Tři indiáni v U16

Šestnáctka se třemi indiány skončila na turnaji v Salcburku druhá!

Obránci David Jiříček se Sebastiánem Jasečkem, posilou z Českých Budějovic, a útočník Dominik Soukup jeli reprezentovat Českou republiku na Turnaj čtyř do Salcburku, poslední jmenovaný dokonce dělal mužstvu kapitána. Nejmladší reprezentaci se dařilo, nestačila akorát na Rusko a obsadila konečné druhé místo. Jiříček byl na Wolfgang Rud Cupu, jak zní oficiální název turnaje, z plzeňských hráčů nejproduktivnější, přihrál na dvě branky.

Úvod turnaje vyšel českým mladíkům na jedničku, proti Slovensku dominovali, a nakonec zvítězili vysoko 8:0. „Čekali jsme, že to bude těžký zápas. Všichni jsme byli velmi nervózní před naším prvním reprezentačním startem, ale dokázali jsme ho urvat a nastřílet hodně gólů,“ hodnotí první výhru David Jiříček.

Zápas s Ruskem Čechům nevyšel, drželi se jen v první třetině a podlehli mu 1:6. Souboj o druhé místo v tabulce a postup do finále se ovšem našim mladíkům vydařil, vyhlášenou akademii Salcburku porazili 5:1: „Red Bull Salzburg hrál doma a byl houževnatým soupeřem, ale my jsme ten zápas zvládli, hodně nám pomohly přesilovky,“ říká plzeňský bek. Češi totiž využili hned dvě početní výhody.

Ve finále česká šestnáctka vyzvala podruhé Rusko. V první části sbornou dokonce přestřílela, ale nedala ani gól, Češi padli vysoko 0:7. „Rusko je světová špička a ukázalo nám svoji kvalitu. Dokázali jsme s nimi hrát oba zápasy jen první třetiny. Pak nás přebruslili a my se nedrželi herního plánu, dělali chyby a byli často vylučováni. Bylo vidět, že se máme ještě co učit,“ je jasné obránci české reprezentace.

Český tým tedy bral druhé místo na turnaji po všech jednoznačných zápasech bez většího dramatu: „Turnaj byl velmi náročný, čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Druhé místo bylo očekávané, ale chtěli jsme víc,“ lehce mrzí nadějného beka. Jinak však musel být se štací v Rakousku spokojený: „Pobyt v Akademii Salzburgu byl neuvěřitelný, mají tam opravdu vše, zázemí je úžasné. Můj výkon hodnotím pozitivně, i když pořád je co zlepšovat,“ je jasné mladému hráči indiánů.

Ačkoliv je Davidu Jiříčkovi teprve čtrnáct let, už si zahrál za reprezentační šestnáctku, čehož si samozřejmě cení: „Doufal jsem, že by nominace mohla vyjít, protože na dvou předešlých kempech v Třemošné mi to celkem šlo, ale pochyby určitě byly. Ovšem jsem velmi šťastný, že to vyšlo a doufám, že nějaké pozvánky ještě přijdou,“ usmívá se autor dvou asistencí na turnaji.

Hráči už jsou zpět ve svých klubech, kterým startuje již v pátek a v sobotu nová dorostenecká sezóna, Plzeň na úvod vyzve v sobotu 8.9. Kobru Praha. „Na novou sezónu se strašně moc těším. Budeme chtít navázat na medailové úspěchy z minulého roku,“ dodává Jiříček na závěr.