Ohlasy po 38. kole

Máme ty nejvyšší ambice, říká po výhře v Pardubicích František Kaberle

Šlágr osmatřicátého kola nejvyšší tuzemské soutěže mezi Pardubicemi a Plzní přilákal do východočeské ČEZ Arény bezmála devět a půl tisícovek diváků. Ty sledovaly boj dvou rozjetých týmů. Vyrovnané utkání se v normální hrací době nerozhodlo, a tak bylo o vítězi jasno až v samostatných nájezdech, ve kterých byla šťastnější Plzeň. V zápase dominovala především defenzíva, jejímž pilířem byl například bývalý pardubický hráč František Kaberle.

Na pardubické půdě se střetly dva nejofenzivnější celky ligy. Plzeň před startem tohoto zápasu nastřílela 126 branek, Pardubičtí jen o jednu méně. Síla obou týmů byla znát, možná i proto se hrálo trpělivě, avšak ve velkém tempu. „Ten hokej se musel líbit, přestože padlo méně branek. Hrálo se nahoru a dolů, ve velkém nasazení. Já si myslím, že kolikrát ani nezáleží, jestli padne pět gólů nebo osm. Jak říkám, divák se podle mého nenudil,“ popisoval obraz hry František Kaberle.

Vyrovnané klání dospělo až k samostatným nájezdům. V nich byli úspěšnější indiáni. O zisku bonusového bodu rozhodli Kovář, Straka a gólman Mazanec. „Na začátku sezóny jsme samostatné nájezdy mnohdy prohrávali. Je to asi hodně o štěstí, kolikrát rozhodují brankáři. V dnešním zápase byl lepší ten náš, a proto jsme je zvládli. Každopádně to je loterie,“ vysvětluje.

V nadsázce řečeno, Plzeňští se nemuseli obávat přesilových her soupeře. Východočeši jich totiž měli k dispozici celkem sedm a ani jednu nezužitkovali. Nejnebezpečnější byla ta v prodloužení. „Ono je to někdy těžké. My jsme byli vylučování, jelikož jsme ze začátku utkání nestíhali. Když má mužstvo několik přesilovek za sebou, tak je daleko méně koncentrované. Ostatně, jsem velmi rád, že se nám oslabení podařilo ubránit.“

Pikantní náboj mělo dnešní střetnutí právě pro Františka Kaberleho. Ten totiž minulou sezónu v Pardubicích působil a s týmem došel až do semifinále extraligy. „Sice jsem tady byl v Pardubicích jenom sezónu, ale nějaké vzpomínky mi zůstaly. Je to rozhodně trochu divné, sedět na druhé střídačce, ale to však k hokeji patří. Nastoupil jsem zde vlastně poprvé v sezóně, jelikož mě předtím sužovalo zranění,“ vzpomínal na své bývalé angažmá v Pardubicích.

O úvod letošního ročníku nejvyšší soutěže přišel. Potkalo ho totiž nepříjemné zranění. Konec kariéry ale razantně odmítá. „ Mě ten hokej stále baví a nechci ještě končit. Za tu dobu jsem poznal, že zranění k hokeji patří. Člověk musí počítat s tím, že se něco stane,“ optimisticky vykládal osmatřicetiletý Kaberle.

Plzeň v posledních zápasech neuvěřitelně šlape. Nebodovala naposledy 20. listopadu, což už budou dva měsíce. Mnohdy jim ale přálo i štěstí. A pomalu už mohou střádat plány na play-off. „Máme ty nejvyšší ambice. To má však spoustu dalších týmů. Naše liga je hrozně vyrovnaná, nárok na zisk titulu má dalších pět, šest týmů. Jsem velice rád, že se nám daří, taková bilance nás povzbuzuje. Série skončila zápasem v Třinci, tam jsme hráli špatně, to víme. Důležité ale bude, abychom chytli formu v play-off,“ konstatoval hráč, jenž se na ledě prohání s číslem 12.

Celkově plzeňská skvadra nepatří k nejmladším v lize. Vedou se určité spekulace, zda to může být pro Plzeň výhoda nebo naopak. „Já osobně spekulace nesleduji. Jestli si někdo myslí, že na to třeba nebudeme mít po fyzické stránce, tak to není vůbec pravda. Já se naopak domnívám, že jsem na tom lépe, než třeba ve třiceti. Jak jsem říkal, uvidí se v play-off,“ je přesvědčen o kvalitě svých spoluhráčů.

Další kolo nejvyšší tuzemské soutěže se paradoxně odehrálo na pátek třináctého. Zdá se, že byl šťastnější spíše pro Plzeň. „Já jsem na to ani teď nemyslel. Sice se třeba před zápasem rozcvičuji ve stejném pořadí, nebo tak, ale tyhle čísla neřeším,“ vyprávěl s úsměvem na rtech František Kaberle.