Musíme začít střílet branky, ví Nedoma

P l z e ň - České Budějovice se vracely na plzeňský led téměř po dvou letech. Od té doby prošly suverénně první ligou, aby se pak vrátily do nejvyšší soutěže možná i v silnější sestavě. Mohl se o tom přesvědčit i HC LASSELSBERGER PLZEŇ, který Jihočechům podlehl tím nejtěsnějším rozdílem jediné branky. Ta padla v polovině utkání při dvojnásobném oslabení domácích. Na trestné lavici pykal Milan Nedoma za zdržovaní hry a věděl, že jeho tým čekají krušné okamžiky. Vůbec to nebylo příjemné se na to dívat. Ale vyjadřovat se k verdiktu sudího nebudu,“ uvedl zklamaný obránce.

České Budějovice začaly utkání aktivněji. Dostávaly se do slibných šancí a Plzni nedovolily, aby se také dostala do nadějné situace. “Měli jsme opravdu aktivní vstup do zápasu a to nám vydrželo po celý průběh. Mohli jsme se spolehnout na těsnou defenzívu a myslím si, že si tři body odvážíme zcela zaslouženě,“ prohlásil trenér hostů Josef Jandač. “Já musím jedině souhlasit, že soupeř byl dnes skutečně lepší a ty body má zaslouženě. Budějovice byly živější a my nemít Málka, tak ta prohra by nebyla jen 0:1, ale daleko vyšší. Byl to tristní pohled na dnešní zápas,“ souhlasil se svým protějškem Marek Sýkora.

Utkání rozhodl jediný, možná trochu sporný moment. Na trestnou lavici putoval Milan Nedoma za zdržování hry. Hostům se tedy naskytla přesilová hra pět na tři po dobu jedné minuty a čtyřicet čtyři sekundy. “Byl to moment, který rozhodl o výsledku. Je ale třeba říct, že i domácí měli stejnou příležitost, kterou ovšem nevyužili. Soupeř se nedostal k ničemu,“ uvedl Jandač.
“Každý viděl, co se stalo. Já to bohužel dnes nemohu komentovat,“ vyjádřil se k vyloučení stroze právě Nedoma. V polovině utkání při hře v oslabení chytil puk do rukavice, který chtěl rozehrát, ale když viděl napadajícího protihráče, přidržel raději kotouč déle. Čekal, že bude odpískáno sevření kotouče, ale že dostane trest, netušil.

Po třech utkáních mají Plzeňští jen jediný bod za vydřenou remízu v posledních vteřinách s Vítkovicema. “Mohli jsme ale klidně vyhrát ve Zlíně. Za nerozhodného stavu jsme měli šanci, kterou jsme nepoměnili. Místo toho jsme dostali v úplném závěru rozhodující branku a to hráče psychicky nalomilo. Problém je hlavně v tom, že neproměňujeme šance. Útočníci nedávají góly. Vězte, že proti tomu dělám, co můžu. Nevím, čím to je. Nebo možná vím, ale nechci o tom mluvit,“ řekl tajemně Marek Sýkora.

Roman Málek byl opět největší oporou. Vychytal minimálně dvě absolutní šance Jihočechů. Tíhu zodpovědnosti si uvědomuje. “Jsem už na to zvyklý a nemám s tím problémy. Je ovšem teprve začátek, za námi jsou pouze tři úvodní kola. Vyhrát určitě chceme, ty prohry neděláme schválně. Potřebujeme zápas, kde se to obrátí a my vyhrajeme,“ věří Málek.

Že Málek pochytá spoustu šancí si je vědom Nedoma. “Že máme Romana, je naše velká výhoda. Musíme ovšem ale dát nějaké branky. Hlavně je třeba, aby každý začal sám u sebe a na nikoho neházel žádné chyby. Problémy si budeme vyříkávat a táhnout společně. Situace je těžká, ale musíme se z toho dostat,“ řekl plzeňský bek.

Jedinou šanci domácích měl Aleš Padělek, jenž pouze orazítkoval horní tyčku. “Snažil jsem se to tam nějak propcat, ale nevyšlo to. Příště musím mířit níže. Potřebujeme jeden zápas, kdy se to zlomí, a pak se to otočí v náš prospěch,“ věří Padělek.

Slovy Marka Sýkory tristní pohled byl zejména na přesilové hry Plzně. Domácí měli stejně jako hosté příležitost hrát v dvojnásobné přesilové hře bezmála dvě minuty, ale způsob hraní se mohl zdát trochu alibistický, když útočníci po najíždění do útočného pásma odehrávali puk hned na obránce k modré čáře. “Když to nejde jako teď, tak se to dává na obránce, aby puk nahazovali před branku. Ono se to nezdá, ale jen lehké nahození může způsobit pro soupeře velmi nebezpečnou situaci. Je jasné, že pro diváky to není atraktivní, ale občas to opravdu je účinné,“ vysvětlil Padělek.