Rozhovor Jansa

Filip Jansa: Plzeň znám zatím jen z vyprávění od kluků, ale už se těším na skvělé prostředí

Další akvizicí v plzeňském útoku je mladý forvard Filip Jansa, který má za sebou povedenou sezónu v prvoligovém Prostějově. Mladý útočník podepsal se západočeským klubem jednoletou smlouvu s následnou opcí.

„Již v průběhu sezóny jsem řešil svou budoucnost a měl více nabídek, ale musím přiznat, že ta od Plzně mi dávala největší smysl. Velmi rychle jsme se domluvili. Je obecně známo v hokejovém prostředí, že v Plzni mladší hráči jako já dostávají větší prostor, i to byl rozhodně jeden z faktorů, proč jsem si vybral právě Plzeň. Velmi se těším, až vše vypukne,“ hlásí Filip Jansa.

Dvacetiletý útočník má za sebou povedený ročník v Chance lize. Ve 41 zápasech posbíral 31 bodů, jedenáctkrát se mu povedlo rozvlnit síť soupeře, další dvacet branek připravil pro své spoluhráče. „Rok v Prostějově jsem si strašně užil, měli jsme tam neskutečnou partu. Od starších hráčů v týmu jsme se navíc mohli hodně naučit. Byla to má první kompletní sezóna v dospělém hokeji, dala mi hrozně moc, protože jsme tam dostávali hodně prostoru. Trenéři nám věřili, posílali nás i na přesilové hry či oslabení,“ říká Jansa.

Filip Jansa půjde do nového prostředí, avšak i v Plzni byla vždy skvělá parta, takže aklimatizace zřejmě nebude velký problém. „Za poslední rok znám Dana Maláka, mimo něj pouze Vladimíra Kremláčka. S ním jsme se od mladých let vídal na kempech, ale jinak v Plzni nikoho neznám. Budu se muset seznámit, ale věřím, že vše bude v pohodě. V Prostějově bylo několik kluků z Plzně, takže okrajově jsem se na všechno okolo klubu zeptal. Například právě Malda mi vše jen vynachválil. Říkal, že prostředí i zázemí je zde fantastické,“ dodává odchovanec pražských Letňan.

Kdo pozorně sledoval v předloňské sezóně finále juniorské ligy, tak mu jméno Filipa Jansy nepřijde tak neznáme. Bývalý hráč Bílých Tygrů patřil k oporám severočeského mužstva. Ve finále se ale radovali plzeňští indiáni. „Kousal jsem prohru dlouho, protože není nic příjemného být na té poražené straně. S odstupem času na finále ale vzpomínám pouze v dobrém. Myslím, že to byla skvělá série, hrál se hokej, na který se dalo koukat, určitě jsem si to užil. Celou loňskou sezónu jsem to měl stále před očima, jelikož Plzeňané v Prostějově mi to celý rok připomínali, dávali mi to trochu sežrat,“ vzpomíná se smíchem Filip Jansa.

Martin Straka v komentáři k příchodu mladého forvarda prohlásil, že právě on byl nejlepším hráčem Liberce již vzpomínané finálové bitvy. I to hrálo velkou roli, proč se nyní přesouvá právě na západ Čech. „Poslouchá se to pěkně, navíc od pana Straky. Od deseti let jsem jezdil celkem pravidelně do Plzně koukat právě na pana Straku a i pana Vlasáka. Plzeň mi byla vždy nejbližší, dobře se na ní koukalo. Táta měl ve městě kamaráda, takže když byl čas, pravidelně jsme se jezdili z Prahy na večer dívat na hokej do Plzně. Teď jsem tu, doufám, že nikoho z nich nezklamu,“ uzavírá povídání Filip Jansa.

Foto: LHK Jestřábi Prostějov