Šlágr kola končil nájezdy

Zápas nahoru-dolů, mohl skončit i 6:6, myslí si Adam Svoboda

Hokejový gurmán musel ze zápasu Sparta-Plzeň odcházet plně nasycen. Vysoké tempo, krásné góly, emotivní okamžiky a nekonečné nájezdy. Bitvu o vedení v tabulce získala Sparta, Plzeňáci příliš nesmutnili. „S bodem jsme spokojený,“ rezolutně hodnotil Adam Svoboda, navrátilec do sestavy. K nelibosti domácích diváků se opět střelecky prosadil aktuálně nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec extraligy Radek Duda, dvě asistence zaznamenal Jan Kovář. Po tvrdém střetu z utkání odstoupil Dušan Andrašovský, nedohrál ani Martin Heřman.

Zápas začal pro Plzeň smolně, Sparta se v páté minutě velmi lacině dostala do vedení, když Forman objel branku a z těžké pozice spíše puk nahodil na branku. „Můj gól, jednoznačně moje chyba, nepohlídal jsem si první tyč. Tohle se stávat nesmí,“ nebral si servítky Svoboda. Indiáni srovnali krok po střele Dudy, ale ještě do přestávky strhl vedení na stranu domácích opět Forman. „Chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do zápasového rytmu, trochu jsem z toho teď vypadl,“ pokračuje plzeňský gólman, který se do klece vrátil po dvouzápasové přestávce. Potřeba odfrknout či zdravotní patálie? „Prostě se tak trenéři rozhodli, nemusí nic vysvětlovat.“

Plzeň srovnala v polovině zápasu, krásnou ranou Františka Kaberleho. Vzápětí vrátil Spartě vedení po krásné akci Sacha Treille, i na to Plzeň měla odpověď. V 54. minutě byl v úniku faulován Václav Pletka a Plzeň dostala v šestém zápase po sobě možnost trestného střílení, přirozeně jel sám faulovaný hráč. „Potáhl jsem si puk do bekhendu a vyšlo to. Ale původně jsem chtěl udělat něco úplně jiného,“ přiznává Pletka, jehož obrovská radost značila, že dosáhl osmé trefy ve svém plzeňském angažmá. Zápas dospěl do prodloužení, ale ani v něm se nerozhodlo, přišly na řadu nájezdy.

A ty nabídly málo vídané drama, vítěz byl nalezen až v desáté sérii. Plzeň byla několikrát na prahu výhry, nicméně hlavní roli sehrál Petr Tenkrát, třikrát po sobě dostal puk do branky a zajistil Spartě bod navíc. Deset sérií, pro gólmany silný zápřah. „Užil jsem si to, ještě se mi snad nestalo, aby mi nedal gól Petr Ton. Ale zase se dařilo Petru Tenkrátovi,“ hodnotí Adam Svoboda. Tenkrát jej opravdu velmi potrápil. „Dvakrát jsem si na puk sáhl, škoda.“ Svůj nájezd tentokrát neproměnil autor vyrovnávací trefy Václav Pletka: „Chtěl jsem tentokrát naznačit střelu, ale vůbec se mi ten nájezd nepovedl.“ Úspěšní za Plzeň naopak byli Straka, Hanzlík a Johnson.

I přes prohru by zklamání v tvářích indiánů hledali fanoušci marně. Řízný a napínavý duel naplnil představu o souboji prvního s druhým. „Dobrý zápas, oba týmy hrály dobře. Rozhodlo štěstí, to dnes měla Sparta,“ hodnotí Pletka. Ve stejném duchu byl zápas hodnocen i z brankářské perspektivy. „Zápas ukázal, že hraje první s druhým. Hrálo se nahoru-dolů, byla spousta šancí, mohlo to klidně skončit 6:6,“ myslí si Svoboda. Plzeň tak ztrácí na Spartu dva body, ale o majiteli Prezidentského poháru rozhodnuto určitě není. Indiáni mají na pohár políčeno. „Kdo nechce vyhrávat, tak to nemusí hrát,“ uzavírá svoji glosou Adam Svoboda.