Plzeň nabírá směr Kladno

Plzeň – Hokejová O2 extraliga nakousla již poslední čtvrtinu svého koláče. Indiánům se podařilo opět obrat Kometu o všechny body ze vzájemných zápasů, něco podobného mohou v rámci 41. kola Západočeši provézt i partě kolem Pavla Patery. Navíc poslední dva zápasy v Kladně Plzeň vyhrála bez obdrženého gólu při skóre 8:0. Pokud se nechystáte na nedělní výjezd, je tu samozřejmě připraven náš online přenos.


HC GEUS OKNA KLADNO
vs.
HC PLZEŇ 1929

Městský zimní stadion, Kladno
17. ledna 2009
41. kolo hokejové O2 extraligy

Devět bodíků vybojovali Západočeši v minulé sezóně proti Kladnu, letos stihli stejný počet již za první tři vzájemné duely. V domácí premiéře nového extraligového ročníku to však dlouho vypadalo na blamáž. Hosty poslal v závěru úvodního dějství do vedení Šmach a stav zůstal stejný až do poloviny třetí dvacetiminutovky. Pak ovšem v přesilové hře udeřil Tomáš Vlasák a stejný hráč během 27 vteřin otočil vývoj utkání, když proměnil nařízené trestné střílení po faulu na ujíždějícího Adamského. Odveta na Kladně vyšla Plzni lépe a výsledkem byla přesvědčivá výhra 3:0. V ČEZ Areně to byl ovšem veliký boj, Kladno čtyřikrát vedlo, dvě branky v poslední třetině ovšem znamenaly další úspěch Indiánů – 5:4. Dokáží modrobílí porazit svého soka i počtvrté?

-----------------------------------------------------------------------------------

Kladno se potápí

Za posledních deset zápasů vybojovali Okenáři stejný počet bodů, naopak poslední Kometa jednadvacet. I proto se mohlo Brno v případě vítězství bodově na svého soka dotáhnout. Plzeň ovšem svůj zápas zvládla, rozdíl je tedy tříbodový. Tak či onak, závěr extraligy rozhodně neztratil nic na napínavosti a z odepisovanou Kometou se stále musí počítat.

Müllera nahradil Vejvoda

Zdeněk Müller, který vedl Kladno od roku 2002, musel zůstat po kolapsu s podezřením na mozkovou příhodu v nemocnici. Vedení Středočechů tedy rychle hledalo náhradu. Na lavičku se nakonec postavil Otakar Vejvoda, který jako hráč vyhrál s Kladnem pětkrát titul, trénoval v Japonsku i Koreji a naposledy vedl Beroun. Návrat na střídačku Středočechů po deseti letech ovšem hodně zhořkl, doma prohrál s Třincem 0:7.

Kopřiva se rval

Byl to hodně neobvyklý souboj. Nejznámějšímu litvínovskému rváči Romanu Vopatovi se postavil Miroslav Kopřiva. „Asi jsem se ještě nikdy nepral. Byla to moje první bitka a moc slavně to nedopadlo. Pár ran jsem schytal,“ neskrýval porážku kladenský gólman. Oč šlo? Vopat v závěru prohraného duelu zbytečně u brány sestřelil po odpískání krosčekem Kaberleho a jediný, kdo byl poblíž byl právě Kopřiva. Litvínovský hráč nakonec vyfasoval ještě stop na dva zápasy od vedení ligy.

Tři největší hvězdy, jak si vedou?

Pavel Patera, Martin Procházka, František Kaberle. Všichni byli společně u bronzu svého mateřského klubu v roce 94, prvního zlata pro českou republiku v šestadevadesátém a u hattricku kolem milénia a u dvou bronzových úspěchů v roce 97 a 98. P+P navíc byli u památného Nagana, Kaberle zase u bronzu v Turíně. K tomu vyhrál Stanley Cup s Carolinou, byl u posledního titulu mistra světa pro naší vlast. Patera s Procházkou zase vybojovali český titul na přelomu milénia se Vsetínem. Prvně jmenovaný navíc získal s Omskem ruský a s Färjestads švédský titul. Letos je ovšem, stejně jako celý tým, najdeme spíše v mlze. Patera je sice nejproduktivnějším hráčem týmu (9+19), ovšem také nejtrestanějším (101 min.) a v tabulce +/- mu patří -6. Procházka zase nastoupil kvůli zranění jen k pětadvaceti zápasům (3+3) s 0 +/- a 46 trestnými minutami. Kaberle se po svém návratu již čtyřikrát prosadil a připravil osm dalších branek. V +/- má -2 a 64 trestných minut.

-----------------------------------------------------------------------------------

Statistika nuda je, má však cenné údaje...

HC GEUS OKNA Kladno:

Postavení v tabulce: 13.
Počet bodů: 43
Počet vstřelených branek: 100
Počet inkasovaných branek: 125
Nejproduktivnější hráč: Pavel Patera 28 (9+19)
Nejlepší střelec: Martin Frolík - 13 branek
Nejlepší nahrávač: Pavel Patera – 19 asistencí
Nejtrestanější hráč: Pavel Patera – 101 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Daniel Branda +9
Nejhorší hráč v bodování +/-: Radek Bělohlav -14



HC Plzeň 1929:

Postavení v tabulce: 1.
Počet bodů: 80
Počet vstřelených branek: 128
Počet inkasovaných branek: 103
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Vlasák 44 (18+26)
Nejlepší střelec: Tomáš Vlasák - 18 branek
Nejlepší nahrávač: Petr Vampola - 30 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jaroslav Modrý – 73 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Petr Vampola +15
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jan Dresler -10

-----------------------------------------------------------------------------------

Výsledky z posledního kola

HC Energie Karlovy Vary 1
HC GEUS OKNA Kladno 0
(1:0, 0:0, 0:0)






Branky a nahrávky: 16. Košťál (Pech, Loginov).
HC GEUS OKNA Kladno: Cikánek - V. Kameš, F. Kaberle, Toman, J. Dlouhý, Trončinský, Šmach - Bělohlav, Patera, Frolík - Bílek, Kalla, Valský - Eberle, Stieler, Kuchler - Čurilla, Melka, Mikulík.
Trenéři: Vejvoda, Kasík.

HC Plzeň 1929 4
HC Kometa Brno 1
(1:1, 2:0, 1:0)




Branky a nahrávky: 20. Vlasák (Modrý, Vampola), 25. Jiří Hanzlík (M. Heřman, Dvořák), 26. Tvrdík (Hvila), 42. Hvila (Scofield, Adamský) - 14. Šindel (Hubáček, Divíšek).
HC Plzeň 1929: Pöpperle - Benda, Modrý, Benák, Jiří Hanzlík, Dresler, O´Brien - Bomersback, Vampola, Vlasák - Dvořák, M. Heřman, Adamský - Scofield, Tvrdík, Hvila - Stránský, Vostřák (45. Lev), Pitule.
Trenéři: Jelínek, Razým a Pejchar.

-----------------------------------------------------------------------------------