Notes #19: Boj o naději

P l z e ň - Do nového roku keramici nevstoupili vůbec dobře. Porážky na Slavii a ve Vítkovicích oddálily postup do play-off již na sedm bodů. Do závěru základní části zbývá 16 kol, tedy ve hře je ještě 48 bodů. Recept je jednoduchý, bodovat. K tomu budou mít hokejisté Plzně příležitost v duelu s Litvínovem. Půjde o mimořádně důležitý zápas, jelikož právě chemici jsou týmem, který aktuálně drží osmé postupové místo.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC CHEMOPETROL LITVÍNOV

33. kolo – úterý 7. prosince 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Téměř každý rok extraligu opouští tzv. velcí hráči. Ani letošní sezóna není výjimkou. V létě extraligu opustili Jaroslav Hlinka, Petr Čajánek či Dušan Salfický, nově Jiří Hudler a Radim Tesařík. Již dříve David Výborný, Jiří Dopita, Martin Procházka, Pavel Patera, atd. Vedle NHL se stala velkým lákadlem ruská nejvyšší soutěž. Diváci na celém světě samozřejmě chtějí vidět ty nejlepší hráče, jejichž hokejovými kousky se na stadionech chtějí bavit. Přirozeně se pod tíhou odchodů vždy v českých luzích a hájích spekuluje o možném poklesu diváckého zájmu o českou extraligu. Jaká je realita? Nechme mluvit čísla. Loni navštívilo každý zápas nejvyšší české hokejové soutěže v průměru 3 981 diváků. V odehraných 33 kolech letošního ročníku se na extraligové stadiony vypravilo celkem již více jak milión fanoušků, průměrně velmi solidní údaj 4 395, tedy nárůst téměř o čtyři stovky. Extraliga stále má svoji nespornou úroveň a divákům co nabídnout. Premianty v návštěvnosti jsou již tradiční hokejové bašty. Pardubický zimní stadion navštíví průměrně přes sedm tisíc fanoušků, plzeňský téměř 6 500. Nad pětitisícovou hranicí jsou ještě Zlín a Litvínov, průměr litvínovských návštěv však vytrvale klesá. Na druhém konci pořadí je Havířov (2261) a Slavia (2758).


HC CHEMOPETROL LITVÍNOV
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

LITVÍNOV BUDE MUSET O PLAY-OFF JEŠTĚ HODNĚ BOJOVAT

Chemici po vítězství v letním hokejovém poháru vyrazili ve vítězném duchu i na svou pouť extraligou. Posíleni o Jiřího Šlégra a přechodně i Martina Ručinského se nezalekli vůbec žádného soupeře a usadili se na špici extraligového pelotonu.

Olympijští vítězové však odešli, vítězný duch a sebevědomí ve hře ještě nějakou chvíli zůstalo, ovšem postupem času se Litvínovští začali v tabulce propadat a bodový náskok na týmy mimo příčky zaručující play-off se začal ztenčovat.

Tým kouče Výborného disponuje zkušenými borci. V útoku jsou to např. Prorok, Klíma či Alinč, v obraně Kuntoš či Hranáč. V úvodu sezóny se výborně jevil brankář Marek Pinc a další mladíci, Říha a Havel.

S tím, jak se přestávalo dařit týmu ale odcházela i forma jednotlivých hráčů. Marek Pinc se po střetu s Martinem Špaňhelem zranil a zaskakovat za něj musel Podolka. Z dvojice zmiňovaných mladých útočníků dostával v poslední době prostor pouze Havel.

V zápasech na hřištích soupeřů se chemikům příliš nedaří, výjimkou je výsledek posledního předvánočního kola, v rámci něhož sehráli Severočeši televizní utkání na Spartě a odvezli si bod po výborném taktickém výkonu.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Hronek - Mrázek, Hranáč, Kroupa, Klobouček, Kuntoš, Ťupa, Gýna, Martínek - Hübl, Alinč, Prorok - Klíma, Steiner, Skořepa - Trávníček, Martinec, Gombár - Havel, Říha, Kotrla

Trenér: František Výborný

KANADSKÉ BODOVÁNÍ CHEMOPETROLU

Situace je v litvínovském klubu velmi vyrovnaná. Před 35. kolem vedl o jeden bod Ivo Prorok před Petrem Klímou, kapitánem chemiků.

Ivo Prorok 18 (7+11)
Petr Klíma 17 (13+4)
Tomáš Martinec 15 (5+10)
Michal Trávníček 14 (8+6)
Jan Alinč 14 (3+11)

Nejtrestanějším hráčem Litvínova je řízný obránceJan Hranáč, za kterým se v pořadí "zisku" trestných minut usadil univerzál Jan Klobouček, v současnosti litvínovský obránce.

Na trase Litvínov – Slavia opět rušno

Severočeši získali pod vánoční stromek dva nové hráče. Na hostování přichází plzeňský odchovanec Ondřej Steiner a jeden z nejtalentovanějších brankářů českého hokeje Lukáš Hronek. Již v létě probíhaly nezvykle velké výměny mezi těmito dvěma kluby. Ze Slavie do mužstva chemiků zamířili např. Hübl, Klobouček, Martínek, opačným směrem putoval David Hruška a Martin Rousek. Steiner s Hronkem se rolí nových litvínovských posil ujali zdatně. Mladý brankář udržel ve svém premiérovém vystoupení za Litvínov vychytal své první letošní čisté konto a Ondřej Steiner v tomtéž zápase (proti Zlínu) vstřelil jedinou a vítěznou branku chemiků.

Ve Znojmě chemiky rozstříleli obránci

Litvínovští si na jihu Moravy dokázali pohlídat nebezpečné domácí útočníky, ale práci forvardů tentokrát nadmíru úspěšně zastáli obránci. Trefil se explzeňský Benák, veterán Soudek, dvě branky zaznamenal David Havíř, který svou druhou trefou rozhodl utkání v prodloužení (4:3).

Duo chemiků v národním týmu

Obránce Vlastimil Kroupa a útočník Jindřich Kotrla se objevili v nominaci na tradiční Baltica cup v Rusku, který naši hokejisté po roce opět dotáhli do vítězného konce. Do střelecké listiny se zapsal Kotrla, který zvyšoval v duelu proti Slováka na 4:1. Byl to jeho jediný bod do kanadského bodování, Kroupa se do gólových statistik nezapsal. Kotrla byl poté fanoušky chemiků vyhlášen "nejlepším litvínovským hráčem prosince".


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PLZEŇ I POTŘETÍ BODOVALA S KARLOVÝMI VARY

V západočeském derby vězel celou první třetinu nad keramiky stín ostudné prohry s Havířovem. Oboustranně minimum šancí, hra na jistotu a strach z chyby byly znaky úvodu zápasu. Nepříliš atraktivní podívanou oživil až svými kličkami Ĺubomír Hurtaj a připravil jimi první branku zápasu pro Martina Adamského. Byl to zápase ve znamení slovenského hokejové enklávy v Plzni. Vítěznou branku vstřelil Juraj Štefanka, pojistku přidal Hurtaj.

Sice měli keramici výhrou nad západočeským kolegou nakročeno do play-off a mířili na led týmu, na který "to umí", přesto se bodový odstup neztenčil. Dvakrát šli Plzeňané v jihočeské Budvar Areně do vedení, dvakrát dokázali domácí srovnat, aby šest minut před koncem Jasečko v přesilovce 5 na 3 potrestal prohřešky Andrašovského a Vlčka, důležité body tak zůstaly na jihu Čech.

Střelec první plzeňské branky na jihu Čech Radek Matějovský nejčastěji zkoušel štěstí proti domácímu Hudáčkovi. Vyslal celkem pět střel. Ani jedinou nevyslal Ĺubomír Hurtaj, byl však nejlepším keramikem na vhazování. Jen o málo méně úspěšný byl další Slovák Juraj Štefanka. Podrobnější statistiky týmu naleznete na oficiálních stránkách Keramiky Plzeň hcplzen.cz.

AKTUÁLNÍ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ

Barta (Šmíd) - Dobroň, Výborný, Divíšek, Mazanec, Vobořil, Vlček, Kubeš, Chvojka - Dvořák, Štefanka, Matějovský - Ujčík, Straka, Andrašovský - Procházka, Hurtaj, Volák - Topol, Švík, Adamský

Kanadské bodování

Přestože se Josef Straka trefil naposledy prvního listopadu v domácím duelu proti Zlínu, stále vede kanadské bodování Keramiky Plzeň. Na záda mu začíná dýchat slovenský útočník Juraj Štefanka, který se po zápasu v Českých Budějovicích bodově dotáhl na druhého Ujčíka.

Josef Straka 23 (7+16)
Viktor Ujčík 21 (16+5)
Juraj Štefanka 21 (5+16)
Dušan Andrašovský 18 (9+9)
Josef Řezníček 18 (0+18)

34 minut se čekalo na bouřlivý aplaus

S velkým očekáváním se vzhlíželo k údaji o počtu diváků. Prohra s Havířovem spustila vlnu hněvu mezi fanoušky a někteří chtěli během zápasu s Karlovými Vary vstoupit do stávky, někteří chtěli zápas rovnou bojkotovat. Na utkání se nakonec sešel solidní počet více jak šesti a půl tisícovek fanoušků, kteří úvod zápasu, soudě podle reakcí, sledovali spíše rezervovaně a s trochou nedůvěry. Ze sedadel je ale zvedla 34. minuta zápasu, v níž keramici před Fraňkem málem způsobili větrný vír a vypracovali si čtyři jasné šance. Zároveň byla tato část utkání přehlídkou způsobů, jak zahodit velkou šanci. Dvougólový náskok nezvýšil do konce druhé části ani Dobroň, který jel osamocen na Fraňka.

Keramika inkasovala 100. gól

Někteří diváci se teprve trousili do ochozů po první přestávce zápasu s Karlovými Vary a hosté se již radovali z vyrovnání na 1:1. Byla to stá inkasovaná branka Keramiky v letošní sezóně. Jejím autorem byl paradoxně hráč, který v létě měl v Plzni zakotvit, útočník Ladislav Svoboda.

Rozporuplný závěr utkání

Čtyři minuty před koncem derby tekly na ledě nervy. Sudí Minář nejprve pustil několik zákroků Varských na hranici pravidel, aby poté přísně vyloučil Viktora Ujčíka na pět minut plus do konce utkání za vražení na hrazení. Trnitou korunu všemu arbitři nasadili o 23 sekund později, kdy Ladislav Svoboda snižoval na 3:2, ale rozhodčí zapískali neexistující ofsajd. Karlovarští se proti chybě rozhodčího již trochu tradičně chtějí odvolat.

Čísla z plzeňské kabiny

V Českých Budějovicích prolomil Martin Výborný střeleckou smůlu a po 31 zápasech se trefil do branky soupeře. Na svoji první branku však stále čeká kapitán Josef Řezníček, dále obránci Vlček, Chvojka a Mazanec. Z útočníků se v dresu Plzně ze vstřelené branky v nejvyšší soutěži ještě neradovali Radek Procházka a také juniorský reprezentant Jakub Koreis. Nejdelší bodovou sérii zápasů stále drží Viktor Ujčík - 8. Před zápasem na ledě Slavie Praha jej nejvíce ohrožoval Juraj Štefanka, který bodoval ve Zlíně, doma proti Havířovu, Karlovým Varům i na jihu Čech. Nejdelší sérii vyloučení drží neotřesitelně Radek Duda (5 zápasů).


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

V letošní sezóně se oba soupeři utkaly dvakrát. Keramika doma v úvodu soutěže Litvínovské přehrála, což keramikům chemici v dalším utkání na severu Čech oplatili. Celková bilanci vzájemných zápasů je nakloněna Severočechům, ovšem pouze o skóre.

BILANCE PLZNĚ S LITVÍNOVEM:
38 zápasů 15 – 8 – 15 104:109

V domácích zápasech se keramikům proti celku Litvínovu daří. Naposledy se Severočechy na svém ledě prohráli 5. prosince 2000, všechna následující utkání vyhráli. Vždy však jde o vyrovnané zápasy a těsné výsledky. „Nejvyšším“ vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě byl výsledek 5:2. Ani zápasy v Litvínově nebývají žádnou přestřelkou, z řady těsných výsledků vybočuje pouze zápas 29. října 1999, kdy chemici nabuzenou Keramiku deklasovali 6:1. Druhé utkání této sezóny na litvínovském ledě mezi Chemopetrolem a Keramikou (6. února 2000) skončilo kuriózně bezbrankovým stavem 0:0.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. LITVÍNOV

Průměrný počet branek 5
Průměrný počet vyloučených 17 (8-9)
Průměrný počet střel 60 (31-29)
Průměrný počet diváků 4 551
- v Plzni 5 954

Novodobá historie

V prvním ročníku samostatné české extraligy (1993/94) se Litvínovští těsně vešli do play-off, když jejím největším soupeřem v boji o poslední postupové místo byla Plzeň. Severočeši nakonec se šestibodovým náskokem postup uhájili, ve čtvrtfinále však bylo nad jejich síly Kladno. Plzeň se do play-off za dobu existence samostatné české ligy dostala šestkrát, zatímco Litvínovští pětkrát.

I přesto si Severočeši připsali větší celkový úspěch než Plzeňáci. V sezóně 1995/96 přešli přes Zlín a Spartu až do finále, kde nestačili až na suverénní Vsetín.

Nejlepší umístění po základní části dosáhly oba týmy shodně 4. místo (Litvínov v sezóně 1995/96, Plzeň v té loňské) a opak nejhorší pozici měl Litvínov po loňské základní části - 13. místo, Plzeň 11. místo v sezónách 1995/96 a 1996/97.

Za všech 9 sezón jsou na tom (ve vyjádření v současném systému bodování) po základních částech lépe Plzeňáci. Nasbírali za 440 zápasů celkem 634 bodů, Litvínovští o 11 méně.