Brankářské duo

Na čtvrtek se hodně těšíme, shodují se brankáři

Darová - Nová sezóna přinese pro Plzeň jednu velkou změnu a to na postu brankáře. Po mistrovské sezóně odešli z kádru Marek Mazanec a Adam Svoboda, nyní jejich místa převezmou Matěj Machovský a Lukáš Mensator. Oba nováčci spolu absolvovali rozhovor před novou sezónou.

Jak se těšíte na novou sezónu a máte nějak určenou úlohu jedničky?
Lukáš Mensator: Nemůžeme se dočkat čtvrtka. Těšíme se, uvidíme, kdo z nás dostane příležitost soutěž rozjet. Jak už jsem několikrát říkal, nebudeme si házet klacky pod nohy a budeme si přát, aby se dařilo nám a hlavně týmu.
Matěj Machovský: Lukáš to řekl skoro za mě. Co k tomu více? Těším se, pro mě to bude úplně první sezóna v extralize, navíc v Plzni.

Oba jste v týmu nováčci, byl na spoluhráčích v letní přípravě ještě nějak znát zisk titulu, nebo jak uvedl trenér Razým už je to dávno pryč?
Lukáš Mensator: Měl jsem možnost si ten titul zažít, ale následující sezóna nebyla taková. V tom týmu to není nijak cítit, pomalu jako kdyby se loni nic nevyhrálo. Všichni se už soustředí na novou sezónu, spíše na veřejnosti a fanoušci se o tom baví. Je to nezapomenutelné, ale ve čtvrtek začíná nový seriál a loňská sezóna? Na ní se nikdo ptát nebude.
Matěj Machovský: Mensi to opět trefil. Trenéři nám říkají, že máme na tu loňskou sezónu přestat myslet a začít se soustředit naplno na tu nadcházející. Nová sezóna začíná ve čtvrtek a to je naše alfa a omega.

Několik týmů potkala po titulu „mistrovská kocovina“, myslíte, že Plzeň nebude tento případ?
Matěj Machovský: Budeme se snažit se tomu vyhnout a hrát co nejlépe, ale nikdo nic slibovat nemůže.
Lukáš Mensator: Je to omílané téma. S Karlovými Vary jsem si to zažil, Pardubice to také zkusily a ještě několik týmů. Příčinou třeba ve Varech byla poměrně zásadní obměna kádru, to bych řekl, že není plzeňský případ, i když třeba odešli oba gólmani. Myslím si, že pokud bude Martin pokračovat, tak nic takového nedopustí.

Jak vy osobně vnímáte situaci kolem Martina Straky? Bude podle vás hrát?
Matěj Machovský: Já to vidím pozitivně. On dře na maximum, a pokud se nic nestane, tak bude hrát.
Lukáš Mensator: Já v jeho pokračování věřím. Nikdo za něj nemůžeme mluvit, ale ten tým s ním, je na daleko vyšší úrovni. Takových hráčů mnoho není.

Jak se jako nováčci těšíte na plzeňské fanoušky, přeci jen na European Trophy jich nebylo ještě mnoho?
Lukáš Menstator: Pro mě je to určitě specifické. Devět let jsem chytal v dresu hlavního rivala, ale pokud budu v bráně, tak se budu snažit odvést maximum pro můj klub a to je nyní Plzeň. Doufejme, že se bude dařit co nejvíce.
Matěj Machovský: Doufám, že fanoušků bude chodit co nejvíce. Přál bych si, aby také začala hrát hudba při přerušení, protože je tam po písknutí takové mrtvo. To mi snad vadí více, než to, že nepřišlo teď tolik lidí, protože se to dalo očekávat.

Jaká byla z vašeho pohledu European Trophy?
Matěj Machovský: Dobrá zkušenost. Šlo i od trenérů vycítit, že se to bere jako dobrá příprava na sezónu, že nejde o nějaké postupování, ale určitě by to nebylo špatné.
Lukáš Mensator: Bylo to zase něco jiného. Zažil jsem už dříve konfrontaci s týmy ze Švýcarska nebo Ruska, takže jsem rád, že jsem si to mohl zkusit a zažít konfrontaci s pomalu všemi evropskými týmy. Dobrá příprava, lepší než hrát s týmy, které pak potkáváte v sezóně.

Jaké je vaše přání do nové sezóny?
Lukáš Mensator: Aby to týmu šlapalo a byli jsme všichni zdraví. Když vypadnou dva nebo tři hráči, tak už je to pak poznat. V případě, že bude zdraví, tak věříme, že to bude šlapat. Také dělat plzeňským fanouškům radost dobrým hokejem.
Matěj Machovský: Mensi už to řekl. Hlavně to zdraví, pro celý tým je to nejdůležitější. A pro nás gólmany, ať nás to taky někdy trefí. (úsměv)