Hlinka Gretzky Cup

Osmnáctka brala na Hlinka Gretzky Cupu páté místo. Jsme zklamaní, smutní Přikryl

Trojí zastoupení měla Škoda na prestižním turnaji hráčů do osmnáctí let – Hlinka Gretzky Cupu. Útočná formace Martin Lang, Radek Mužík a Filip Přikryl odehrála pohromadě všechny čtyři zápasy. Nakonec z toho byly dvě výhry a dvě porážky a konečné páté místo, plzeňská trojka se výrazně podílela na vítězství 8:3 právě v posledním duelu o pátou příčku.

Úvod turnaje českému týmu bohužel vůbec nevyšel. První duel Češi podlehli USA 0:6, ani ne za čtyřiadvacet hodin přišla další porážka bez vstřeleného gólu, a to 0:3 od Rusů. „První dva zápasy jsme se strašně trápili, i kdybychom udělali cokoliv, tak tam nemohlo nic spadnout,“ ohlíží se za nešťastným dvojzápasem Filip Přikryl. Česká reprezentace dokonce přestřílela Rusy 35:26, ale branky se nedočkala.

Za další část Hlinka Gretzky Cupu se už ale český výběr vůbec nemusel stydět. Nejprve ve vyrovnaném a kvalitním duelu udolal reprezentaci Suomi 4:3 v prodloužení, díky čemuž postoupil do boje o pátou příčku, ve kterém rozstřílel Slovensko 8:3. „Jsme rádi, že jsme si mohli pořádně zastřílet, trochu jsme si spravili chuť. Ale hrozně nás mrzí, že jsme to nedotáhli dál,“ lamentuje Přikryl. Nadějný útočník se ještě ohlíží za posledním utkáním turnaje: „Slováci k tomu asi přistoupili hůře než my. My to chtěli dohrát s hrdostí a to se povedlo. Ale spokojeni nejsme, pomýšleli jsme na finále. Bohužel už po těch prvních dvou zápasech nebyla cesta zpět. Každopádně jsme rádi, že poslední dva duely už jsme zvládli dobře,“ hodnotí Filip Přikryl celý turnaj.

Podle slov trenéra Hadamczika mohl být jedním z důvodů úvodních proher pozdní přílet na dějiště turnaje, pouze den před přípravným utkáním s javorovými listy: „Na to se určitě nechceme vymlouvat. Únava na nás dopadla až po zápase Kanadou. Tenhle turnaj je strašně krátký, stačí prohrát dva zápasy a jste ze hry. A to se stalo nám,“ smutní sedmnáctiletý útočník a dodává: „Nebyli jsme na tom úplně dobře psychicky kvůli úvodním prohrám. I proto tady máme zkušené trenéry, kteří nám s tím pomáhali. Kdyby tady nebyli, tak se možná sesypeme,“ říká s úsměvem, avšak vzápětí zvážní: „Člověk ale musí být v těchto momentech silný. Ne vždy se daří.“

Plzeňská formace si rozdělila své góly, každý útočník vstřelil jeden. Mužík se prosadil proti Finsku, Lang a Přikryl proti Slovensku: „Spolu hrajeme už strašně dlouho. Tady nám to bohužel moc nelepilo, ale aspoň proti Slovákům jsme dali nějaké góly,“ říká dlouholetý hráč západočeské mládeže. Ačkoliv turnaj nedopadl podle představ, reprezentační forvard je šťastný za cennou zkušenost: „Jsem moc rád, že jsem tu mohl být, je to nádherný turnaj se jménem dvou legend. Užíval jsem si to moc,“ dodává Filip Přikryl s úsměvem.

Pro český tým tedy turnaj skončil pátým místem, nyní se hokejisté budou připravovat na začátek klubové sezóny. Filipa Přikryla s Martinem Langem dost možná čeká výzva v podobě kanadské CHL, jelikož byli draftováni.

Foto: Rob Wallator / Hockey Canada Images