Preview CHM

Po dvou dnech odveta! Indiáni se znovu postaví Pirátům!

Plzeň – V úterý oba celky zkřížily hokejky na půdě indiánů, nyní se odehraje odveta v pirátských vodách!


PIRÁTI CHOMUTOV
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

SD Aréna, Chomutov
11. srpna 2016
Přátelské utkání

Chomutov předminulý rok prožíval v první lize, proto se za vzájemnými zápasy otočíme ještě o sezónu zpět. V roce 2012 se soupeři střetli na úvod v ČEZ Aréně a domácí uspěli 3:2. V odvetě bylo skóre znovu pouze o gól a opět vyhráli Západočeši – 2:1. Těm se dařilo i do třetice, když brali všechny body po výsledku 5:3. Úspěšnou sezónu stvrdil i v posledním zápase mezi indiány a Piráty, když i tentokráte se mohli radovat modrobílí, kteří dobyli SD Arénu 3:1. Před rokem se již oba celky střetly dvakrát v přípravě a Severočeši uzmuli jediný bod. Doma podlehli v nájezdech, v Plzni již v základní hrací době. V extralize se pak strhla nevídaná přestřelka, oba týmy střídaly brankáře a domácí Piráti nakonec uspěli 7:5. Na západě Čech opět uspěli domácí, když si indiáni pohlídali tři body při výsledku 4:0. V Chomutově se znovu skóre měnilo z jedné strany na druhou a byli opět úspěšnější domácí – 4:3. "Můj dům, můj hrad" potvrdili modrobílí v posledním kole základní části, když si po výsledku 3:1 zajistili výhodu startu čtvrtfinálové série před svými fanoušky. A uspěli v HM Aréně i na začátku letošní sezóny. Soupeř se sice dostal do vedení, ale první výhra indiánů přišla díky následujícím třem přesilovkovým gólům a vše pečetil kapitán Kratěna v oslabení do prázdné klece. Jaká zápletka se nám rýsuje nyní?

Pod pokličkou Pirátů

Piráti během loňské základní části extraligy pokukovali po přímém postupu o play-off, nakonec se ale dočkali až po úspěšném předkole. V něm Chomutov skolil v poměru 3:1 na zápasy Kometu Brno, ovšem v dalším kole již byl nad síly pozdější mistr z Liberce. Ten ovládl všechna čtyři střetnutí a dovolil svému soupeři vsítit pouze pět branek.

Podobně jako před rokem i letos vedení Severočechů pořádně vířilo přestupové vody. A Piráty se stali hned dva indiáni - Michal Poletín a Lukáš Chalupa. Z Finska pak přišel Ivan Huml, z KHL Ján Laco a David Skokan, z EBEL Brett Flemming, z Karlových Varů Petr Koblasa, z Vítkovic Tomáš Kudělka a z Mountfieldu Tomáš Král. Naopak působiště změnili Jakub Čech, Petr Šidlík, Antonín Dušek, Roman Chlouba, Adam Jánošík, David Květoň, Tomáš Harant, Miroslav Hanuljak, Tomáš Pospíšil, Roman Červenka, Robert Kristan, Sergej Pereťagin a Peter Ölvecký.

Hlavní kouč Vladimír Růžička pro oficiální web Pirátů stanovil jako cíl pro novou sezónu opět pod sebe dostat minimálně čtyři týmy. „Víme ale, že lehké to nebude. Máme k ostatním soupeřům velký respekt. Ne vždy se daří, ale my chceme loňskou sezónu potvrdit," přeje si. „Podařilo se nám sestavit kvalitní brankářskou trojici, oproti loňsku jsme i vylepšili obranu, malinko jsme asi odchodem Romana Červenky ztratili v útoku. Pokud jsme vloni vyhrávali na dva, tři góly, musíme letos třeba na jeden," doplňuje.

Piráti mají na programu před startem extraligy porci devíti přípravných duelů, z nichž již dva měli za sebou před vzájemným dvojduelem s indiány. Na úvod nové sezóny získali hned dva cenné skalpy. S jediným inkasovaným gólem skolili jak Avangard Omsk, tak následně uspěli i na ledě úřadujícího mistra z Liberce.

Oba soupeři vstupovali do úterního vzájemného zápasu ve zcela odlišných situacích. Chomutov se dvěma výhrami v zádech, naopak modrobílí se stejným počtem proher. Úvodní třetina zůstala bez branek, v té druhé skóre otevřel v sedmatřicáté minutě Račuk. Indiánům se povedlo srovnat pár vteřin před přestávkou po krásné spolupráci Johnsona a Svobody, duel pak rozsekli v závěrečné dvacetiminutovce. Dvakrát se prosadil Kubalík a skóre pečetil do prázdné Kratěna. Modrobílí se prosadili v duelu třikrát v přesilové hře a jednou v oslabení. „My jsme už konečně chtěli vyhrát zápas, kluci makali, trénovali a dosáhnout vítězství jim nešlo. Chomutov je nepříjemný soupeř, mladí kluci se ale ukázali opravdu dobře. V první i druhé třetině jsme byli více na kotouči, ale napadalo nám to tam až v té třetí," popisoval po zápase asistent trenéra domácích Ladislav Čihák. Jeho protějšek Petr Martínek viděl hlavní problém v oslabeních: „Zbytečná vyloučení nás stála zápas. První třetinu jsme zvládli celkem v pohodě, v té druhé nás domácí zatlačili a my jsme začali zbytečně chybovat, z čehož pramenily naše chyby. Domácí ty přesilovky hráli výborně a rozhodli tím zápas."

Domácí duely indiánů v přípravě:

  • 3.9.2016 | 17:00 | HC Škoda Plzeň – HK Nitra (CHL)
  • 8.9.2016 | 18:00 | HC Škoda Plzeň – Stavanger Oilers (CHL)


Výsledek předchozího střetnutí:

HC Škoda Plzeň 4
Piráti Chomutov 1
(0:0, 1:1, 3:0)





Branky a nahrávky: 40. Svoboda (Johnson, Kratěna), 48. Kubalík (Indrák, Stach), 55. Kubalík (Stach, Indrák), 59. Kratěna – 37. Račuk (Kämpf).
HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Špaček, Čerešňák, Kadlec, Sklenička, Moravčík, Holý – Kubalík, Lev, Indrák – Johnson, Stach, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Yellow Horn – Krliš, Kodýtek, Suchý.
Piráti Chomutov: Král (Strmeň) – Skinner, Rutta, Kudělka, Flemming, Dlapa, Tejnor, Chalupa, Havel – Poletín, Huml, Koblasa – Tomica, Šťovíček, Skokan – Sklenář, Kämpf, Račuk – Chrpa, Kaše, Hlava.