Notes #20: Útok na play-off pokračuje

P l z e ň - Po senzačním vítězství na ledě lídra z Pardubic čeká keramiky obtížný úkol, potvrdit rostoucí formu v domácích zápasech proti Liberci a Vsetínu, tedy s mužstvy, která se pohybují ve stejných vodách extraligové tabulky jako Keramika. Jako první přijíždí na plzeňský led liberečtí Tygři.

HC KERAMIKA PLZEŇ – HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

39. kolo – neděle 12. ledna 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – Útočník Radek Duda stále poutá pozornost médií. Po přestupu do Slavie Praha odpovídal na otázky fanoušků vršovického klubu na jeho oficiální internetové stránce. Řeč samozřejmě přišla i na Plzeň. Co z rozhovoru vyplynulo? Radek Duda na Plzeň rozhodně vzpomíná v dobrém, přestože cítí v některých věcech zklamání. Na přímý dotaz, zda-li na Plzeň zanevřel odpověděl výřečný útočník rezolutní „NE!“. Opět se pokoušel otevřít otázky možných nešvarů českého hokeje, vyjádřil se však také k představě o své budoucnosti. Co se týče té nejbližší, Radek Duda chce dosáhnout se Slavií na titul. A koho že si přeje v play-off? Snem explzeňského útočníka je jako čtvrtfinálový soupeř Keramika Plzeň. Při současné konstelaci to znamená vybojovat sedmé místo. 30. dubna je však opět hráčem Keramiky Plzeň, co dál? Sám útočník nemá jasnou představu, ale podle jeho názoru se již do Keramiky nevrátí. Odchod kontroverzního útočníka z Plzně doprovodily emotivní prohlášení a napjatá atmosféra v kabině. Co tedy na případný návrat Radka Dudy současní hráči Keramiky? Dušan Andrašovský se v rozhovoru s fanoušky na oficiálních internetových stránkách Keramiky Plzeň vyjádřil k případnému příchodu Radka Dudy diplomaticky: „V určitých chvílích bych byl pro to, aby se vrátil, ale někdy raději ne.“


HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Liberečtí deklarovali již po vítězné baráži, že chtějí dát rozhodně příležitost hráčům, kteří si účast v extralize vybojovali. I proto je možné zaregistrovat pouhé dva odchody z kádru nováčka.

Do Ústí nad Labem zamířil Jan Boháč a do téhož města jej doprovodil Lukáš Paleček. Tím výčet odchodů z kádru Tygrů končí.

Loni prvoligové mužstvo bylo přeci jen potřeba doplnit o hráče se zkušenostmi s extraligou. V Pardubicích se naskytla příležitost získat Stanislava Procházku, který je dnes již Tygrem. U regionálního souseda v Litvínově si Liberečtí vyhlédli Vojtěcha Kubinčáka a ze Sparty se vrátil dřívější hráč Tygrů Václav Novák. Jako výrazná opora se prozatím jeví loňský útočník Slovanu Bratislava Radoslav Kropáč, který extraligu rozjel ve velkém stylu, ale prožívá střelecký útlum. Doslova „pecku“ si přichystalo vedení Liberce na závěr léta. Když se nehodil Michal Straka CSKA Moskva. S Plzní má mnoho společného i Mojmír Musil (viz. foto), který byl největší osobností loňského kádru a tahounem Tygrů při jejich cestě do nejvyšší soutěže.

Na trase Liberec-Plzeň bylo rušno i nadále. Na hostování do konce sezóny přišel do kádru Keramiky její odchovanec toho času ve službách Liberce Zdeněk Šmíd, výměnou za obránce Jiřího Hanzlíka. Tygři ale lovili i jinde. Za Vojtěcha Kubinčáka získali ze Sparty Praha svého bývalého útočníka Pavla Kašpaříka, který pomáhal Tygrům ve 35. kole vybojovat bod právě na ledě svého bývalého zaměstnavatele a přispěl k tomu jedním gólem.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA:

Falta - Čakajík, J. Moravec, Jiří Hanzlík, Krstev, R. Pospíšil, Gřegořek - Kábrt, Kašpařík, M. Musil - Kropáč, Michal Straka, M. Hájek - Rozsíval, Plodek, Jiří Kudrna - Jankových, Pabiška, Víšek

Trenér: Josef Jandač

Baráž ne, play-off?

Liberečtí již dávno vědí, že cíl pro letošní ročník, udržení se v nejvyšší soutěži, mají již dávnost splněn. Na barážové boje se již připravuje Havířov, který ztrácel 16 kol před koncem základní části 26 bodů na předposlední Zlín. Zato Tygři stále živí myšlenky na možnou účast v play-off, což by byl pro Severočechy obrovský úspěch. Husarský kousek Vsetína ze sezóny 1994/95, kdy jako nováček vyhrál celou extraligu, však se vší pravděpodobností Liberečtí nezopakují.

Doma jsou Tygři často bezzubí

Tak jako se nedaří keramikům na hřištích soupeřů, nedaří se Bílým Tygrům na svém vlastním stadionu. V tabulce domácích zápasů jim patří předposlední místo před Havířovem, odstup je 18 bodů. Venku je to z hlediska libereckých hokejistů o mnoho lepší, Tygři získali dvakrát tolik bodů co keramici, celkem 20 a patří jim sedmá příčka. Průměrně v zápase venku inkasují Liberečtí tři branky a průměrná návštěvnost zápasů s Tygry je 4 354 diváků.

Zraněná opora

Liberečtí do Plzně přicestují bez jednoho ze svých nejlepších útočníků, Václava Nováka. Posila ze Sparty laboruje s namoženými kolenními vazy a doktoři mu naordinovali desetidenní klid, do zápasu s keramiky tak Novák nenastoupí. K dispozici by však trenéru Jandačovi měl být Mojmír Musil, který inkasoval nepříjemný zásah a pod koleno v zápase se Zlínem a Jiřího Moravce, který měl krevní výron.

Jiří Hanzlík poprvé v Plzni v roli soupeře Keramiky

Již v minulém zápase Liberce v Plzni se proti Keramice představil dlouholetý útočník a výrazná opora plzeňského klubu Michal Straka. Dnes bude k vidění další kovaný Plzeňák v dresu Liberece. Je jím obránce Jiří Hanzlík, který putoval na sever Čech výměnou za brankáře Zdeňka Šmída. Jak se Haznlíkovi v Liberci daří? V 18 zápasech si připsal 4 body za dvě branky a stejný počet asistencí. Inkasoval 55 trestných minut a jeho bilance +/- je –7. V dresu Keramiky letos odehrál 10 utkání, zaznamenal jednu branku a jednu asistenci, vyloučen byl pouze jednou a bilance +/- byla o mnoho příznivější, +5.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

VENKU SE PLZNI NEDAŘÍ

Rok 2002 zakončili keramici vítězstvím nad Karlovými Vary, s optimistem tak vyjeli k sérii tří zápasů v řadě na hřištích svých soupeřů.

V Českých Budějovicích byli v prvním svém zápase roku 2003 Plzeňané blízko vítězství, trefa Martina Výborného po 32 zápasech je poslala v polovině utkání podruhé do vedení, ale rozjetí domácí hokejisté dokázali zápas v poslední třetině otočit a uhájit těsnou výhru 3:2.

Na Slavii už to byla jiná písnička. Domácí hokejisté začínají stíhat Pardubice a minimálně si upevňovat druhé místo. Rozdíl v herní pohodě byl tedy značný. Herní obraz sice nebyl tak jednoznačný jako výsledek (5:0), ale branky stříleli pouze domácí, stihli jich hned pět. Jednu z nich zaznamenal i nabuzený Radek Duda.

Ve Vítkovicích se Keramice jeden rok daří, druhé rok ne. Letošní rok je bohužel „ten druhý“ a po prohře 6:1 v prvním utkání neexportovali keramici ani v druhém utkání z Ostravy žádný bod. Po více jak stominutovém brankovém půstu prolomil střeleckou nemohoucnost týmu Jan Švík. Ani branka Ľubomíra Hurtaje bohužel nic nezměnila na porážce 2:5.

AKTUÁLNÍ SESTAVA KERAMIKY PLZEŇ

Barta (Šmíd) - Dobroň, Výborný, Divíšek, Mazanec, Vobořil, Kubeš, Chvojka - Dvořák, Straka, Andrašovský - Branda, Štefanka, Matějovský - Procházka, Hurtaj, Volák - Topol, Švík, Adamský

Kanadské bodování útoků

Více než na individuální statistiku se opět zaměřme na příspěvky jednotlivých útoků, tak jak nastoupily v utkání 36. kola ve Vítkovicích.

ÚtokSloženíBodový zisk
1. Dvořák,Štefanka, Matějovský 44 (15+29)
2. Ujčík, Straka, Andrašovský 62 (32+30)
3.Procházka, Hurtaj, Volák 11 (4+7)
4. Topol, Švík, Adamský 22 (9+13)

Je první plzeňský útok opravdu elitní?

Útočné trio Ujčík-Straka-Andrašovský je složené ze tří rozených střelců, o to více bije do očí statistika této formace z posledních zápasů. Vedle střelecky se trápícího Josefa Straky se do střelecké tmy ponořili i Ujčík s Andrašovským. Údaje posledních čtyř zápasů (do 35.kola – Havířov, Karlovy Vary, České Budějovice a Slavia), které tato formace sehrála jako první plzeňský útok jsou opravdu tristní. Bodové skóre celého útoku za 240 minut čisté hrací doby čítá 0 kanadských bodů za branky a asistence! Celkem nasbírali –10 bodů za účast na ledě a 33 trestných minut. První obranná dvojice na tom není ani trochu lépe. Kubeš ani Řezníček nezískali ani bod, oba mají –6 bodů za účast na ledě při brankách a 4 trestné minuty. Střely na branku za zmiňované čtyři zápasy vyznívají z celé útočné trojky nejhůře pro Josefa Straku. Podle statistik hcplzen.cz vystřelil na soupeřovu branku třikrát, Ujčík s Andrašovským 10-krát, celkem tedy 23. Pro srovnání druhá útočná formace Dvořák-Štefanka-Matějovský si připsala 39 pokusů.

Jak vypadá tabulka zápasů doma a venku?

V domácích zápasech byla Keramika po 36. kole na sedmém místě, se ziskem 35 bodů a skóre 52:41. První byly a stále jsou jasně perníkáři z Pardubic se ziskem 50 bodů a pouze jedinou prohrou v úvodním duelu proti Litvínovu. Tabulka zápasů venku je velmi nepěknou podívanou pro fanouška Plzně. Pouhopouhých deset bodů z osmnácti utkání, tedy 54 možných bodů, pasuje Keramiku na předposlední místo se čtyřbodovým náskokem na poslední Havířov! Stejně bodů má Zlín a zajímavostí je, že o pouhé čtyři body více má Třinec, který však většinou kraluje na svém kluzišti bezchybně. Skóre Keramiky ze hřišť soupeřů je velmi nelichotivé 37:71. Pořadí opanovala pražská Slavia, se ziskem 35 bodů.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Do druhé nejvyšší soutěže vstoupil Liberec po úspěšné baráži v roce 1995/96. Ve svém pemiérovém ročníku v první lize skončil na třináctém místě a v jeho sestavě figuroval i hráč Keramiky Plzeň Jaroslav Špelda. V dresu Liberce sehrál tento obránce i další ročník první ligy, který vyhrály Karlovy Vary a Liberec obsadil devátou příčku. Výrazný posun prožili Severočeši v sezóně 1997/98, skončili druzí za vítězným Znojmem, za které mj. chytal současný brankář Liberce Pavel Falta! Jihomoravané vyhráli i následující ročník 1998/99, to však již sledovali Liberečtí z uctivé vzdálenosti, obsadili až 12. příčku. Barvy Severočechů v této sezóně hájil další současný obránce Keramiky Plzeň, Martin Výborný. Odehrál 50 utkání a získal 11 bodů (3+8).

V sezóně 1999/00 hráli již Liberečtí pod novým logem i názvem – HC Bílí Tygři Liberec. Jako největší favorit vstupovali hokejisté Liberce do play-off první ligy v sezóně 2000/01. Vyhráli základní část, ale o právo účasti v extralize se nakonec utkal s Karlovými Vary severočeský soused z Chomutova. Ovšem do následující sezóny 2001/02 se podařilo v Liberci sestavit velmi silné mužstvo, které pod taktovkou nejmladšího, nyní již extraligového trenéra Josefa Jandače prošlo do baráže a v ní převálcovalo Kladno.

Liberec do extraligy naskočil jako jednadvacátý tým novodobé historie samostatné české ligy. V pořadí týmů v součtu bodových zisků od sezóny 1994/94 se již propracoval 18. místo před Brno, Jindřichův Hradec a Hradec Králové.

HISTORICKÁ BILANCE
2 0 – 0 – 0 – 0 – 2 6:11

První dva duely jak vidno keramikům vůbec nevyšly. Vítězství Liberce na ledě Plzně v poměru 5:3 bylo vůbec první porážkou Plzeňanů na vlastním ledě. Prohra na ledě Tygrů 3:6 pak jen podtrhla trápení se keramiků na zimních stadionech soupeřů.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. LIBEREC

Průměrný počet branek 8,5
Průměrný počet vyloučených 13 (7-6)
Průměrný počet střel 61 (31-30)
Průměrný počet diváků 5 520
- v Plzni 7 451

NEJTRESTANĚJŠÍ HRÁČ

Celou republiku obletěla a zaujala zpráva o incidentu při podávání rukou po zápase Plzeň – Liberec. Někdejší útočník keramiky Radek Duda uštědřil ránu pěstí libereckému Janu Kudrnovi se slovy „on ví za co“. Za tento čin si vysloužil dodatečný trest do konce zápasu a ten jej „posadil“ na první místo ve statistice „nejtrestanější hráč vzájemných zápasů“. Celkem inkasoval Duda 29 trestných minut.