ZMĚNY V KÁDRU

Informace o změnách v kádru A týmu HC Škoda Plzeň

HC Škoda Plzeň tradičně k 1. květnu odkrývá aktuální podobu A týmu pro následující sezónu. V následujícím článku najdete příchody a odchody jmenovitě, na níže uvedeném odkazu pak proklik na komentář Tomáše Vlasáka, sportovního manažera HC Škoda Plzeň.


Komentář Tomáše Vlasáka zde.

Příchody

Miroslav Svoboda

Pro příznivce plzeňského hokeje velice známé jméno. Šestadvacetiletý gólman je vsetínským rodákem, kde také hokejově vyrůstal. V mládežnickém věku Miroslav Svoboda přestoupil do týmu třineckých Ocelářů, v tomto klubu poprvé okusil i extraligové boje. Kromě mužstev Třince sbíral Svoboda na startu své kariéry zkušenosti také ve Frýdku-Místku, Havířově a Šumperku. V sezóně 2016/17 přišla pro Svobodu první větší změna v kariéře, když ročník strávil na hostování v týmu prvoligové jihlavské Dukly.

V dresu Jihlavy předváděl Miroslav Svoboda vynikající výkony a do svých statistik si připisoval skvělá gólmanská čísla. V následujícím ročníku 2017/18 na Svobodu čekala premiérová kompletní extraligová sezóna, a to v dresu HC Škoda Plzeň. V základní části i play off patřil Svoboda statisticky k nejlepším brankářům soutěže, s indiány získal Prezidentský pohár a po vyřazovacích bojích i bronzové medaile. Po úspěšném ročníku následoval přesun do zámoří. Zde se Svoboda nakonec neprosadil do týmu Nashvillu, mužstva NHL, a odchytal 14 zápasů za klub Atlanta Gladiators v ECHL.

Po této zkušenosti se Miroslav Svoboda v průběhu sezóny 2018/19 stěhoval zpět do Evropy, kde nejprve chytal v nižší finské lize a následně v EBEL za celek Dornbirneru. V uplynulých dvou sezónách byl Svoboda velkou oporou extraligových Vítkovic. V obou ročnících se gólmanova úspěšnost zákroků vyšplhala přes hranici 90 %.

Miroslav Svoboda je bývalým mládežnickým reprezentantem České republiky, jeden start si v roce 2017 připsal i za seniorský národní tým.

Autor: Milan Podpera

Dominik Graňák

Sedmatřicetiletý obránce je jedním z nejzkušenějších hokejistů v Tipsport extralize. Havířovský rodák se může pyšnit úctyhodnou kariérou. V juniorském věku přestoupil před sezónou 2001/02 z Trenčína do Slavie. S pražským klubem bek získal dvě stříbrné extraligové medaile a také jeden mistrovský titul. Po úspěšném slávistickém angažmá následoval přesun do prestižních evropských hokejových lig. Graňák působil v letech 2007 až 2017 v nejvyšších soutěžích ve Švédsku, Rusku a Švýcarsku, kde posbíral celou řadu zkušeností i úspěchů.

Ve švédské nejvyšší lize Elitserien vybojoval Dominik Graňák s celkem Färjestad BK v roce 2009 zlaté medaile. V letech 2012 a 2013 pak obránce získal další dva mistrovské tituly, a to v Kontinentální hokejové lize, kde hájil barvy týmu Dynamo Moskva. Po dalších angažmá ve Švédsku a epizodě ve Švýcarsku se Graňák před sezónou 2017/18 rozhodl pro návrat do české extraligy, když posílil královéhradecký Mountfield. V něm působil dvě po sobě jdoucí sezóny, pak následoval přesun do mužstva karlovarské Energie. V průběhu ročníku 2020/21 se Graňák vrátil z Karlových Varů do Hradce Králové, kde také uplynulou sezónu dokončil.

Dominik Graňák má velké zkušenosti rovněž z mezinárodní scény. V barvách slovenského národního týmu se obránce představil na mládežnických mistrovstvích světa do 18 a 20 let, na 12 seniorských světových šampionátech i na zimních olympijských hrách v roce 2018. Se Slovenskem, v jehož dresu odehrál celkem 137 mezistátních zápasů, Graňák vybojoval na mistrovství světa v roce 2012 stříbrné medaile.

Autor: Stanislav Souček | Mountfield HK

Michal Bulíř

Devětadvacetiletý forvard, rodák z Liberce, je odchovancem místních Bílých Tygrů. Během svého angažmá hrál Michal Bulíř v České republice pouze v libereckých mládežnických výběrech a následně v extraligovém A týmu Severočechů, na startu své kariéry sbíral zkušenosti krátce rovněž v prvoligových Benátkách nad Jizerou. K těmto dvěma týmům přidal Bulíř pouze jeden klub, a to slavný Metallurg Magnitogorsk v Kontinentální hokejové lize. V této soutěži se útočník představil během sezóny 2018/19. Angažmá v KHL si vysloužil díky vynikajícím výkonům v extralize, v dresu Liberce se mohl pyšnit obdivuhodnou produktivitou.

Po zmíněné anabázi v ruském mužstvu byl od ročníku 2019/20 Michal Bulíř opět důležitým členem ofenzivy Bílých Tygrů, protože zvolil návrat do Tipsport extraligy. Se Severočechy se útočník probojoval během své kariéry třikrát až do finálových bojů, ve sbírce má medaile zlaté i stříbrné. Bulíř prošel mládežnickými reprezentacemi České republiky. Díky svému ofenzivnímu umu, který naplno dokazoval jak v české nejvyšší hokejové soutěži a KHL, tak v mezinárodní Champions Hockey League, se Michal Bulíř probojoval rovněž do seniorského národního mužstva. V něm zatím odehrál čtyři zápasy, na konci roku 2018 si v utkání proti Finsku na turnaji Channel One Cup připsal premiérovou reprezentační trefu.

Autor: Marek Sekáč | Bílí Tygři Liberec

Jan Schleiss

Pro fanoušky HC Škoda Plzeň velice známá tvář. Šestadvacetiletý Jan Schleiss je rodákem z Plzně a odchovancem místní hokejové mládeže, za A tým debutoval během sezóny 2012/13 po vynikajících výkonech v juniorském mužstvu. V tomto ročníku se nesmazatelně zapsal do myslí všech příznivců plzeňského hokeje vítězným gólem ve druhém semifinálovém klání play off na ledě Slavie, který tehdy osmnáctiletý Schleiss vstřelil při své premiéře ve vyřazovacích bojích. Útočník tak v roce 2013 přispěl k zisku historického mistrovského titulu, s Plzní slavil Jan Schleiss také zisk bronzových medailí v letech 2016 a 2018.

Bývalý mládežnický reprezentant České republiky během své kariéry nastupoval kromě HC Škoda Plzeň za týmy v nižších hokejových soutěžích, a sice v druholigových Klatovech i v první lize za Havlíčkův Brod a pražskou Slavii. Před ročníkem 2018/19 přestoupil Schleiss ke svému druhému extraligovému angažmá, když se z Plzně přesunul do Vítkovic. V ostravském mužstvu strávil uplynulé tři sezóny. Jan Schleiss byl během této doby důležitým členem vítkovické ofenzivy, nyní hlásí šikovný forvard návrat do rodné Plzně.


Autor: Milan Podpera

Gustaf Thorell

Jednatřicetiletý útočník je rodákem ze švédského města Karlstad. Gustaf Thorell je odchovancem tradičního týmu Färjestad BK, za který v sezóně 2008/09 debutoval ve švédské elitní hokejové soutěži. V následujících ročnících Thorell pendloval v nejvyšší lize i nižších soutěžích mezi mužstvy Färjestadu, MODO, Skåre a Bofors. V letech 2012 až 2014 Gustaf Thorell, jehož bratři Oscar a Erik jsou rovněž profesionálními hokejisty, dokazoval svůj ofenzivní um v Norsku. Zde nastupoval za celek Stjernen Hockey, ve dvou sezónách a 100 utkáních si připsal dohromady úctyhodných 89 kanadských bodů.

V roce 2014 následoval návrat do rodného Švédska. Gustaf Thorell přesídlil do mužstva BIK Karlskoga, kterému dlouhá léta patří místo ve druhé nejvyšší soutěži. V sezóně 2016/17 se Thorell znovu probojoval do elitní švédské ligy, kde nastupoval za týmy Brynäs IF a Färjestad BK. Od roku 2017 až do toho letošního pak Thorell opět předváděl vynikající výkony v celku BIK Karlskoga. Plzeňským fanouškům může být tento švédský klub povědomý. Ve čtyřech sezónách se v něm totiž s Gustafem Thorellem potkával během společného působení také Viktor Lang, obránce HC Škoda Plzeň. Thorell, který je i bývalým mládežnickým reprezentantem Švédska, byl v posledních ročnících důležitou postavou ofenzivy Karlskogy. V uplynulé sezóně předváděl šikovný útočník vysokou produktivitu, do statistik si připisoval více než jeden kanadský bod na zápas.


Autor: Bildbyrån

Odchody

Martin Dočekal

Jan Eberle

Dominik Frodl

Milan Gulaš

Jaroslav Kracík

Albert Michnáč

Luboš Rob

Petr Straka

Matěj Stříteský

Roman Vráblík


Aktuální podoba soupisky A týmu HC Škoda Plzeň*

Gólmani:

Dominik Pavlát

Miroslav Svoboda

Kristián Kolář

Obránci:

Vojtěch Budík

Peter Čerešňák

Dominik Graňák

David Jiříček

Lukáš Kaňák

David Kvasnička

Viktor Lang

Útočníci:

Michal Bulíř

Matyáš Kantner

Petr Kodýtek

Martin Lang

Sebastián Malát

Tomáš Mertl

Pavel Musil

Jakub Pour

Filip Přikryl

Filip Suchý

Jan Schleiss

Gustaf Thorell

* podoba soupisky bude v sekci "Soupisky" uveřejněna po odstranění technických problémů