NOTES#3: Vybojuje Plzeň první výhru?

Ke svém třetímu domácímu utkání v letošním ročníku O2 extraligy nastoupí plzeňští hokejisté proti Znojemským Orlům. Po dvou dvoubodových výhrách se Plzeňští jistě pokusí potěšit tradičně početnou diváckou kulisu tentokrát třemi body, navíc tváří v tvář silnému moravskému celku, který v loňské sezóně obsadil pátou příčku. Přijďte i vy povzbudit svůj tým proti Orlům!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC Znojemští Orli

5. kolo – úterý 25. září v plzeňské ČEZ Aréně

Plzeňskému Lasselsbergeru se v minulém domácím utkání na vlastním ledě postavil HC Geus Okna Kladno. Střetnutí tradičních rivalů se odehrálo nezvykle uprostřed týdne – ve čtvrtek – a to dokonce před televizními kamerami. Přestože domácí třikrát vedli, dramatický zápas našel rozuzlení až v samostatných nájezdech. Po precizně provedených pokusech osvědčené trojice střelců si na své konto připsal domácí celek bonusový druhý bod za výhru 5:4. Přijďte povzbudit plzeňské hokejisty proti Znojmu, kterému by modrobílí rádi oplatili „sedmičku“ z posledního pohárového utkání!


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Specialisté samostatných nájezdů

Stejně jako první utkání v letošní sezóně, i střetnutí s Kladnem rozhodovaly až samostatné nájezdy. Do středového kruhu se za Plzeňany k exekucím postavila prověřená trojice, a to Jakub Šindel, Peter Fabuš a Tomáš Vlasák. Šindel se prosadil blafákem, Fabuš zaskočil Orcta přesnou a prudkou střelou a téměř neomylný Vlasák s lehkostí taktéž nezaváhal. Zdálo by se, jako by Lasselsberger našel ideální sestavu na tuto divácky atraktivní součást ledního hokeje. I asistent modrobílých je podobného názoru: “Těmto hráčům věříme. Peter sice gól proti Vítkovicím nedal, ale z tréninků víme, že nájezdy proměňuje. O Jakubovi a Tomášovi netřeba hovořit, to jsou excelentní střelci,“ tvrdí František Černý.

Tři branky při přesilové hře

Po prvních třech utkání v sezóně 2007/2008 by se s trochou nadsázky dalo říct, že modrobílým spíše přesilové hry vadí, než že by Lasselsberger výhodu jednoho muže v poli trestali vstřelením branky. Jak v utkání s Vítkovicemi, s Českými Budějovicemi, tak s Kladnem inkasoval Lasselsberger Plzeň ve vlastní početní výhodě, a to vždy po jedné brance. Dvouminutové tresty soupeře stále Plzeňští nedokáží využívat ve svůj prospěch. Včetně televizního zápasu vstřelili pouhé tři góly při nerovném počtu hráčů na ledě. Zlepší Plzeňští nelichotivou bilanci již proti Jihomoravanům?

Změna sestavy týmu gólově prospěla

Výměna pravých křídel z druhé a třetí lajny - to nachystala trenérská dvojice Kučera, Černý pro čtvrteční televizní utkání. Peter Fabuš putoval k Radku Matějovskému a Jaroslavu Kracíkovi, letní posila Michal Dvořák se přesunul k Adamskému a Šindelovi. A možná právě díky tomuto zásahu do sestavy se Peter Fabuš stal základním kamenem vítězství nad Kladnem. V utkání vstřelil jednu branku, na další dvě přihrál a ještě si smlsnul při samostatném nájezdu na Orcotvi. “Je možné, že mi to pomohlo. Pevně věří, že se to i v dalších utkáních prokáže," doufá sám Fabuš.

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního kola

Málek - Cartelli, Čakajík, Benák, Dresler, Jasečko, Nikolov, Dobrovolný, Trojovský - Vlasák, Divíšek, Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Dvořák, Šindel, Adamský - Důras, Vampola, Laš.


HC Znojemští orli
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Kostra loňského týmu zůstala, měnili se však trenéři

Po loňském roce, kdy Znojmo prokráčelo přes Kladno, které vyřadilo v předkole play off a ve čtvrtfinále potrápilo budoucího finalistu z Pardubic na sedm zápasů, se nekonaly razantní změny v hráčském kádru. Znojmo posílilo zejména o Radima Tesaříka a Tomáše Demela. Ovšem už dopředu bylo jasné, že po sezóně nastanou trenérské rošády. Charismatického kouče Miroslava Hořavu, jenž se stal hlavním koučem české reprezentační dvacítky a Jana Votrubu, nahradilo duo trenérů Václav Sýkora - Pavel Hynek.

Jiří Dopita prodělal operaci kolena

Hlavní hvězda Znojemských je bezesporu devětatřicetiletý Jiří Dopita. Zkušený útočník, do jehož sbírky patří například tři zlaté ze světových šampionátů nebo zlatá medaile z Nagana, táhne Orly již třetí sezónu. Na dresu mu sice chybí kapitánské céčko, nicméně málokdo by zpochybňoval jeho vůdcovské schopnosti. Dopita po minulém ročníku podstoupil operaci kolene, která ho vyřadila z celé letní přípravy. Jeho absence byla při prvních utkání citelně znát, jen co byl týmu znovu k dispozici, útočná síla se jasně zvedla.

Přípravné zápasy na houpačce

Znojemští Orli vstoupili do přípravy dle svých představ, první tři zápasy přetavili ve tři výhry. Tipsport Hockey Cup již tak úspěšný nebyl. Jihomoravané dvakrát sklonili hlavy před Českými Budějovicemi, a to dokonce nevstřelili ani branku. Na druhou stranu se jim zase dařilo proti pražské Slavii, nad kterou vybojovali pět bodů. Proti plzeňskému Lasselsbergeru sehráli dvě naprosto rozdílná utkání. Na domácím ledě Plzeňané nezaváhali a přejeli Znojemské 5:2, v utkání na Moravě se ale radovali domácí, kteří vysokou výhrou 7:3 zavřeli modrobílým dveře do semifinálových bojů.

Sestava HC Znojemští orli z posledního kola

Kameš - Chmelíř, Chvátal, Tesařík, Jareš, Mojžíš, Kotaška, Štach - Erat, Demel, Dopita - Růžička, Plášek, Haman - Padělek, Selingr, Svoboda - Beroun, Procházka, Meidl.

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 30 zápasů. Nikdy se nepotkaly v play-off, kde by se zřejmě strhl nevídaný boj. Bilance vzájemných zápasů je totiž naprosto vyrovnaná, včetně skóre! Opravdu kuriózní situace...

Celková bilance Plzeň vs. Znojmo
3215 21584:84

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z šestnácti zápasů dokázali Západočeši plně bodovat hned ve dvanácti, Jihomoravané dokázali v Plzni zvítězit pouze třikrát za sedm let svého extraligového působení. Poprvé 21. listopadu 2000, kdy přehráli domácí tým v poměru 3:1. Druhá výhra zůstane jistě dlouho v paměti Tomáši Dubovi. Bývalý gólman Plzně podal 30. prosince 2003 ještě ve znojemském dresu na plzeňském zimním stadionu jeden ze svých nejlepších výkonů a přispěl rozhodující měrou k výhře Orlů 2:1. Poměr střel činil 36:13, ovšem Duba v brance zářil. Do třetice zvítězilo mužstvo z kraje okurek v Plzni 28. listopadu 2004, kdy se na západě Čech výborným výkonem prezentoval mistr světa z roku 2005 a bronzový olympionik z roku 2006 Tomáš Vokoun. Orli z Plzně „odlétli“ s výhrou 3:0.

Domácí bilance Plzeň vs. Znojmo
16121354:26

Cartelli loni střílel

V sedmnáctém kole minulé sezóny Plzeňští doma porazili Znojmo 5:1. Dva góly dal Cartelli po přihrávkách Divíška, jednou si role vyměnili. Šindel asistoval u zbývajících dvou branek. Díky vysokému vítězství Západočeši ještě zvýraznili jednoznačné skóre z domácích zápasů - dohromady vstřelili dvakrát víc gólů než jejich soupeř. To se jim povedlo i ve druhém utkání na vlastním ledě, které vyhráli 4:2. Vzhledem k tomu, že Znojemští doma zvítězili 4:1 a 4:2, získaly v předešlém ročníku oba celky po šesti bodech při skóre 12:11 pro Lasselsberger.