Mladí indiáni v TEL

Plzeň má nejlepší mládež v republice, projevuje se to i v extralize!

Mládežnická akademie indiánů byla vyhlášena na začátku právě skončené sezóny tou vůbec nejlepší a své jméno potvrdila.

Junioři a dorostenci Plzni totiž vybojovali mistrovský titul a celá řada z nich postupně nakoukla i do A týmu. Škoda tak ze všech klubů extraligy v loňské sezóně dávala právě hráčům do dvaceti let mezi dospělými největší prostor!

Průzkum dat z hokej.cz přinesl Jiří Vítek. Ten vytvořil tabulky, které nabízejí pohled na věkové složení všech týmů v soutěži. Srovnává, kolik procent času v základní části odehráli hokejisté podle věku, případně jaké kluby staví na jaké věkové kategorii.

Z jednotlivých tabulek vyplívá, že Škoda dopřává prostor juniorům do dvaceti let nejvíce v republice. Když ovšem graf rozšíříme i o mladé hráče do věku pětadvaceti let, jsou Západočeši již zcela bezkonkurenční.


V sezóně 2021/22 přes tři sta minut odehrál obránce Vladimír Kremláček, v těsném závěsu najdeme Sebastiána Maláta, který soutěž hraje již od svých sedmnácti let. Trojciferný počet minut ještě stihl důrazný forvard Marcel Marcel, další v pořadí jsou Václav Adamec, Jakub Hamšík, Jan Slanina a Dominik Soukup. Nejmladším pak byl sedmnáctiletý Adam Dvořák.

Třetí největší vytížení v týmu mezi obránci pak dokonce co do průměru stráveného na ledě připadlo na Davida Jiříčka, který stihl přes pět set minut a blížil se hodnotě dvaceti minut za utkání. Čísla ovšem zastavilo vážné zranění na prosincovém mistrovství světa juniorů.

Když se podíváme na celkový počet minut, které mladí hráči do dvaceti let odehráli, Plzeň s téměř čtrnácti stovkami prakticky dvojnásobně předčila druhé Pardubice, které dohromady nasbíraly lehce přes minut sedm set.

Na opačném pólu tabulky nalezneme České Budějovice a Olomouc, které naopak staví nejvíce na starších hráčích.



Nyní už se nezbývá než podívat, jaké věkové rozložení měl jaký tým v minulé extraligové sezóně. Oproti ročníku 2020/21 soutěž vloni vsadila více na starší hráče, jedním z hlavních důvodů bude pravděpodobně fakt, že z nesestupové sezóny byla náhle ta se sestupem přímým. Počet hráčů ve věku do pětadvaceti let, kteří tvořili prakticky třetinu, tak rázem klesl na čtvrtinu. Plzeň i tak ale jako jediná opět dopřála juniorům do dvaceti let pětiprocentní podíl času na ledě, kdežto o rok dříve to bylo standardem u klubů šesti.