Nováček sezony finále

Filip Přikryl a David Jiříček se probojovali do finálové trojice v anketě Nováček sezony!

Útočník Filip Přikryl a obránce David Jiříček budou usilovat o zisk prestižního ocenění Nováček sezony Tipsport extraligy pro ročník 2020/21. Oba hokejisté HC Škoda Plzeň se probojovali do finálové trojice ankety.

Vynikající ocenění za své výkony si vysloužil ještě jeden zástupce indiánů. Gólman Dominik Pavlát totiž v anketě redakce sportu České televize získal stejný počet hlasů jako Filip Přikryl, oba jich obdrželi shodně 14. Do finálového kola však mohli postoupit pouze tři hokejisté, a tak se do něj díky speciálnímu kritériu, které bere v potaz datum narození a odehrané zápasy a minuty v extraligové základní části, probojoval forvard Přikryl. V anketě Nováček sezony se pro plzeňský klub jedná o fantastický úspěch, neboť modrobílí mají v elitní čtveřici tři zástupce – jednoho gólmana, jednoho beka i jednoho útočníka.

„Klobouk dolů před Plzní! Mladým klukům skutečně dává pořádnou šanci, dostávají svůj čas na ledě. Jestliže si to odpracují, odehrají, co mají, dostanou další porci minut. Hrají pak stejně jako starší borci,“ řekl na adresu HC Škoda Plzeň Martin Hosták, hokejový expert ČT Sport.

Filip Přikryl, účastník nedávného světového šampionátu hráčů do 20 let v Edmontonu, se stal nejproduktivnějším juniorem základní části Tipsport extraligy. Dvacetiletý útočník posbíral 13 bodů za 10 tref a 3 asistence, připsal si i hattrick. „Hrál výborně. Strašně mu zvedlo sebevědomí, že dostával prostor na ledě. Byl dostatečně důrazný před brankou, získával body, nebál se napadat soupeře, a i sám rozhodovat akce. Byl to pro něj parádní ročník, myslím si, že se jedná o vhodného kandidáta na Nováčka sezony,“ prozradil Hosták na adresu Filipa Přikryla v pořadu Buly hokej živě.

David Jiříček, který se rovněž představil na juniorském mistrovství světa, ovládl bodování základní části mezi beky v juniorském věku. Sedmnáctiletý obránce dokázal posbírat 9 kanadských bodů za 3 góly a 6 asistencí, zaznamenal také 13 plusových bodů, nejvíce ze všech členů defenzivy indiánů. „Pro mě se jedná o velice pozitivní překvapení. Jak si ve svých letech dokáže najít prostor a jak drze dovede hrát, je skvělé. V sezóně měl parádní zákroky, dokázal se sám prosazovat, případně se i prokličkovat až do šance. Má také skvělou střelu od modré čáry,“ vyjmenoval Martin Hosták přednosti Davida Jiříčka.

Vítězem ankety o Nováčka sezony Tipsport extraligy 2020/21 se tak stane jeden z trojice finalistů, plzeňské borce Filipa Přikryla a Davida Jiříčka doplňuje karlovarský bek Libor Zábranský mladší. Kdo se stane tím nejlepším, to určí tvůrci hokejového programu České televize. Nováček sezony bude představen a přebere svou trofej na posezónním galavečeru Českého hokeje.