Martin Lang a Radek Mužík

Proti Američanům se nám hrálo hodně těžko, byli úplně někde jinde, shodli se Mužík s Langem

Česká reprezentace U17 se zúčastnila nedávno turnaje Pěti zemí ve Finsku, kde se představily i dvě plzeňské naděje. Šestnáctiletí Radek Mužík s Martinem Langem pomohli českému výběru shodně jedním gólem a dvěma asistencemi. Češi brali dvě vítězství proti Finsku a Rusku, se Švédskem prohráli po nájezdech a s USA schytali nepříjemný debakl.

Jak jste užili ve Finsku turnaj Pěti zemí?
Radek Mužík: Ve Finsku jsme byli kousek od Helsinek. Bydleli jsme v hotelu Järvenpää a bylo to super. Skvělý hotel a měli jsme to kousek do haly. Navíc s Martinem na pokoji, známe se už dlouho, bylo proto jasné, že spolu půjdeme.
Martin Lang: Turnaj jsme si skvěle užili skvěle. Od letiště to bylo asi 30 minut, to samé z hotelu na zimák. Samozřejmě jsme byli s Radkem na pokoji (úsměv).

Byli jste už někdy předtím v zemi tisíci jezer a co se vám případně vybaví?
Radek Mužík: O Vánocích jsme právě s reprezentací odehráli ve Finsku tři zápasy, které se nám moc nepovedli. Jeli jsme tam hned po Štědrém dnu a celkově to byl hodně náročné co se týče cestování. Měl jsem toho tehdy dost.
Martin Lang: Osobně mě dost překvapilo jídlo. Moc mi tam nechutnalo. Musím tedy říct, že jsem poměrně vybíravý a celkově mě tamější kuchyně překvapila.

Absolvovali jste čtyři těžká utkání. Bylo náročné odehrát tolik zápasů rychle sebou?
Radek Mužík: Bylo to náročné. Každé utkání bylo těžké a museli jsme do něj dát všechno. Hráli jsme tři dny po sobě a pak až jsme měli volno. S regenerací nám ale pomáhal výborně náš doktor, jenž nás dával do kupy.
Martin Lang: Přesně, jak říká Radek, bylo to náročné. Hrálo se ve vysokém tempu. Ráno jsme vždy měli krátké rozbruslení, abychom trochu shodili únavu a pak měli zase zápas.

Proti Finsku, Švédsku a Rusku jste sehráli vyrovnané duely. Čím to bylo, že jste proti výběru USA podlehli vysoko 3:8?
Martin Lang: Bylo to myslím tím, že všechny mančafty jsou z Evropy, známe je. Víme, co od nich čekat. Proti USA to bylo jiné. Hrají ten jejich americký styl, na který nejsme moc zvyklí. Své dělá i jejich speciální program, kdy jejich tým hraje celý rok spolu. To udělá také hodně.
Radek Mužík: Každý tým byl kvalitní, ale Amerika byla opravdu někde jinde. Byli technicky výborně vybavení. Hráli suverénně a měli nejsilnější mužstvo na turnaji.

Jak celkově hodnotíte vystoupení českého výběru na turnaji? ?
Martin Lang: Hodnotil bych to velmi úspěšně. Myslím si, že jsme České republice ostudu neudělali.
Radek Mužík: Výborná byla i parta, což byl jeden z důvodů našich dobrých výkonů. S Martinem jsme si to užili.

Oba jste se zapsali i do statistik, když jste vstřelili jednu branku a přidali dvě asistence. Co na to říkáte?
Radek Mužík: Je vždy super udělat nějaké body v nároďáku. Před turnajem jsme měli osobní pohovory a bylo nám oběma řečeno, že se od nás čeká podpora v ofenzívě.
Martin Lang: Jsem rád, že se nám dařilo. Dávat góly je náš úkol. Myslím si, že jsme to i trochu naplnili.

Byl hokej, který se na turnaji hrál, hodně odlišný extralize staršího dorostu?
Martin Lang: Starší dorost v Česku se nejde s tímto turnajem vůbec srovnávat. Všechno je tam úplně jiné, už jen od samotného přístupu hráčů.
Radek Mužík: Především je to rychlejší a všichni hráči mají dost velkou kvalitu. Neříkám, že u nás je to špatné, ale je znát, že jsou to výběry jednotlivých zemí.

Ve starším dorostu nastupujete obvykle v jedné lajně. Nemrzelo vás, že vás trenéři v reprezentaci zpočátku nedali na celou dobu do jednoho útoku?
Radek Mužík: Mrzelo nás to první dva zápasy. Jsme na sebe už zvyklí. On je střelec, kterému stačí nahrát puk, a většinou si s tím už poradí. Poslední dvě utkání nás dali trenéři k sobě a bylo to super.
Martin Lang: Byl jsem trochu překvapený, když nás rozdělili. Večer na pokoji jsme si s Radkem ale řekli, že ten turnaj nakonec dohrajeme spolu, což se nakonec i splnilo.

FOTO: Facebook Juniorský hokej, hcskoda.cz