Ohlasy VIT

S novými trenéry se to samo nezlepší, ví Alexandr Hylák

Ostrava - Ani další pokus o zisk tří bodů indiánům nevyšel. V dohrávce devátého kola Tipsport extraligy prohráli západočeští hokejisté 1:4 na ledě vítkovické Ridery. V plzeňské brance se opět představil nový muž Alexandr Hylák, ale ani on nezabránil dalšímu nezdaru, prvním pod změněným trenérským štábem.

Sašo, co říct k utkání na ledě Vítkovic?
Prohráli jsme celkem jednoznačně. My se musíme zvednout, je rozjetá sezóna, máme spoustu zápasů a není na místě mít sklopenou hlavu. Není to jednoduchá situace, ale věříme, že se to zlomí co nejrychleji.

Spoléhali jste, že by to pod novým vedením mohlo vyjít?
Spoléhali, nespoléhali... Realizační tým je hodně podobný. My se nemůžeme upínat, že přijdou noví trenéři a my hned začneme vyhrávat. Věřím, že to bude další impuls k tomu, abychom tu situaci zvrátili.

Je to i o větším nasazení?
Nasazení tam určitě bylo, padáme do střel, bohužel jsme se dostali do fáze, kdy se to spíše odráží k soupeři. Sebevědomí není zrovna nahoře, ale myslím si, že každý tým si tím projde. Nás to zastihlo poměrně výrazně, ale nezbývá než věřit, že to se to zlomí.

Co vám řekli trenéři po utkání v kabině?
Musíme šlapat dál, nemá cenu mít sklopené hlavy. Čeká nás dlouhá cesta domů a dva dny na přípravu na zápas s Libercem.

Vy jste šel do hry po minulém zápase, kdy jste střídal už ve třinácté minutě. Jaké to bylo?
Samozřejmě to není úplně ideální, ale v první třetině jsem si poměrně dost zachytal a dostal se do hry. Nechytalo se mi špatně, nicméně jsme v tom celý tým. Ani pro gólmany to není ideální, ale snad nás to začne také víc trefovat.

Bylo vidět ve hře nějaké zlepšení od zápasu se Spartou?
Nedělní zápas nám nevyšel, Sparta dala tři góly a takový tým si pak už s námi hrál. Určitě tam nějaké zlepšení bylo. My musíme ještě více zjednodušit hru a cpát to všechno na branku. Pak to může být jen otázka času.

Za stavu 3:1 pro domácí jste šli do poslední třetiny. Jaké byly pokyny?
Šli jsme do třetí třetiny s cílem neinkasovat v oslabení na začátku, což se bohužel nepovedlo. A asi nás to definitivně zlomilo. Jednou vystřelit na branku za třetinu, tak to není dobrá vizitka.

Plzeňská situace není dobrá. Co je z vašeho pohledu špatně?
Kdo dělal sport vrcholově, tak ví, že hlava je 90 procent úspěchu, a v situaci, ve které jsme, není sebevědomí příliš vysoké. Já si myslím, že když budeme víc makat a hrát jednodušší hokej, tak to přijde. Teď máme negativní sérii a psychika je dole. Během pár zápasů se to může otočit úplně naopak.

Do Plzně jste přišel teprve nedávno. Jak se s touto situací vyrovnáváte? Jaká je nálada v kabině?
Já už zažil podobný start do sezóny v Pardubicích. Není to o tom, že bychom byli nějak negativní, na tréninku makáme, ale pak přijde zápas a něco málo tomu chybí. Není to ideální, pohoda není taková, jako tu asi byla loni.

Na střídačce nyní stojí jako trenér i Martin Straka. Jak ho vnímáte?
Je to ohromná osobnost. Hráč, který toho dokázal strašně moc – i v Plzni zachraňoval hokej. Kvůli takovým lidem bojujete ještě víc, abychom dostali Škodovku zase výš. Prostě tam, kam patří.

Co změnit do dalších zápasů?
Není to o tom, abychom něco honem měnili. Musíme se povzbuzovat, hrát na maximum, lehat do střel, pak se to může otočit, jak si všichni přejeme.