#43 Jan Kovář

Měl jsem kamínek na srdci, pravil o čekání na gól Kovář

Pokud byste v plzeňském dresu hledali po utkání Kometa - Plzeň nějakého hrdinu, byl by jim bezesporu Jan Kovář. Jeho dvě rychlé branky rozdělené přestávkou před třetí třetinou nasměrovaly Indiány za vyrovnáním a nakonec i vítězstvím po samostatných nájezdech. Mimochodem pro Plzeň v této sezóně venku premiérově vítězných.

Plzeň má za tři roky působení Komety v extralize na Brno dobré vzpomínky. V letošní sezóně sice v moravské metropoli poprvé padla, při druhé návštěvě už si však opět připsala extraligové body. Zapomnělo se tak i na příděl, který inkasovali svěřenci trenér Jelínka na domácím kluzišti. „Mě osobně a myslím, že i týmu, se v Brně hraje dobře. Je tu skvělá atmosféra a dobré hokejového podmínky,“ pravil Jan Kovář, jenž notnou měrou přispěl k dvěma výsledným bodům. „Chtěl bych poděkovat hlavně Davidu Havířovi s Radkem Dudou, kteří pro mě oba dva góly vymysleli, byla to od nich skvělá práce.“ pochválil na úvod oba své parťáky.

Pokud bychom si odmysleli přestávku před třetí třetinou, padly obě branky reprezentačního útočníka rychle za sebou a vrátily Plzeň do hry. V 38. minutě nejprve zakončoval prakticky do prázdné branky a v 42. minutě tečoval nabídku od modré. „Nevím jestli rozhodly, byly důležité. Vyrovnávací gól byla krásná střela od Jiřího Marušáka, klobouk dolů před ním, jak to trefil. Jsme rádi, že jsme zápas zvládli,“ přenesl pozornost také na obránce, který vyrovnával.

Jedenadvacetiletý útočník vstoupil do sezóny velmi dobře a dařilo se mu sbírat body. V jednu chvíli se dokonce ocitl na čele týmového bodování. V posledních zápasech mu však poněkud vyschnul bodový, ale i střelecký pramen. „Trochu jsem měl na srdci kamínek a jsem rád, že to tam spadlo. Po první brance jsem dal hned druhý gól a doufám, že to teď bude trochu lepší," řekl po prolomení osmi zápasů bez gólu.

Vůbec střelba branek by bylo téma na dlouhou rozmluvu u obou týmů. Plzeň v posledních dvou zápasech také marně hledala střeleckou mušku. „Dali jsme jen po jednom gólu a to je strašně málo, dnes jsme jich dali naštěstí pět, a to je nádhera,“ pochvaloval si dnešní brankový účet, který si Plzeň v Brně otevřela.

U talentovaného útočníka samozřejmě panovala dobrá nálada. Jeho tým otočil zápas z těžké situace ke dvěma bodům. „Jsme spokojení, že jsme otočili takový zápas. Když jsem dali druhý gól, tak se nám hrálo lépe a naštěstí se to povedlo dotáhnou do úspěšného závěru.“ Vítězství je o to cennější, že Plzeň lepí sestavu, jak se dá. Na výpomoc například přišel k Indiánům z Chomutova zkušený obránce David Havíř. „Máme to trochu v sobě. Ale jak bylo dnes vidět, tak třeba David Havíř předvedl vynikající výkon a ty dva góly pro mě zařídil on. Klobouk dolů před ním.“

Kometu opustil den před zápasem s Plzní její kapitán Petr Hubáček a zamířil do Finska. Jak moc bude Brnu chybět, to čas teprve ukáže. „Petr Hubáček je vynikající hokejista, strašně platný do týmu. Osobně ho znám z reperezentace a je to suprový kluk, myslím, že Kometě bude chybět,“ říkal Kovář.

Pro Indiány může být tato sezóna klíčová. Plzeň totiž netrpělivě čeká na nějaký úspěch ve vyřazovacích bojích. „To se těžko říká, je ještě hodně zápasů a bodů do konce základní části. Chtěli bychom se udržet v tabulce do play-off a pak se uvidí. Dva roky za sebou nám to nevyšlo, tak bychom se tam chtěli dostat a pokusit se v něm něco udělat,“ pravil a sám pak ještě podotkl: „Zatím je to trochu klidnější sezóna než loni, ale uvidíme co bude, co vyleze,“ uzavřel rozhovor s úsměvem na rtech. Narozdíl od minulé sezóny totiž nemusí Plzeň dohánět bodové odpočty.