlavními postavami zápasu byli brankář Jan Freylach a útočník Jaroslav Kracík. Plzeňský gólman vychytal nulu a svůj tým v důležitých momentech několikrát podržel. Kracík, druhý muž kanadského bodování juniorské soutěže, přidal další čtyři body za dva góly a stejný počet nahrávek. Naopak vedoucí litvínovský Petružálek nebodoval a přišel tak o svůj náskok v čele tabulky produktivity. Radost ze zisku dvou bodů pokazilo domácím vítězství Ústí nad Labem na ledě pražské Sparty.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

4:0

Branky a nahrávky: 14. Novák (Kracík), 17. Kracík, 25. Kracík (Krywda), 37. Keltyčka (Novák, Kracík). Rozhodčí: Svoboda – Pešek, Jelínek. Vyloučení: 6:14, navíc Jan Heřman, Gajda (PLZ) 5 + TDK, Lašek (LIT) 10 min. Využití: 1:0. Třetiny: 2:0, 2:0, 0:0. Diváci: 73.

HC Škoda Plzeň

Freylach – Keltyčka, Slaba, Gajda (od 25. Beneš), Hamrlík, Kreuzman, Vaněk – Jan Heřman (od 1. Martin Heřman), Hofrajtr, Václav Kašpar - Krywda, Zbyněk Novák, Kracík - Jindra, Lodr, Vobořil

HC Verva Litvínov

Fiala – Lašek, Řezníček, Kuncl, Poživil, Hlavatý, Klement – Lukáš Kašpar (od 25. Kašťák), Petružálek, Švejda – Jiří Novák, Bahenský, Heinish – Diviš, Ondřej Novák, Závada

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Úvod zápasu Plzni vůbec nevyšel. Již po pětadvaceti vteřinách skončil zápas pro Jana Heřmana, který vrazil na hrazení Kašpara. Plzeňský útočník byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu, tento trest pro něj navíc znamená stop v dalším utkání. Jana Heřmana nahradil na pravém křídle prvního útoku bratr Martin. Hned v úvodu dlouhé přesilovky našel Petružálek křížnou přihrávkou Ondřeje Nováka, který ale minul odkrytou plzeňskou branku. Zbytek dlouhého oslabení zvládli domácí bez větších problémů. Obrana nepouštěla soupeře do blízkosti branky a střely z dálky pochytal brankář Freylach. Navíc byl v závěru litvínovské přesilovky poměrně přísně vyloučen Lašek za faul na Krywdu a počet hráčů na obou stranách se tak vyrovnal. Další velká šance hostů přišla v šesté minutě, kdy Ondřej Novák dorážel vlastní střelu, ale Freylach se překvapit nenechal. Od osmé minuty hráli sice domácí přesilovku, ale po chybě Keltyčky ujel Petružálek. Freylach však svůj tým podržel i proti nejproduktivnějšímu hráči juniorské soutěže. Ve dvanácté minutě se hrálo opět ve čtyřech a plzeňskému gólmanovi způsobil problémy Lodr, který si po nahození litvínovského Lukáše Kašpara dal málem vlastní gól. Ve čtrnácté minutě se konečně dostali k ohrožení soupeřovy branky také domácí a hned z toho byl gól. Kracík nahrál Novákovi, který využil zmatku kolem litvínovské branky, vybruslil si z levé strany až mezi kruhy a backhandem překonal brankáře Fialu. 13:44 – 1:0. Vyrovnat mohl o minutu později Petružálek po chybě Hamrlíka, ale Freylach byl opět pozorný. Na druhé straně střílel z dobré pozice Kracík, jenže minul branku. Za necelou minutu se již plzeňské opoře dařilo lépe. Kracík zavezl puk do pásma, naznačil objetí branky a u první tyče hledal zpětnou přihrávkou spoluhráče. Puk si ale srazil do branky sám gólman Fiala. 16:01 – 2:0. Do konce třetiny byla ještě k vidění individuální akce Krywdy v oslabení, kterou se štěstím zastavil litvínovský brankář.

Na začátku prostřední části dohrávala Plzeň přesilovku, ale žádnou šanci si nevytvořila. Až ve 24. minutě oživila hru Lodrova teč Jindrovy střely. Vzápětí mohl zvýšit vedení domácích také Kašpar, který dvakrát zblízka dorážel puk, ale Fialu nepřekonal. Na druhé straně vymyslel chytrou zadovku Petružálek, ale plzeňská obrana akci Litvínova zastavila. Poté se do sólového úniku dostal Krywda, svůj blafák ale nedotáhl. To se podařilo až Kracíkovi, který puk ležící před Fialou dorazil do litvínovské klece. 24:02 – 3:0. Od začátku ostrý zápas okořenila v páté minutě také bitka, ve které jednoznačně zvítězil domácí Gajda nad Lukášem Kašparem. Obránce Plzně byl vyloučen na pět minut a do konce zápasu a v sestavě jej nahradil Tytl. Litvínovský útočník dostal pouze dva dvouminutové tresty. Při hře ve čtyřech si Freylach špatnou rozehrávkou značně zkomplikoval situaci, když nahrál puk přímo na hokejku Petružálkovi. Ten jej okamžitě poslal Švejdovi před prázdnou branku, ale plzeňský brankář se stačil vrátit a akrobatickým zákrokem situaci zachránil. Freylach se vyznamenal i při nájezdu Heinische s Ondřejem Novákem ve 27. minutě. Poté se Litvínovští dopustili hned dvou faulů zároveň, ale trestal se pouze Švejdův zákrok na Krywdu. V přesilovce mohl zvýšit vedení domácích Martin Heřman, ale střílel nad litvínovskou branku. Další šanci Plzně málem využil Hamrlík. Jeho tvrdou střelu Fiala napoprvé neudržel a zastavil ji až těsně před brankovou čárou. Poté se kromě faulu Jiřího Nováka na Kracíka na ledě dlouho nic nedělo. Až ve 37. minutě byli vyloučení hned dva litvínovští hráči a Plzeň dlouhou přesilovku 5 na 3 využila. Novák naznačil střelu a nahrál Keltyčkovi, který střelou k levé tyči zvýšil v čase 36:49 již na 4:0. Hosté si v závěru sice vytvořili tlak, ale dopustili se dalšího faulu. Domácí tak vyhráli druhou třetinu stejným poměrem jako první – 2:0.

Také poslední třetinu začali domácí dohrávanou přesilovkou. V té vysunul Kracík Nováka, který se šikovně natlačil až před Fialu, ale poté minul branku. Nejlepší hráč Litvínova Petružálek vymyslel před plzeňskou brankou další chytrou přihrávku na volného Bahenského, kterou ale zblokoval výborným obranným zákrokem Tytl. Třetina se již dohrávala pouze z nutnosti a šancí na obou stranách ubylo. Jednu z mála měl Hamrlík, který bombou od modré trefil do masky Fialu. Litvínovský brankář zůstal chvíli ležet na ledě, ale nakonec se vzpamatoval a zápas dochytal. Na druhé straně musel Freylach zasahovat proti důraznému Divišovi, který se snažil protlačit puk kolem levé tyčky plzeňské branky. Největší šance Litvínova v zápase přišla ve 45. minutě, kdy Hamrlík rozehrál přímo na hůl soupeři. Bahenský nahrával Heinischovi a tomu ve skórování zabránil pouze za cenu vyloučení Hamrlík. V následné přesilovce Litvínova měla víc šancí Plzeň. Nejdřív v dobré pozici netrefil branku Novák a vzápětí předvedl svoji techniku Kracík, který přešel přes čtyři hráče. Koncovka mu ale nevyšla. Poslední šanci zápasu nevyužil Kašťák, kterého při sólu zastavil podle sudího nedovoleně Vobořil. Ani následná přesilovka už ale nezměnila nic na přesvědčivé výhře domácích.

Ohlasy trenérů

Na otázky odpovídal trenér juniorů Karel Trachta. Začátek zápasu se určitě nevyvíjel podle plzeňských představ, jaký mělo pětiminutové oslabení vliv na vývoj zápasu? „Ta přesilovka nás určitě zaskočila, ale na druhou stranu nám pomohla v bojovnosti. Uhráli jsme to oslabení, výkon se zlepšil a zaslouženě jsme zvítězili.“ Pokud by se dal výkon nějakých hráčů dnes vyzdvihnout kdo by to byl? „Jaroslav Kracík hrál velmi dobře a podržel nás také brankář Jan Freylach.“ Zápas byl hodně tvrdý, došlo dokonce na bitku. „Je to nervozitou, která pramení z našeho postavení v tabulce. Já si ale myslím, že to tak tvrdé nebylo. My už ale zřejmě budeme hrát pouze nervozní zápasy. Nepříjemné a podivné je, že Ústí nad Labem vyhrálo na Spartě. Nevím, co si o tom mám myslet,“ byl částečně zklamaný trenér Trachta.