Ohlasy 33.kolo

Radek Duda #69: Rozhodly individuální chyby

Plzeň – Indiáni mají za sebou poslední venkovní zápas roku 2013 a z Brna se vrací s prázdnou. „My se musíme soustředit sami na sebe. Pak tedy je potřeba být kritický, protože jsme nepředvedli dobrý výkon, tahali jsme po celý zápas za kratší konec,“ popisuje autor jediné trefy indiánů Radek Duda.

Radku, utkání bylo plné vyloučených, přesto indiáni nehráli ani minutu v početní výhodě, co vy na to?
Tady ta otázka by měla spíše mířit na ty pruhovaný než na nás. My se musíme soustředit sami na sebe. Pak tedy je potřeba být kritický, protože jsme nepředvedli dobrý výkon, tahali jsme po celý zápas za kratší konec, dá se říci, že tady Brno dominovalo. Na druhou stranu je škoda, že takovýto krásný zápas třetího se čtvrtým o šest bodů se ani tak nerozhodoval na ledě jako někde jinde. Jednoduše je škoda, že hokej nehrají hráči, ale někdo jiný. Více bych se k tomu nechtěl moc vyjadřovat, protože to trochu smrdí pokutou (úsměv). Každopádně by bylo potřeba si pár věcí říct upřímně…

Narážíte třeba hned na úvodní dvojí vyloučení?
To zase ne, to bylo bez debat, jasné fauly. Ale už dlouho jsem neviděl, aby poměr vyloučených byl takto značný. Jak říkám, my jsme nehráli dobře, ale že by Brno bylo až takhle dobré a nefaulovalo, to mi přijde scestné.

Kdy se podle vás lámal chleba?
Rozhodující moment celého zápasu byla asi situace, kdy jsme měli přečíslení. Dan Růžička mi to krásně hodil za beka a já špatně celou situaci vyhodnotil. Měl jsem udělat blafák do forhendu a bylo by to třeba 3:2. Bohužel jsem zvolil bekhend, následoval kontr a zbytečné naše chyby jednotlivců nás pak srazily. Brno odskočilo na zlomových 4:1 a bylo po zápase.

Vám se však nepovedla hlavně úvodní část zápasu, že?
Brno má vždy dobrý nástup. My jsme brzy inkasovali, domácím narostla křídla, dostali vítr do plachet a to se pak hned hraje lépe. Hráči narostli, bylo vidět, že měli lepší pohyb, byli silnější na puku, dá se i říci, že v úvodní části dominovali. Mensi nás podržel, ale když se nám podařilo snížit, nedokázali jsme v prostřední části držet výsledek a čekat na své šance. Dá se říci, že se i projevilo, že celou sezónu máme problémy s koncovkou. A pomalu bychom s tím měli začít něco dělat, protože už nezbývá ani dvacet zápasů, bude ještě pauza a pokud chceme v play-off něco uhrát, musíme s tím pohnout. I když třeba v utkání prohráváme, je potřeba zabrat a otočit to. Jak jsem říkal, rozhodly chyby jednotlivců. Musíme se podívat na video, říci si, co bylo špatně. Brno na to čekalo a my jsme jim to usnadnili zbytečnými hrubkami.

Netekly už pak Plzni trochu nervy?
Nemyslím si. Tam byl faul na Holce, rozhodčí stál u toho, ale nechtěl to vidět a takové věci by se měli odpískat. Pak samozřejmě člověk se za svého spoluhráče postaví a oni už tresty rozdali, jak rozdali. Nechci tady nic shazovat na tyto konkrétní čtyři pány, ale je to dlouhodobý problém celé tady té ligy.

Jak se pak hraje za takto rozhodnutého výsledku?
Samozřejmě je to složité a také záleží individuálně na každém, jakou si najde výzvu. Já osobně nerad prohrávám, neumím to, tak se snažím hrát celých šedesát minut pořád stejně.

Plzeň již měsíc nebodovala na ledech soupeřů, vnímáte to?
Rozhodně. Už to naskakuje. Když pak člověk chce něčeho dosáhnout v play-off, musíme zvládat takovéto zápasy a uspět na ledech soupeřů, ty body se pak počítají dvakrát. My poslední dobou nedokážeme zápasy dotáhnout do vítězného konce. Musíme hrát lépe a najít si tu cestu k vítězství.

Do sestavy se již vrátil Martin Straka, předpokládám, že je to hodně znát…
Takovýto hráč se těžko nahradí někým jiným. Nám jeden takovýto výborný hráč do naší mozaiky chyběl. Samozřejmě je jiné hrát s ním a bez něj. Na druhou stranu si myslím, že mančaft zaslouží pochvalu, že i bez něj jsme to zvládali. Pochopitelně s ním jsme silnější.

Na závěr se zeptám na fanoušky, jste tady vyhlášený „oblíbenec“, že?
Je vidět, že tady té bandě to dělá dobře. Já si ovšem hraji svůj hokej a tak nějak je mi jedno, jestli je to tady nebo někde jinde. Ale já sem osobně jezdím rád, protože tu mám půlku rodiny (úsměv).

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!