Příchod aleksi laakso

Plzeňskou defenzivu vyztuží Aleksi Laakso, obránce z nejvyšší finské ligy

HC Škoda Plzeň představuje druhé nové jméno, které bude modrobílý dres oblékat v nové sezóně. Je jím Aleksi Laakso, finský obránce se 13 lety zkušeností z Liigy, nejvyšší finské soutěže. Na západě Čech podepsal jednoletý kontrakt.

„Potřebovali jsme defenzivního obránce do dvojice k ofenzivně laděnému Petru Zámorskému. Aleksi je zkušený bek z nejvyšší finské soutěže, kde strávil spoustu sezón. Má fyzické předpoklady pro důraznou hru a je v ideálním hokejovém věku. Věřím, že bude pro náš tým velkým přínosem,“ uvádí k podpisu smlouvy Martin Straka. „Přichází vyztužit obranu, v níž jsme měli nedostatky.“

„U Aleksiho jsme udělali výjimku a podepsali ho na jeden rok. Postupovali jsme stejně jako u všech cizinců, kteří k nám přichází. Chceme ho vidět v našem prostředí a v naší lize. Pokud bude spokojenost panovat na obou stranách, rádi se s ním domluvíme na dalším působení. Stejně jako v případě Aleksiho Rekonena, který nám na svého jmenovce dal výborné reference,“ vysvětluje Martin Straka.

„Minulý rok jsem hrál za Porin Ässät a v závěru sezóny jsem se dozvěděl, že má o mě Plzeň zájem. Je to pro mě výzva a rád si vyzkouším novou hokejovou kulturu. Mluvil jsem pochopitelně s Aleksim Rekonenem a on o Plzni říkal jen samé hezké věci,“ praví Aleksi Laakso v rozhovoru, který tradičně přineseme fanouškům dnes odpoledne. „Optal jsem se i českých hráčů, kteří hrají ve finské lize, a všichni mi Plzeň po hokejové stránce doporučovali.

Aleksi Laakso

Finský 182 cm vysoký obránce drtivou většinu své dosavadní kariéry strávil v zemi tisíce jezer. Vždy hrál tamní nejvyšší soutěž v mládežnických letech a na přelomu směrem k dospělému hokeji kombinoval po tři sezóny starty za juniory a za muže. Reprezentoval jak v mládežnických výběrech, tak čtyři starty zapsal také za A tým.

V nejvyšší finské soutěži debutoval už v sezóně 2009/10, tedy v 19 letech a rovnou za celek Blues Espoo odehrál 38 utkání. Až do právě uplynulého ročníku hrál výhradně v Liize za celky již zmiňovaných Blues, pak také za Pelicans, Helsinki, Sport a v poslední sezóně za Ässat, pouze jediný rok strávil v mezinárodní EBEL lize v dresu Graz99ers. To se psala sezóna 2017/18 a její konec pak strávil v Dánsku v Rungstedu, za který odehrál také play off.

Celkem v nejvyšší finské soutěži odehrál třináct sezón a více než 550 duelů. Teď své zkušenosti bude prodávat na západě Čech v dresu HC Škoda Plzeň.

Info: k 1.5.2023

Foto: Ässät Pori

Zdroj záběrů: Youtube