Prodoužení smlouvy Mertl

HC Škoda Plzeň si pojistil Tomáše Mertla. Zkušený útočník prodloužil s indiány do konce ročníku 2024/25

HC Škoda Plzeň i nadále pokračuje v budování svého kádru, a to i z hlediska budoucnosti. Přestože Tomáš Mertl měl v Plzni platnou smlouvu pro letošní ročník, klub si jeho služby pojistil už s předstihem do konce sezóny 2024/25.

„Tomáš v našich barvách již odehrál pět sezón, a je proto nedílnou součástí týmu. Jsme rádi, že s námi podepsal smlouvu do roku 2025. Věříme, že naváže na své úspěšné plzeňské roky a bude nám také pomáhat výchovou mladých hráčů v kabině,“ uvádí k prodloužení smlouvy Martin Straka s odkazem na koncepci klubu.

„Mně i rodině se v Plzni moc líbí. Je naším druhým domovem. Jsem rád, že jsem se tu domluvil na prodloužení smlouvy a že budu i po následující dva roky součástí organizace hokejové Plzně,“ říká 37letý útočník.

Tomáš Mertl

Tomáš Mertl je odchovancem českobudějovického hokeje. V české nejvyšší soutěži působil právě v Českých Budějovicích a poté v Hradci Králové, kam se stěhoval společně s extraligovou licencí. Po úspěšném ročníku 2014/15, kdy nastoupil i v reprezentačním dresu, se vydal na štaci do KHL, v níž oblékal dresy týmů Medveščaku Záhřeb a Salavat Julajev Ufa.

Do plzeňské kabiny zavítal poprvé před sezónou 2017/18 a společně s Milanem Gulašem vytvořili úspěšný útočný tandem, který si vysloužil pozvánku i na zimní olympiádu. V základní části vsítil 30 branek, čímž dosáhl na korunu pro nejlepšího střelce (potřetí se stěhovala do Plzně po dvou triumfech Dominika Kubalíka, v sezóně 2018/19 ji pak pro Plzeň získal Gulaš), a v play off přidal další dvě trefy. Po takto úspěšném ročníku se Mertl vydal ještě na rok do zahraničí – do Kontinentální ligy do čínského Kunlun Red Stars. Zde putoval sestavou a v 52 duelech si připsal 14 kanadských bodů (4+10). Stihl také tři zápasy za reprezentaci s bilancí dvou branek, ale na šampionát se nepodíval, když po dvojzápase v Karlových Varech opustil soupisku.

Sezónu 2019/20 již opět strávil v modrobílém dresu, který mu očividně svědčí. Vrátil se zpět na svou bodovou normu, v 51 duelech extraligy a Ligy mistrů zapsal 19 gólů a 25 nahrávek. Více ale již bohužel kvůli koronavirové pandemii stihnout nešlo. V dalším ročníku jej ovšem trápilo dlouhodobé zranění, přesto ve dvaceti kolech základní části stihl šestnáct bodů (9+7).

Ročník 2021/22 byl opět ve znamení pevného zdraví, zkušený forvard tak opět prokázal svou kvalitu. V základní části nastřílel 13 branek a přidal 23 asistencí, více bodů vyprodukovali pouze dva spoluhráči. O rok později z toho byla bilance 20 kanadských bodů v základní části, ale v napínavé sérii předkola s Libercem Mertl patřil mezi nejlepší hráče Plzně a stal se i jejím nejlepším střelcem.


Info: k 14.6.2023

Zdroj záběrů: O2TV Sport