Doufám, že už se konečně herně i gólově probudím, říká Matějovský

P l z e ň - Muž ostrý jako břitva, Radek Matějovský, se ještě před úvodní buly postrkoval s Jaromírem Jágrem a v první polovině zápasu tito dva hráči bruslili na ledě jen spolu. Matějovský hvězdu Rangers rozhodně nešetřil, ale Jágr je na podobné obrany zvyklý, tak mu nedělalo problém se oprostit z hlídání. “Jágr je výjimečný hokejista. Chvílemi si tam s námi doslova hrál,“ smekl před ním Matějovský.

Trenér Kladna Petr Tatíček si po utkání oddechl, když jeho svěřenci po dvou těsných porážkách vyhráli. “Dnes jsme už museli vyhrát. V první třetině jsme viděli vyrovnaný hokej. Podle mě rozhodl první šťastný gól, a pak nám pomohlo vyloučení Matějovského na 2+2 minuty, připomněl Tatíček potrestání plzeňského bijce za faul na Jágra. “V této přesilovce jsme dali dva góly a utekli jsme soupeři. Pak jsme díky výkonu Zdeňka Orcta a dalším hráčům utkání vyhráli,“ popsal Tatíček cestu k vítězství.

Trenér Plzně Jiří Kučera připustil, že na Jaromíra Jágra nasadilo trenérské duo osobní obranu. “Jarda nám svazoval ruce. Chtěli jsme se mu věnovat a měl s ním hrát jen jeden hráč a ostatní měli hrát svoji hru, ale bohužel jsme hráli tak pasivně, že jsme si nevytvořili žádný tlak a souhlasím s trenérem hostí že ta vyloučení byla rozhodující.“ První třetinu ale Plzeň odehrála výborně. Působila aktivněji než soupeř, přesto prohrála. “My jsme pak upustili od toho, že někdo bude jezdit s Jágrem. Pak jsme stáhli hru na tři pětky, ale náš výkon byl stejně takový mdlý. Nakonec nás ale srazilo vyloučení, když jsme hráli čtyři minuty oslabení a dostali jsme dva góly.“

Pavel Trnka byl po utkání zklamaný, že se před vyprodaným stadionem nepodařilo vyhrát. “Každý zápas chceme vyhrát, proto jsme zklamaní, že se to nepodařilo. První a třetí třetinu jsme hráli docela solidně, ale druhá nám nevyšla,“ je si Trnka vědom tří inkasovaných branek v průběhu necelých deseti minut. “Celou druhou třetinu jsme se jen bránili. Nevím, proč jsme tak hráli, ale pořád jsme jen bránili,“ hledá Trnka marně příčiny neúspěchu.

Útočník Radek Matějovský byl v první polovině na ledě jenom s Jaromírem Jágrem. Stále se po něm ohlížel a vůbec ho nešetřil. Že by byl ale na něj nasazen jako osobní hlídač, však odmítá. “Já jsem ho nehlídal osobně. Každé levé křídlo, které šlo na led, mělo za úkol ho bránit více na těsno,“ popírá Matějovský. Ten se s ním však potkával od úplného začátku zápasu a Jágr tvrdě protestoval, když se snažil plzeňskému útočníkovi cosi vysvětlovat. “Já nevím, jestli je na to zvyklý nebo ne, ale on celý zápas za mnou jezdil a něco mi povídal, ale já jsem ho nevnímal,“ řekl Matějovský. Pak ale dodává, že přeci jen si něco pamatuje z rozhovoru. “Vím, co říkal, ale radši to tady nebudu říkat. Nechám si to pro sebe,“ dodává s úsměvem Matějovský. Zároveň také lituje, že hlídání Jágra v jeden moment přehnal, když dostal trest na dvě plus dvě minuty. “Byl to okamžik, který prohrál zápas. Dostali jsme dva góly. Ale koledovali jsme si o to celou druhou třetinu, kde jsme Kladno nestíhaly a nehráli jsme svoji hru. Tu hokejku si Jágr zvedl sám, ale dostal tam do pusy ránu,“ zmiňuje se stále o inkriminovaném okamžiku. Zároveň ale uznává Jágrovy hodnoty. “Určitě to je výjimečný hokejista. Sami jste viděli, že si tam s námi občas dělal, co chtěl.“