#41 Jiří Marušák

Tu branku beru na sebe, smutnil Jiří Marušák

Plzeň - Domácí sehráli divácky nepříliš atraktivní utkání, které mělo velmi podobný průběh i závěr jako předchozí zápas v Liberci. Po gólu Radka Dudy držela Plzeň dlouho hubený jednogólový náskok. Veškeré pokusy domácích upevnit si své vedení likvidoval výborně chytající Roman Málek. Hosté z Vítkovic působili téměř bezzubým dojmem až do 55. minuty, kdy domácí obrana nechala na kruhu zcela volného Petra Punčocháře, který pálil naprosto přesně. Celá situace vznikla nepovedeným vyhozením Jiřího Marušáka: „Relativně jednoduchý puk, který jsem si zpracovával z bekhendu na forhend, se mi na tom rozježděném ledě u střídaček zadrhnul a z toho množství času, které jsem měl, najednou nebylo nic. Jenom jsem to z otočky vyhodil ze třetiny a jelikož kluci spoléhali, že to rozehraji dopředu, vzniklo z toho přečíslení a gól. Tu branku beru na sebe.“

Domácí by ale inkasovaná branka nemusela tolik mrzet, pokud by dokázali proměnit některé z šancí, které indiáni v zápase měli. Vítkovice totiž byly po většinu zápasu pod tlakem a domácí je přehrávali. „O to víc to mrzí. Myslím si, že v té třetí třetině jsme mohli odskočit. Bylo tam dost šancí a byli jsme téměř v soustavném tlaku,“ lituje nízké produktivity Marušák. Zkušený plzeňský bek se snažil své zaváhání, po kterém padl vyrovnávací gól, odčinit hlavně v prodloužení při přesilovce 4 na 3. Od modré vypálil hned třikrát, ale ani jedna ze střel si nenašla cestu z Málkova záda nebo se neodrazila tak, aby mohl někdo z útočníků dorážet. „Nebezpečná byla až ta třetí střela. Neměl jsem tam moc místa, Štefanka tu bránu dobře kryl a ty první dvě střely šly vedle. Vraceli se sice ke Kovářovi na dohrávání, ale nevyšlo to. Až ta poslední šla na bránu. Ale Roman Málek zůstal stát a trefilo ho to do podpaží. Takže puk zůstal na něm a nešlo ani dorážet.“.

Domácí tak nevyužili v prodloužení velkou šanci v podobě dvouminutové přesilovky proti třem a Vítkovice v nájezdech prokázali více šikovnosti. Plzeň tak podruhé za sebou v nadějně rozehraném zápase ztratila dva body. „V podstatě jsou to dva totožné zápasy. Oba mohly být tříbodové, ale máme z každého pouze bod. Mrzí to hodně,“ smutní Marušák. Plzeňskou defenzívu zužují už od začátku sezóny mnohá zranění. Dnešní zápas nedohrál Jakub Jeřábek, který se tak přidal k chybějícím Frolovi, Kaberlemu a Hanzlíkovi. „Chybí nám zkušenosti zraněných beků. Možná se to projevuje i na té hře. Ale nedá se nic dělat, musíme to zacelit,“ odmítá se na marodku vymlouvat zkušený obránce.

Velmi skleslý byl po zápase také útočník Jan Kovář: „Mrzí nás hodně oba dva ty poslední zápasy, kdy jsme v závěru dostali gól. Hráli jsme celý zápas dobře dozadu a po malé chybičce jsme pak dostali lacinou branku. Vítkovice v poslední třetině moc šancí neměly, vystřelily snad pouze čtyřikrát na branku. Neměly žádný tlak, o to víc to mrzí.“ Mladý plzeňský forward mohl druhý bod získat pro Plzeň, pokud by v závěrečném rozstřelu proměnil svůj nájezd. To se mu ale nepovedlo. „Udělal jsem to trochu špatně. Ze začátku se mi to povedlo, dostal jsem Romana dolů, natáhnul jsem si to do bekhendu a chtěl jsem mu to dát mezi nohy. Jenže mu tam noha zůstala a puk neprošel, přitom tam byla napůl odkrytá branka, měl jsem to proměnit.“.

Ani jeden z týmů se příliš do útoku nehnal, jak napovídá i skóre. Obzvlášť Severomoravané působily velmi pasivním dojmem. „Vítkovice jsou hodně nebezpečný tým. Ale chybí jim tam také zraněný Ujčík, což je asi v těch přesilovkách trochu sráží. Ale nehráli špatně, nicméně pro diváka to asi nebyl příliš pohledný hokej,“ je si Kovář vědom toho, že zápas z Vítkovicemi publikum příliš nenadchnul. Domácí si sice vytvářeli tlak, ale vyložených šancí mnoho nebylo a jejich proměňování vyloženě vázlo. „Málek chytal skvěle. Je to stabilní gólman a klobouk dolů před tím jak se zvedl po svém menším úpadku. My ale musíme vytvořit větší tlak do branky. Gólman střely vidí. To musíme zlepšit. Taky se k nám neodrážejí před brankou puky, nejspíš proto, že tam nejsme. Musíme jít víc do branky,“ zná staré hokejové moudro, jak zlepšit produktivitu, šikovný plzeňský útočník.