John Slaney a jeho první rozhovor na plzeňské půdě

Plzeň - Na prvním přípravném utkání, kdy se Plzeňští postavili budějovickému týmu, jste ho mohli zahlédnout. Před domácí šatnou se bavil s Jaroslavem Modrým, ale především pozoroval styl hokeje, který pro něho bude domácím minimálně na jednu sezónu. John Slaney, druhý zámořský hráč, který se v Plzni hlásí pro tuto sezónu, upřímně uznal, že velkým důvodem pro výběr modrobílých byl Martin Straka. "Když mi Martin zavolal, abych šel hrát k němu do týmu, neváhal jsem. Moc dobře si pamatuji, jaký byl ještě v NHL. Je to lídr a velký dříč. Chci s ním a pro něho hrát!"

Johne, jaké jsou vaše počáteční dojmy z nového působiště?
První pocity jsou rozhodně pozitivní. V České republice jsem byl již minulý rok, když jsem odcházel z Frankfurtu. Zamiloval jsem si Prahu, je to nádherné, úžasné město. Úvodní dojmy z Plzně jsou také příjemné, v kabině je skvělá atmosféra. Zažijeme tam spoustu zábavy.

Pro vás nebyla všechna jména z plzeňského týmu neznámou, je to tak?
Znal jsem samozřejmě svého švagra Jaroslava Modrého a s Martinem Strakou jsem hrál v Pittsburghu. Když mi Martin zavolal, abych šel hrát k němu do týmu, neváhal jsem. Moc dobře si pamatuji, jaký byl ještě v NHL. Je to lídr a velký dříč. Chci s ním a pro něho hrát!

Jak vlastně vzpomínáte na společné působení v Pittsburghu?
Vzpomínky jsou to rozhodně příjemné. Zahráli jsme si společně v jednom týmu ještě s Jaromírem Jágrem. Spojení těchto hráčů v mančaftu rozhodně fungovalo. Jelikož jsem s Martinem chodil i na přesilovky, vím, co dokázal. A věřím, že stejný je i tady v Plzni.

Jak jste na tom se znalostí české nejvyšší soutěže?
Moc toho, upřímně, o české lize nevím. V úterý jsem viděl první utkání...

Vy evropský hokej ale již znáte, že? V Německu jste přece působil od sezóny 2007/2008. Jak se vám zamlouval jejich styl?
V Německu je kvalitní hokej plný dobrých přihrávek a výborných bruslařů. Oproti severoamerickému hokeji tam bylo méně napadání a osobních soubojů. Mohl jsem tam hrát svůj ofenzivnější styl, který mi vyhovuje. Jsem zvědavý, jak se předvedu tady. Opravdu se těším, až poměřím síly v české lize.

Jaké byly hlavní důvody toho, že jste kývl na plzeňskou nabídku?
Kromě toho, že jsem si chtěl zahrát se švagrem, se kterým jsme byli společně v klubu naposledy v roce 1996 (za tým Los Angels Kings, pozn. redakce), rozhodovaly hlavně hokejové důvody. Být v týmu s Martinem a ofenzivní styl hokeje...

A co plzeňské pivo?
(smích) Když jsem byl poprvé v Německu, pivo bylo to úplně první, co jsem z České republiky znal.

Jak na tom budete s bydlením?
Už žijeme v Praze, děti tam chodí do školy. Jsme tam spokojení.