Notes #18: Poslední domácí duel roku 2002

P l z e ň - Pouhý den po vánočních svátcích vyjedou opět hokejisté Keramiky Plzeň na led k ostrému boji o extraligové body. Čeká je 33. kolo nejvyšší soutěže a keramici uvítají ve 24. západočeském derby Energii Karlovy Vary. Po "havířovském šoku" vyvstává pro Plzeňany nutnost plného bodového zisku, nápravy dojmu ze své hry a udobření rozzlobených fanoušků. K dispozi bude již brankář Libor Barta.

HC KERAMIKA PLZEŇ - HC ENERGIE KARLOVY VARY

33. kolo – pátek 27. prosince 2002 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – 44. minuta hokejového derby Sparta – Slavie, halou v pražských Holešovicích se rozpíná mlha z dýmovnic(e). Po dohodě obou klubů, rozhodčího a vedení extraligy je zápas předčasně ukončen. Jak dál? Kontumovat? Opakovat zápas? Ponechat výsledek? Jednoduše vybrat nejmenší zlo. První verdikt zněl – kontumace a pokuta. Spokojená Slavia, nespokojená Sparta. Následuje odvolání, trestní oznámení na viníky a bouře nevole v Edenu. Sparta s odvoláním proti rozhodnutí uspěla, jak je to možné? Stačí pár právníků na odebrání tří bodů a tedy zrušení původně kontumovaného výsledku? Obchodní manažer Slavie Blažek v tom vidí výborné kontakty současného trenéra Hadamczika se severomoravskými kluby, které hlasovaly pro opakování zápasu. Jakékoli řešení tedy vyvolá reakce odporu, ve všech pádech se skloňuje slovo precedens. Vedení extraligy bylo zjevně zaskočeno nastalou situací a započalo všeobecné tápání, co s takto „ukončeným“ zápasem. Především exemplárně potrestat viníky, které rozhodně nelze nazývat hokejovými fanoušky. Kontumace zápase je velmi nebezpečný krok. Co se ovšem stane, nedohraje-li se zápas např. pro telefonát hrozící bombovým útokem? Bude za to moci pořadatelský klub?


HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

KARLOVY VARY SNÍ O PLAY-OFF

Poučí se Keramika z havířovské lekce? To se uvidí již v zápase s Karlovými Vary. V západočeských derby se Plzni daří a karlovarská Energie se v druhé půli extraligy ocitla v útlumu, a tak by měla být výhoda na straně keramiků. Poslední události však hovoří jasně, soupeře za žádnou cenu nepodceňovat. Karlovy Vary zakončily polovinu základní části překvapivou výhrou na ledě Sparty, první v historii. Pak ovšem upadly do letargie, během tří kol inkasovaly 23 branek a za pět kol vybojovaly pouze bod za domácí prohru v prodloužení s Pardubicemi. Tříbodově uspěla Energie až v posledním odehraném kole, kdy doma přemohla v bojovném utkání 2:1 předposlední Zlín.

Po sérii porážek, na kterých se zřejmě podepsalo jisté uspokojení z nadmíru úspěšného vývoje sezóny, se Karlovarští vrátili ke svému osvědčenému stylu ordinovanému trenéry Sýkorou a Votrubou. Ten je založen především na precizní obraně a rychlých protiútocích. Vyloženého střelce však Karlovy Vary nemají. Zpočátku se jím zdál být David Balázs, který sice stále drží s dvanácti brankami primát, ale už déle než měsíc se netrefil. Nyní se však čelo klubového kanadského bodování vzácně vyrovnalo. Vede Ladislav Svoboda s Martinem Hlavačkou, oba dosáhli 22 bodů, následují David Balázs a Tomáš Němčický s 20 body a nejproduktivnější pětici uzavírá především nahrávající Jaromír Kverka s 19 body.

Oporou Varů je bezesporu strážce branky Petr Franěk, který až na výjimky podává stabilně vysoké výkony. Karlovarší trenéři budou v Plzni postrádat útočníka Bacula ze zdravotních důvodů. Uzdravený obránce Punčochář odletěl s juniorskou reprezentací na mistrovství světa do Kanady. Z důvodu zdravotních patálií visí otazník i nad dalšími hráči – obráncem Bauerem a útočníky Balázsem a Voskárem. Jozef Voskár odešel z Keramiky Plzeň do Karlových Varů na hostování, ale stihl zatím odehrát jediný zápas v žlutočerveném dresu.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Franěk - Grof, Mádl, Hlavačka, Krajíček, Němeček, Rodin, Topoli - Svoboda, Skuhravý, Němčický - Opatovský, Kverka, Košťál - Polák, Tvrdík, Hořava - Vlček, Pavliš, Kraus.

Trenér: Marek Sýkora

BUDOU CHYBĚT KARLOVÝM VARŮM
JménoDůvod absence
Jozef Voskár
Robin Bacul
David Balázs
Petr Punčochář
Dmitri Rodine
zranění třísel
přetržené kolenní vazy
natržený stehenní sval
účast na MSJ
viróza
KARLOVARSKÉ NEJ
StatistikaJméno
Góly Balázs - 12
Nahrávky Hlavačka - 16
Tresty Balázs - 57
+/- Opatovský - +6

Rudolf Pejchar opět v extraligovém týmu

V nedávné době řešili karlovarští problémy s obsazením brankářského postu. Poté, co se zranil Petr Franěk, dostal šanci jeho náhradník Marcel Kučera. Ten se však nenacházel v optimální formě a po vysokých porážkách Varů odešel do konce ledna do Ústí nad Labem, odkud místo něj přišla bývalá plzeňská a poté karlovarská hvězda Rudolf Pejchar. V zápase si však ještě nezachytal.

Domácí zápas Karlových Varů proti Pardubicím (2:3PP) odchytal při zranění jedničky Fraňka díky možnosti střídavého startu chomutovský Kamil Jarina. Na jaře roku 2000 neúspěšně bojoval se severočeským celkem proti tehdejší Becherovce v baráži o extraligu. Střídavý start má z Kladna povolen i útočník Miloslav Hořava ml.

Ozdobu varské obrany láká Rusko

V kádru Karlových Varů působí nejproduktivnější obránce extraligy. Je jím Martin Hlavačka, který šest gólů dal a na dalších šestnáct nahrál. V klubovém pořadí kanadského bodování je tento obránce na druhém místě! Zatímco reprezentační trenéry nezaujal, rád by ho ve svém týmu viděl jiný kouč. Vladimír Vůjtek st., trénující ruského lídra z Jaroslavli, má o Hlavačku velký zájem, stejně tak jako o vítkovického obránce Radima Tesaříka. Mezi dvojicí Hlavačka-Tesařík se tak v nejbližších dnech nejspíše rozhodne o nové posile úřadujícího ruského mistra.

Voskár opět v Plzni?

Plzeňská Keramika po příchodu Ĺubomíra Hurtaje musela řešit vysoký počet hráčů se statutem cizince. Ze čtveřice Štefanka-Hurtaj-Andrašovský-Voskár vyšel černý Petr na Jozefa Voskára, jehož dalším působištěm se staly Karlovy Vary. Příchodem Jozefa Voskára však vznikl zase v Karlových Varech přetlak cizinců. Kromě Voskára nejsou české národnosti ještě Opatovský, Topoli a Rodin. Otázku limitu tří zahraničních hráčů v zápase prozatím řešila za trenéry zranění některého ze čtveřice krajánků. Jozef Voskár za Energii sehrál doposud jeden zápas, do statistik se zapsal pouze dvěma trestnými minutami. V současnosti však Voskár laboruje s obnoveným zraněním třísel, jeho start v Plzni je tedy velmi nepravděpodobný.

Trio varských juniorů v zámoří

Na mistrovství světa juniorů odcestovali do Kanady tři karlovarští mladíci. Pouze jeden ale nastupuje za Energii v extralize mužů, je jím obránce Petr Punčochář. Další dva, zadák Martin Toms a útočník Petr Domin, hrají v první lize. Sedmnáctiletý talent Vojtěch Polák, kterého vidělo plzeňské publikum při jeho debutu v seniorské reprezentaci v nedávném utkání se Slovenskem, zůstal letos doma.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

HOKEJOVÁ VEŘEJNOST NEVĚŘÍCNĚ KROUTILA HLAVOU

Už ve čtvrté minutě zápasu s Havířovem by si na hosty nevsadil nikdo ani zlámanou grešli. Po brankách Štefanky a Matějovského to vypadalo na pořádný brankový příděl do sítě havířovského gólmana, pro pět tisícovek diváků byl však zbytek utkání dokonalým šokem.

Na bleskové vyrovnávací branky Havířovských zareagoval poté vždy Michal Dobroň, svým pátým a šestým letošním gólem. Plzeň ale nakonec nepochopitelně ztratila všechny body po prohře 4:5 a rozhněvaní fanoušci svůj tým vyprovodili na Vánoce pískotem.

Keramici měli ideální příležitost proti v beznaději se zmítajícímu Havířovu dohnat bodový odstup od týmů na hranici play-off, žel, tříbodový odstup se neztenčil. Hokejisté Plzně tak mohli nové psychické i fyzické síly nabírat o vánočních svátcích.

Utkání se nepovedlo nově sestavené první pětce Ujčík – J. Straka – Andrašovský v obraně s Řezníčkem a Kubešem. Asistovali u dvou inkasovaných branek, naopak u žádné vstřelené nebyli. Asi nejlépe utkání vyšlo Michalu Dobroňovi, který zaznamenal celkem 3 body za dvě branky a přihrávku. I on však byl u dvou inkasovaných branek z celkových pěti.

Podruhé v letošní sezóně do branky Keramiky naskočil Robert Hamrla, udržel čisté konto, ovšem jeho spoluhráči skórovat nedokázali. Za 25 minut si proti Havířovu připsal osm zákroků! Bohužel se tedy nedařilo Zdeňku Šmídovi, který odjel z branky po pátém gólu hostů s úspěšností 77,3 %.

AKTUÁLNÍ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ

Barta (Šmíd) - Řezníček, Kubeš, Dobroň, Výborný, Mazanec, Vlček – Ujčík, Hurtaj, Matějovský – Dvořák, Juraj Štefanka, Andrašovský – R. Procházka, Švík, Adamský – Volák, Josef Straka, Topol

BUDOU CHYBĚT KERAMICE PLZEŇ
JménoDůvod absence
Václav Eiselt
Michal Divíšek
Jakub Koreis
prasklé ramenní pouzdro
poranění stehenního svalu
účast na MSJ

Statistika pozitivní a negativní účasti při gólu

Z pohledu Plzně je kuriózní. Stále ji vévodí Radek Duda, který sehrál za Keramiku prvních 13 zápasů. Nasbíral bilanci +7 bodů a nikdo jej zatím nedokázal překonat. Nejblíže je Dudovi Jiří Hanzlík(+5), ale ten také již neobléká dres Plzně, neboť je na hostování v Liberci. Ze stávajícího kádru jsou nejlepšími v této statistice Martin Adamský, Radek Matějovský a Ondřej Kubeš (+3), v závěsu je Juraj Štefanka (+2).

Lednová zápasová smršť

První měsíc v roce bude klíčem od dveří play-off! Po utkání s Karlovými Vary sehrají keramici ještě jedno utkání v roce 2002, na ledě Českých Budějovic, a poté následuje dávka 11 utkání během čtyř lednových týdnů. Bude se tedy hrát o 33 extraligových bodů. Bude to opravdu perný měsíc a hned první duel Plzeňanů (3.ledna) se odehraje na ledě Slavie Praha, tedy jednoho z kandidátů na nejvyšší příčky. Po lednové hokejové šichtě bude následovat čtrnáctidenní pauza, po které sehrají všechna mužstva zbylých sedm kol. Základní část letošního ročníku skončí 3. března 2003.

Jakub Koreis opět v juniorské reprezentaci

Mladý plzeňský útočník je již dlouho nedílnou součástí reprezentačních výběrů své věkové kategorie. Po loňském úspěchu na mistrovství světa hráčů do osmnácti let jej nyní trenéři Holík a Kalous nominovali Jakuba Koreise do výběru hráčů do dvaceti let z české extraligy. Pravý křídelní útočník by tak měl být jediným zástupcem plzeňské Keramiky v juniorském v výběru na nadcházejícím mistrovství světa v Halifaxu. Koreis se nakonec vešel i do konečné nominace, po posledním vyřazení některých hráčů.

Nejčastější výsledky keramiků

Nejvíce zápasů Plzně z dosavadní 32 dopadlo výsledkem 3:2, celkem čtyři, ve druhém kole doma proti Znojmu, v sedmém doma proti Karlovým Varům, v jedenáctém taktéž doma proti Litvínovu a nakonec ve 31. kole ve Zlíně. Třikrát dopadlo utkání keramiků těsnou prohrou plzeňských hokejistů 1:2. Dvakrát se tento výsledek urodil v zápasech se Spartou a jednou si tímto výsledkem vyzvedl v Plzni tři body Vsetín.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Kapitán Plzně v akci.
Od 19. září 1997 se začala psát historie vzájemných soubojů mezi Plzní a Karlovými Vary v rámci samostatné české ligy. Dlouho nemohli Karlovarští vybojovat první vítězství nad západočeským kolegou, prvního se dočkali na vlastním ledě až v březnu roku 1999, kdy porazili keramiky těsně 2:1. Vzájemná bilance ovšem přesto hovoří jasně ve prospěch Plzně. Kuriozitou jsou zápasy, které skončily nerozhodným stavem. Z celkových pěti jich celkem čtyři skončily totožným výsledkem 4:4.

Celková bilance:22 12 0 6 0 4 81:59

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z deseti utkání skončila tři remízou, všechna shodně 4:4. Jednou dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat, a to v posledním loňském vzájemném utkání, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4. Skóre domácích duelů Plzně vs. K. Vary činí 43:29.
Bilance na ledě Keramiky Plzeň: 11 7 3 1 46:31

PLZEŇANÉ PROTI KARLOVÝM VARŮM

V průměru bod za zápas sbíral v duelech proti Karlovým Varům útočník Pavel Vostřák, mj. také dřívější hráč Varů. Zajímavý je příspěvek obránce Martina Čecha, který byl v zápasech s bývalou Becherovkou velmi vidět, a to také nejen díky svému bodovému příspěvku, viz. níže.

Pavel Vostřák 20 (9+11)
Josef Řezníček 17 (4+13)
Petr Kořínek 14 (6+8)
Michal Straka 14 (2+12)
Martin Čech 11 (4+7)

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. KARLOVY VARY

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 12 (6-6)
Průměrný počet střel 72 (39-33)
Průměrný počet diváků 5 200
- v Plzni 6 614

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Nejvíce trestů během odehraných dvaceti utkání nasbíral kapitán Keramiky Josef Řezníček, který však odehrál všechna utkání. Jeho účet činí 52 trestných minut. Na druhé příčce se po posledním zápase v Karlových Varech objevil Ivan Vlčkem. Za jeho protesty proti nesprávně nařízenému trestnému střílení udělil rozhodčí plzeňskému veteránovi osobní trest.