Martin Straka

Pocity mám dobré, ale je potřeba vše přenést do zápasů, říká Martin Straka

Plzeňský hokejový klub již pouze hodiny dělí od startu nového extraligového ročníku, kromě hráčů a trenérů je samozřejmě v napětí i spolumajitel a místopředseda představenstva klubu Martin Straka.

Martine, jaké máte pocity na startu nového extraligového ročníku?
Určitě lepší než vloni, musíme to ale přenést do zápasů. Máme těžké soupeře na začátek, ale někdy je to lepší než dostat slabší týmy. I když ony tam vlastně letos žádné nejsou (smích). Máme také skvělé gólmany, pochopitelně nyní vše trochu komplikuje zranění Aleksi Laaksa. Vždycky si povídáme, že máme devět beků a najednou jsme opět sotva na sedmi.

Cílem je postup do čtvrtfinále, ale to jistě při posilování ostatních týmů nebude nic lehkého, že?
Tak to pochopitelně víme, prakticky jako každou sezónu. Musíme být pozitivní, kluci přípravu odmakali parádně. Mají výbornou chemii mezi sebou a dle mého názoru jsme i hodně posílili. Teď už je pouze na nás, abychom to ukázali, máme na to celou sezónu. Možná to nebude hned, určitě je ale tým kvalitní.

Rozdílovým hráčem by měl být Luke Adam, souhlasíte?
Musíme mu ale dát trochu čas. Dorazil později, nebyl úplně fit, dáváme ho ještě trošku dohromady. A jestli bude rozdílový? To se uvidí.

Kdo by tedy měl být bodovým tahounem mužstva podle vás?
Určitě Kuba Lev, který už toho spoustu zažil. Skvělou sezónu bude mít jistě Honza Schleiss. To je parádní kapitán a lídr každý den. Na ledě i mimo něj vše dělá na sto deset procent. Bodově to jistě bude ležet na Adriánovi Holešinském a vzadu pochopitelně Petr Zámorský.

Jak se vám jeví mladí kluci, například Adam Benák?
Jeví se skvěle, samozřejmě se ale uvidí i v sezóně, jaká bude především pro něj. Určitě to bude mít těžké, ale věřím, že bude mít skvělé zápasy. Ovšem stále s ním musíme pracovat, je mu teprve šestnáct let. Až během sezóny poznáme, co pro něj bude nejlepší a kdy mu dáme více icetime, kdy méně či kdy ho necháme odpočinout. Možná projede celý rok úplně perfektně, to se teprve uvidí. To samé je Adam Jiříček.

Vloni vás trápily přesilovky, soustředili jste se na ně v přípravě hodně?
Je to vždycky o nějaké chemii, aby si hráči sedli, aby o tom mluvili, aby si něco nacvičili. Pochopitelně tento týden se tomu hodně věnujeme, protože očekáváme, že se vzhledem ke změnám v pravidlech bude hodně vylučovat. Je to tedy jistě velká část úspěchu.

Prodal jste část klubu. Splnilo vše vaše očekávání?
Určitě. Jsem rád, že to takto dopadlo, zatím se to vyvíjí tak ,jak jsme oba chtěli. Ale až čas ukáže. Zatím jsem tedy spokojený a věřím, že i Honza Šmucler.

Máte tedy více času na tým?
Ano, mnohem více jsem v kabině. Už se těším, až vše začne, nyní je totiž takové období, kdy se před startem soutěže musí udělat spousta věcí, proto je to takové hektické. To je ovšem každou sezónu, snažíme se vše doladit tak, aby se v prvním utkání někde něco nezaseklo.

Jak se povedlo nalákat fanoušky na stadion?
To samozřejmě teprve uvidíme, ale prodaných permanentek máme více oproti loňsku. Máme na to marketingový tým i lidi od Honzi Šmuclera, hodně se snažíme, aby fanoušci přišli. Snažíme se mnohem více s nimi komunikovat, stejně tak se zástupci z kotle, takže věřím, že všichni dorazí. A pak už je to opět pouze na nás - když bude pohledný hokej, tak věřím, že lidé dorazí.

Martine děkujeme za rozhovor, ať se daří!