Statistiky TELH

Statistiky TELH: Spolehlivé brankářské duo, ofenzivní Petr Zámorský či střelec Jakub Lev

Tipsport extraliga prožívá během prosince druhou reprezentační přestávku. Pojďme si nyní dosavadní část dlouhodobé části shrnou z pohledu čísel. Indiáni se po pomalejším rozjezdu mírně zvedli, na sedmou Kometu ztrácí sedm bodů, naopak polštář na poslední Mladou Boleslav je již patnáctibodový.

Týmové statistiky

Západočeši mají na kontě 33 bodů z 27 zápasů, což v neúplné tabulce stačí momentálně na jedenácté místo. Na sedmou Kometu mají indiáni ztrátu sedmi bodů, naopak třinácté Kladno ztrácí na plzeňské mužstvo devět bodů. Dvanácté místo jako poslední zajišťuje místenku v jarních vyřazovacích bojů v play off. Extralize vévodí trojlístek Pardubice, Sparta a Třinec.

Škodovka zatím vstřelila 62 branek, což stačí na desáté místo. 73 puků naopak propadlo do plzeňské branky, obrana indiánů patří na osmé místo. Oba brankáři předvádějí navíc skvělé výkony, Pavlát i Hlavaj byli za předvedené výkony již podruhé povoláni do národního týmu. V počtu vstřelených gólů na zápas jsou modrobílí na jedenácté příčce. V počtu inkasovaných branek na jedno utkání, průměrně to za první polovinu základní části činí 2.81 branek, což stačí v součtu opět deváté místo.

Indiáni jsou často v zápasech více pod palbou. V průběhu základní části modrobílí vyslali na brankáře rovných 700 střel, což stačí až na jedenácté místo, v průměru na jeden zápas vystřelí plzeňští hráči na brankáře soupeře 27 pokusů, méně pokusů vykouzlí již pouze České Budějovice, Kladno, Mladá Boleslav a Karlovy Vary. Ve velké permanenci jsou oba brankáři Plzně, dohromady čelili 863 střelám na branku, což je po Litvínovu vůbec nejvíce.

Do průměru zapadají i přesilové hry. Indiáni v nich vsítili čtrnáct branek, hůře na tom jsou pouze dvě mužstva. Procentuální úspěšnost je pod patnácti procenty. Škodovka ubránila 82.88 % všech početní výhod soupeř, inkasovala v nich devatenáct branek, což stačí na šesté místo. Jednu branku vstřelila Škoda v početní nevýhodě.

Plzeň zatím rozdala 139, tohle číslo ji pasuje na osmou pozici. Na čem je potřeba taktéž zapracovat, to jsou vhazování, ani ne každé druhé buly končí na hokejkách plzeňských hráčů.

Průměrně navštíví zápas 4685 diváků, což je je mírné zlepšení oproti loňské sezóně, avšak v součtu extraligy to stačí na sedmou pozici.

Individuální statistiky

Pouze jednoho plzeňského hráče najdeme v elitní čtyřicítce kanadského bodování. Nejproduktivnějším hráčem plzeňského celku je obránce Petr Zámorský. Pilíř plzeňské defenzivy zatím posbíral osmnáct bodů, pět branek vstřelil a třináct jich připravil, celkově mu patří 37 příčka. Za dobré výkony si lídr plzeňského celku také vysloužil pozvánku do národního týmu, zúčastnil se Karjala Cupu.

Na 34 místě bodování se nachází slovenský reprezentant Adrián Holešinský (6+11). Třetí v pořadí je následně obránce švédský útočník Tim Söderlund, který v průběhu sezóny dorazil na západ Čech z Mladé Boleslavi. V kádru středočeského týmu letos odehrál osm zápasů, ve kterých posbíral tři body (1+2). To v kádru indiánu je to zcela jiná písníčka. Hned od svého příchodu se zařadil mezi důležité hráče, v osmnácti zápasech nakonec posbíral hned třináct bodů (6+7).

Jak již bylo řečeno, skvěle letos hraje obránce Petr Zámorský, který je na čtvrtém místě bodování celé soutěže mezi obránci, na vedoucího Ticháčka ztrácí plzeňský bek čtyři body. Obránce Škody dostává i v letošní sezóně na ledě spoustu prostoru, v průměru to je více než 24 minut na utkání, což je suverénně nejvíce ze všech hráčů TELH.

Jak je již obecně známo, v Plzni se dává hodně prostoru mladým hráčům a ani tahle sezóna není výjimkou. Na začátku sezóny dostával prostor šestnáctiletý Adam Benák, který v přípravě jednou skóroval, v Tipsport extralize má na kontě zatím jednu asistenci. V této fázi sezóny ale pomáhá juniorce. Naopak v obraně hraje stabilně za A tým Adam Jiříček, který se v těchto dnech připravuje s národním týmem na mistrovství světa U20.

Škoda v letošní sezóně nemá žádného střelce, který by vyčníval nad ostatními, jak bylo v předchozích sezónách. Jakub Lev, který se po letech vrátil domů, zatím vstřelil osm branek. Sedm gólů vsítil Tim Söderlund, po šesti poté Adrián Holešinský a Aleksi Rekonen.

Nejvíce střel z Plzně vyslal na branku, možná překvapivě, aktivní Petr Zámorský (95 střel), což stačí v součtu všech hráčů Tipsport extraligy na druhou pozici, z útočníků je nejaktivnější Jakub Lev, jemuž se 67 pokusy patří osmnáctá pozice.

V plus mínus kategorii je nejlepším plzeňským hráče Tomáš Mertl (+6).

V týmových statistikách jsme zmiňovali, že Plzeň uspěje téměř na každé druhé buly. K tomu přispívá hlavně Jakub Lev, který má procentuální úspěšnost nad padesáti procenty. Více vhazování vyhráli v prozatímní sezóně jen čtyři útočníci. Nad poloviční většinou je také Filip Jansa (50.18 %). Naopak po padesáti procenty je lehce Tomáš Mertl (49.00 %) a Miroslav Indrák (37.31 %).

Co se týče brankářů, zde opravu Škodovku bota netlačí. V brankovišti se střídají dva reprezentanti, Českou republiku reprezentuje Dominik Pavlát, naše východní sousedy zase Samuel Hlavaj, oba shodně zatím odchytali čtrnáct zápasů. Dominik Pavlát dokázal vychytat již dvě čistá konta, nepřišli si na něho hráči Vítkovic (1:0) a v nedávné době Mladá Boleslav (5:0). Lepší procentuální úspěšnost zákroků má zatím Dominik Pavlát (92.77 %), který svému celku vychytal osm vítězství vítězství s průměrem lehce pod 2.34 branek na zápas. I čísla Samuela Hlavaje jsou ale velmi solidní. Jeho procentuální úspěšnost zákroků atakuje rovněž hranici 92 procent, což dělá 2.7 branek na jedno utkání.