Pour míří do Chicaga

Jakub Pour odchází do organizace Chicago Blackhawks

Jakub Pour, odchovanec plzeňského hokeje, po reprezentačních zkušenostech pokračuje ve své kariéře a bude čelit další velké výzvě. Nově se totiž stává členem organizace Chicago Blackhawks, se kterou podepsal smlouvu na dva roky.

„Kubovi ohromně gratulujeme a přejeme mu to. Věříme, že má šanci prokázat, co v něm je, a že svůj potenciál zkombinuje s poctivou prací a o své místo si řekne,“ gratuluje mladému útočníkovi sportovní manažer HC Škoda Plzeň Tomáš Vlasák. „Pro nás to samozřejmě znamená komplikaci. I když Kuba pokračuje nadále v přípravě s námi, do sezóny s ním nemůžeme počítat. Proto na situaci reagujeme a velice intenzivně jednáme s možnými náhradami tak, abychom místo v útoku co nejrychleji a nejkvalitněji zaplnili.“

„Je to splněný hokejový sen! Každý hráč sní o tom, že si jednou zahraje v NHL. Vím, že jsem na tento cíl ještě nedosáhl, ale podpisem smlouvy jsem k němu udělal důležitý krok. O to víc mě těší, že jsem podepsal právě s organizací Chicago Blackhawks. Klub sleduji velmi podrobně od chvíle, kdy za Blackhawks začal hrát Dominik Kubalík. Celá organizace se mi velmi líbí. Má skvělé hráče, tradici, velké triumfy. Jsem nadšený a těším se na to," říká k podpisu smlouvy Jakub Pour.

Jakub Pour, odchovanec plzeňské hokejové mládeže, strávil svou dosavadní extraligovou kariéru výhradně v modrobílém dresu. Ještě před ní získal s mládežnickými výběry Plzně během jedné sezóny dva mistrovské tituly, s mužstvem juniorů i celkem dorostenců se může pyšnit zlatem z roku 2017. Díky svým ofenzivním výkonům v mládežnických týmech obdržel pozvánku i do A týmu indiánů, v ročníku 2017/18 debutoval na ledě Jihlavy. V téže sezóně se premiérově v Tipsport extralize gólově prosadil, trefil se zkraje roku 2018 na stadionu Komety Brno.

Momentálně dvaadvacetiletý forvard sbíral zkušenosti také v Litoměřicích a Klatovech, postupem času si vypracoval pevné místo v ofenzivě HC Škoda Plzeň. S ním vybojoval v letech 2018 a 2019 bronzové medaile, radovat se mohl také ze zisku Prezidentského poháru pro nejlepší tým základní části. Za indiány doposud odehrál Jakub Pour v Tipsport extralize 162 zápasů a připsal si 47 kanadských bodů (32+15), dalších 16 mačů odehrál forvard za Západočechy v Champions Hockey League, vstřelil v nich 4 branky a na další 3 přihrál.

V přípravě před světovým šampionátem 2021 si Jakub Pour připsal premiérové starty v seniorském národním týmu, naskočil do tří zápasů proti Rakousku a Německu a připsal si 2 přesné asistence. Útočník reprezentoval národní týmy rovněž v mládežnickém věku, v roce 2019 se Pour představil na mistrovství světa hráčů do 20 let v Kanadě.