Ohlasy SPA

Tak velkou radost z remízy jsem ještě neměl, říká Matěj Machovský

Plzeň - Škodováci do předkola proklouzli díky výhře na Spartě, takže se ani nemuseli ohlížet na utkání Zlína a Olomouce. Matěj Machovský byl jedním z největších hrdinů utkání, když odolával atakům Pražanů a pochytal nespočet gólových šanci. Plzeňský gólman už vyhlíží vyřazovací bojů, které indiáni načnou ve Vítkovicích.

Krátce po děkovačce s plzeňským kotlem, který v O2 areně vytvořil pověstnou modrobílou lavinu, měl Matěj Machovský pochopitelně úsměv na tváři. „Tak velkou radost z remízy jsem ještě neměl! Byl to neskutečně těžký zápas, Sparta má kvalitní útok, obranu i gólmana, čekali jsme, že na nás vletí,“ přiznává jednička Škodovky.

Letošní finalista Champions Hockey League se s indiány opravdu nemazlil, během zápasy hostující celek Sparta několikrát sevřela v obranném pásmu. Těžké chvíle pro plzeňskou defenzivu však Machovský očekával: „Měli velký tlak a šli si za vítězstvím, my jsme naopak byli trochu nervózní, což bylo znát. Ale zvládli jsme to, utkání mělo šťastný konec, proto se ten hokej hraje!“ A jak sám opavský rodák říká, před utkáním nepociťoval zvýšenou nervozitu: „Před zápasem jsem se cítil úplně normálně, protože když se začnete zaobírat tím, co by se všechno mohlo stát, tak to vždycky dopadne špatně. Já jsem se tedy připravoval normálně a jsem samozřejmě rád za výhru.“

Domácí vyslali na branku Plzně během utkání celkem 35 střel, Matěj Machovský kapituloval pouze dvakrát, když ho překonali Kudrna a Buchtele. „Já ani počet střel moc nevnímám. Každý gólman je rád, když má během zápasu práci, horší je, když v bráně dlouho jen stojíte a pak na vás jede hráč v samostatném úniku. To není nic příjemného, raději budu mít víc práce, ale taky musí kluci pomoci s odraženými puky,“ hlásí opora v plzeňské brance.

Když už indiáni nevyužili přesilovku pět na tři, mnoho fanoušků modrobílých začalo mít nejčernější myšlenky. Poté však přišel pas Davida Stacha a perfektní zakončení Miroslava Indráka - 2:2! „Každý si uvědomoval, že jakákoliv chyba může rozhodnout. Bylo to 2:2 a Sparta se tlačila dopředu, hráli poslední zápas základní části doma, vytvořili si obrovský tlak. My jsme si to sami dost komplikovali, měli jsme hrát jednodušeji. Mělo to ale šťastný konec, jak jsme to urvali, tak na to se nikdo ptát nebude,“ myslí si Matěj Machovský.

A jak dál? V předkole čekají na indiány Vítkovice! Co od série očekává Matěj Machovský? „Nevím, nevím… Když to vezmu z pohledu Vítkovic, tak si myslím, že se nám snažili vyhnout, co to šlo. Nemohu to říct takhle dopředu, jestli jsme rádi, že máme zrovna je. Hlavní radost máme z postupu do předkola, na koho půjdeme, to je nám celkem jedno, jsme tam!“ A v závěru se modrobílá jedničce ještě vrací k únavě týmu, protože závěr základní části byl dost hektický: „Já si myslím, že na to určitě máme! Radost z postupu do předkola zakryje tu únavu, kdy jsme na konci honili body, teď už ale nemáme co ztratit. Momentálně už můžeme jít jen nahoru.“