NOTES#17: Skončí i třetí vzájemný duel dělbou bodů?

Plzeň - Vánoční svátky máme téměř za sebou a extraliga utíká zběsilým tempem dál. Před Štědrým Dnem si hokejisté nadělili výhru v derby v Karlových Varech, nyní je čeká nevyzpytatelný Litvínov. Ten v posledním kole porazil 3:0 zvedající se Pardubice a začíná si upevňovat svou pozici na místech, která zaručují alespoň předkolo play-off. Jak dopadne duel na západě Čech? Neváhejte a přijďte podpořit své barvy!


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC LITVÍNOV

33. kolo – středa 26. prosince v plzeňské ČEZ Areně

Ani o Vánocích se O2 extraliga nezpomalí, ba právě naopak. Hokejisté mají letos velmi hektické svátky s nevelkou porcí času k zregenerování a strávení času se svými blízkými. Po třetím derby s Karlovými Vary, které se konalo jediný den před čtyřiadvacátým prosincem, již o tři dny později znovu celý kolotoč oblékne hráče do dresů a postaví proti sobě. Na led v tabulce jasně lépe postavené Plzně přijíždí litvínovští bojovníci v čele s Robertem Reichlem. Domácí jsou na svém stadionu téměř neomylní, body nerozdávají jen tak někomu. Povede se přesto žlutočerným uloupit nějaký ten pomyslný vánoční dáreček?


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK

výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Na soupisku se vrací Jan Dresler

Pamatujete na třiapadesátou minutu v posledním „předreprezentačním“ utkání, kdy se na plzeňském ledě představil tým HC Geus Okna Kladno? To pětici Západočechů pláchl aktivní hostující útočník Horna a hnal se na Romana Málka. V posledních okamžicích zasáhl modrobílý obránce Jan Dresler, který Středočecha trefil do hlavy a od hlavního sudího za to vyfasoval 2+2 minuty. Navrch mu disciplinární komise pod stromeček nadělila stopku na dva zápasy. Trest mladému zadákovi vyprší právě včas, aby stihl domácí utkání s Litvínovem. Nechme se tedy překvapit, zda vítkovickému odchovanci přes svátky řádně vyhládlo po zápasovém rytmu.

Plzeňští přes Vánoce body spíše nadělují jiným

V pátek dvaadvacátého a ve středu sedmadvacátého prosince loňského roku ani 25. a 27. 12. v sezóně 2005/2006 nedokázali Plzeňáci bodovat. Odtrženi od klidu vánočních svátků podlehli ve všech zmiňovaných zápasech. Nejhorší ránu zasadili kladenští hokejisté Západočechům právě před Vánoci v minulé sezóně. Z ledu tehdejšího Rabatu si modrobílí přivezli desetigólový příděl dva dny před Štědrým dnem. Letos mají týmy ještě nabitější program, než byli zvyklí z předchozích ročníků. V rozmezí deseti dnů, které v půl rozdělil čtyřiadvacátý prosinec, se HC Lasselsberger Plzeň postavil a postaví celkem pěti týmům. Doufejme tedy, že tentokrát Ježíšek body obdaruje právě modrobílé.

Útočník Důras znamená bodovou jistotu

Nejblyštivější modrobílé překvapení, tak by se s trochou nadsázky dal klidně označit mladý útočník ve službách Lasselsbergeru Michal Důras. Nejenže mu to tam takzvaně padá, ale jeho branky znamenají pro hokejovou Plzeň tolik potřebné bodíky. Vzpomeňme třeba Důrasovu vítěznou branku v T-Mobile aréně nebo gól na ledě silného Liberce, který rozhodl o tom, že bonusový bodík pojede na západ Čech. A když v sedmapadesáté minutě na ústeckém ledě ve spolupráci s parťákem Vampolou zvyšoval na 5:2 z pohledu hostů, de facto o výsledku rozhodl. Prokázal, že ani neúčast na reprezentační akci ho nepřipravila o chuť do hokeje, a to je jen dobře.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC LASSELSBERGER PLZEŇ z posledního zápasu:

Málek (35. Jarina) - Málek - Čakajík, Derner, Benák, Dresler, Jasečko, Dobrovolný - Vlasák, Divíšek, Matějovský - Fabuš, Kracík, Ludvík - Důras, Vampola, Laš - Dvořák, Šindel, Kubalík.


HC Litvínov

situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Nejproduktivnějším hráčem František Lukeš

V TOP 10 bodování extraligy je z hráčů Litvínova pouze nenápadný útočník František Lukeš. Odchovanec Chemiků, který měří pouhých 180 cm a váží jen 78 kg, prožívá povedenou sezónu. Drží si téměř magickou hranici bodu na zápas a ve statistikách +/- se pohybuje vysoko nad nulou a zápornými hodnotami. Mladý útočník není vyhlášený střelec, či nahrávač. On je obojí. Jeho nastřádané body rovnoměrně rozdělil mezi vstřelené góly a nahrávky. Na druhém místě v bodování HC Litvínov je kapitán Robert Reichel. Ten už je však vyhlášený šutér a a na tři góly připadá jedna asistence.

Tým drží předkolo play-off, sráží ho však venkovní zápasy

Severočeši jsou doma téměř bezchybní, ale venkovní zápasy jsou pro ně doslova jedna velká noční můra. Z šestnácti duelů na ledech soupeřů vyválčili Litvínovští pouhých sedm bod! Jako první to odnesla Plzeň, která sice vedla již o dvě branky, vyhrála však až po prodloužení, když dvacet vteřin před koncem třetí dvacetiminutovky poslal puk za Málka Vojtěch Kubinčák. Podobným způsobem vyválčili Chemici body ve Vítkovicích, Ústí a Třinci. Vše se zlomilo po poslední reprezentační přestávce. Litvínov senzačně vyhrál v Karlových Varech a hráči se konečně oddechli, protože si mohli oholit fousy.

V kádru Litvínova se reprezentant nenašel

Podobně jako z Plzně, tak i z Litvínova se žádný hokejista na turnaj Channel One Cup nevydal. Modrobíle může těšit alespoň fakt, že do Ruska měl jet Roman Málek, ale musel, poprvé ve své kariéře, reprezentaci odmítnout. Důvodem byly přetrvávající problémy s třísly. Navíc se mezi náhradníky objevil Michal Důras a Václav Benák.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Sestava HC Litvínov z posledního zápasu:

J. Hübl ml. - Šlégr, Poživil, Hranáč, Punčochář, Vobořil, Skuhrovec - Lukeš, Reichel, Jánský - Kubinčák, Branda, Jenáček - Tomas, Benda, Trávníček - Černý, Sklenička, Machulda. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Litvínov jsou dva dlouholetí extraligoví rivalové, dvě tradiční české hokejové bašty. A také dva vyrovnané týmy. Momentálně má na svém kontě o dvě vítězství více Litvínov, kterému je zároveň o sedmnáct gólů nakloněno skóre. Poměr vstřelených a inkasovaných branek si vylepšil i v předchozí sezóně, kdy napřed vyhrál 4:1 na vlastním ledě, pak 4:3 na samostatné nájezdy v Plzni a následnou domácí porážku 2:5 oplatil Západočechům stejnou mincí. V prvním střetnutí aktuálního ročníku využili Plzeňští na vlastním ledě čtyři přesilovky a získali dva body za výhru 6:5 v prodloužení. Severočeši na domácím kluzišti dvakrát prohrávali, ale zvítězili 3:2 v nastaveném čase.


Celková bilance Plzeň vs. Litvínov
5321824158:175

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Na vlastním ledě se Plzeňanům proti Litvínovu dlouho dařilo. Porážka 5. prosince 2000 byla na dlouhou dobu poslední, následující tři sezóny doma neprohráli. Ovšem v ročníku 2004/05 chemici na plzeňském ledě kralovali. Tým posílený slavnými odchovanci nejprve zvítězil v Plzni 2:1, poté si Lasselsberger povodil krutým způsobem – 7:1. A právě tyto prohry nakonec rozhodly, že si play-off zahrál Litvínov, pro který rozhodla lepší vzájemná bilance s Plzní. Nejvyšším vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě je výsledek 5:2.

Novodobá historie

V prvním ročníku samostatné české extraligy (1993/94) se Litvínovští těsně vešli do play-off, když jejich největším soupeřem v boji o poslední postupové místo byla Plzeň. Severočeši nakonec se šestibodovým náskokem postup uhájili, ve čtvrtfinále však bylo nad jejich síly Kladno. V sezóně 1995/96 se žlutočerní dočkali velkého úspěchu. Přešli přes Zlín a Spartu až do finále, kde nestačili na suverénní Vsetín. Nejlepším umístěním obou týmů po základní části je shodně 4. místo (Litvínov v sezóně 1995/96, Plzeň 2001/02), naopak nejhorší pozici měl Litvínov po základní části sezóny 2001/02 – 13. místo, zatímco Plzeň 13. místo v minulém ročníku.