Ohlasy 26. kolo

Doufám, že takových zápasů jako dnes, odehraji víc, hlásí Jan Schleiss

Plzeň - Opět před televizními kamerami se představila Plzeň na domácím ledě. Tentokrát byl jejím soupeřem Chomutov. Z posledních pěti utkání získali indiáni čtyři body, dnes se jim konečně podařilo zvítězit za plný počet - tedy za tři. Okupuje tak druhou příčku tabulky. "Že budeme takhle nahoře, nikdo nečekal," pochvaluje si Jan Schleiss.

Jakub Jeřábek: Chtěl jsem konečně jako kapitán vyhrát za tři body

Měli jste v hlavách to, že potřebujete přerušit tu sérii a získat konečně tři body?
Už jsme si museli popovídat v šatně, protože jsme dostávali hodně zbytečných a laciných gólů. Na dnešek jsme si naplánovali dobrou hru hlavně z obrany s tím, že co bude dopředu, bude bonus. A za pomoci Matěje Machovského, který chytal výborně, jsme to zvládli.

Střídání před třetím gólem bylo hodně intenzivní – obětavý pád, zblokovaná střela a pak přihrávka – jak bys to popsal?
To byla taková souhra náhod, prostě to tak vyšlo. Říkali jsme si, že si musíme dávat pozor na druhou vlnu. Mně už nezbylo nic jiného než proti nim vystoupit, naštěstí mě trefili. Když jsme dostali puk z pásma a trochu se štěstím se dostal k Honzovi Schleissovi, který už to provedl opravdu fantasticky.

Polovina základní části za vámi. Jak jste překvapení se svým umístěním, které se moc nečekalo?
Všichni byli před touhle sezónou ve velkém očekávání. I my sami. Ale povedený začátek nás nakopl, dodal nám hodně sebevědomí a daří se nám dál. Ale musíme pořád pracovat.

Jsi asi nejžádanějším plzeňským zbožím. Máš to v hlavě nějak? Sleduješ agenty?
O něčem se mluví, ale já se nesoustředím na to, co bude, ale na to co je teď. Pak bych se akorát nechal odvádět od současné práce tady. Zatím se opravdu soustředím jen na Plzeň, co bude dál, se uvidí.

Takže ruštinu se ještě neučíš?
Ne, to rozhodně ne.

Jak se ti líbí role kapitána?
Měl jsem trochu v hlavě, že od té doby, co nosím céčko, jsme nevyhráli za tři body, už jsem z toho byl nešťastný. Tak jsem moc rád, že se dnešní zápas provedl. V kabině opravdu není žádný problém, každý dělá svojí práci, co má.

Jan Schleiss: Konečně už nejsem bodově na nule

Co je lepší pocit? Rozhodnout v Klatovech proti lídrovi (pozn. autora - v sobotu vítězný gól v utkání s Kolínem, 3:2) nebo se trefit poprvé v sezoně?
Dnešek. Jsem rád, že už na kontě nemám nulu, už se necítím tak dřevěný. Ale jsem rád, že jsem si včera zahrál, jsem rád, když jsem v tempu. Asi mi pomohlo, že jsem se rozehrál. Konečně mám trochu sebevědomí.

Další gól si připravil pro Miroslava Preisingera. Gólman o tobě nevěděl nebo to podcenil?
Asi jak byl vysoký, tak měl problém tam dobruslit… Jinak nevím, proč byl tak pomalý. Ale každopádně to byla jeho velká chyba.

Ještě jsi zkoušel „granlundovku“. Co tomu chybělo?
Michal Poletín tam byl s hráčem, dobře blokovali tyčku. Šlo jedině to hodit přes branku, jak byl gólman vysoký. Ale pak se to ke mně ještě vrátilo, takže jsem měl další šanci. Myslím, že by to byla škoda nezkoušet, když to člověk umí a má na to čas. Ale zase se to nedá dělat pořád, to už by pak každý věděl.

Předtím to zkoušel Kuba Lev. Není o tom třeba už sázka v kabině?
Ne, ale člověk občas něco vymýšlí. Někdy to vyjde, někdy ne. Doufám, že mi to třeba někdy vyjde.

Jak těžký byl ten zápas s Chomutovem?
Určitě to bylo hodně těžké. Výsledek po druhé třetině vůbec neodpovídal obrazu hry. Hráli hodně do obrany, stejně jako hrála pod Růžičkou Slavie. A když se ti jejich šikovní hráči dostali k puku, tak nás tam taky pěkně motali. Myslím, že to byl těžký zápas až do konce, i když se to tak nemusí zdát podle skóre.

Jak ty se osobně cítíš?
Zatím je to takové urputné. Čekal jsem, až mi tam něco spadne, dneska se to konečně povedlo. Takže mi stouplo ego (smích). Hned se mi povolilo tělo, ruce, je to hned jiný pocit. Člověk si začne věřit, leccos si dovolí. Když se daří, tak člověk může dělat cokoliv. Jsem za to rád a byl bych rád, kdyby to pokračovalo.

Po polovině základní části tedy vládne spokojenost?
Určitě jsem spokojení, ale musíme pracovat dál, protože pár posledních zápasů nám ukázalo, že to nemusí jít pořád. Za dnešek jsme rádi, že máme tři body, že jsme se vrátili zpátky. To, že budeme tak nahoře, nikdo nečekal.