Notes #2: Plzeň se chystá na České Budějovice

P l z e ň - Po dvou kolech je mezi oběma úterními soupeři rozdíl tří bodů. Jihočeši na svůj první čekají, prohráli na ledě Zlína a doma s Vítkovicemi, tedy s týmy, s nimiž se počítá spíše do dolní poloviny tabulky. Proti snaze poprvé bodovat bude stát plzeňská snaha udržet domácí neporazitelnost a kontakt se špicí tabulky. K tomu však domácím nepomohou tři marodi - Dušan Andrašovský, Martin Adamský a Marek Posmyk.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC ČESKÉ BUDĚJOVICE


3. kolo – úterý 16. září 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu
Soupeř Plzeňský zápisník Zápas

P l z e ň – 15. listopadu 1996 převzal trenérský post v Plzni Marek Sýkora. Divoká premiéra oblíbeného kouče skončila vítězstvím 4:3, shodou okolností nad Českými Budějovicemi. Sýkora vydržel na horkém trenérském křesle přes čtyři sezóny, poté lavičku Plzně sám opustil. Jeho nástupci již takové štěstí neměli. 20 extraligových zápasů koučoval Plzeňany Jaroslav Liška, ale pověstné problémy s brankáři a špatná psychika mužstva vedly k jeho odvolání. I jemu však premiéra vyšla, v nechvalně známém dni 11. září 2001 přehráli tehdejší keramici 4:2 Znojmo. Po jednozápasovém intermezzu dvojice Razým-Kampf nastoupil na post hlavního trenéra Richard Farda. Plzeň se nacházela v hluboké krizi. V prvním utkání pod vedením Fardy Západočeši prohráli 2:3 s Pardubicemi. Tradici vítězných premiér narušil také “remízový” nástup Karla Trachty (1:1 s Vítkovicemi). Opět zvítězil až jeho nástupce Rostislav Čada. Charismatický kouč dokráčel se svým týmem k cenné výhře nad favoritem z Pardubic a rozehřál věrné hokejové srdce plzeňského fanouška.


HC ČESKÉ BUDĚJOVICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

BUDĚJOVIČTÍ BUDOU SPOLÉHAT NA TRADIČNÍ OPORY

Kostra jihočeského týmu se již několik let nemění. Zřejmě největší osobností týmu je útočník Luboš Rob, dopustit fanoušci Budějovic nedají na nestora jihočeského týmu a rekordmana v počtu ligových startů Rudolfa Suchánka. Poté co plzeňský Ivan Vlček ukončil kariéru, nemá stokilový obránce v této statistice konkurenci.

Udržet se managementu podařilo rychlíka Martina Štrbu, o kterého byl zájem v zahraničí. Návrat do mateřského klubu prožil Radek Bělohlav. S rozpaky tento fakt přijímali fanoušci, kteří Bělohlavovi zazlívali některé jeho výroky z minulosti. S titulem se na jih vrátil z hostování ve Slavii Petr Sailer, a již se prohání po levém křídle elitního útoku vedeném Filipem Turkem.

Zjevně zaskočení byli trenéři Českých Budějovic odchodem Milana Michálka do NHL, vedení slíbilo do týdne přivést náhradu. Svoji pozornost zacílili na Jaroslava Kristka, toho času útočníka Sparty. Forvard se zkušenostmi z NHL do Jižních Čech skutečně zamířil a podílel se na první brance Budějovických v novém ročníku na ledě Zlína.

Do své sestavy mohou trenéři čerpat také z velké zásobárny talentů. Průměrné stáří, lépe snad řečeno mládí, čtvrtého útoku Hřebejk – Škoda – Nedorost je 21 let.

Obrana se od loňské sezóny příliš nezměnila. Úctyhodné jsou na obraně Jihočechů zejména fyzické parametry. Průměrná výška budějovického obránce činí 190 centimetrů při průměrné váze 93 kg. Čísel budících respekt dosahuje zejména výška a váha slovenského obra Daniela Babky (197 cm, 106 kg).

Na postu brankáře je také jasno. Někdejší plzeňská dvojka Vladimír Hudáček na této pozici v Budějovicích kraluje a i v této sezóně má být důležitou oporou.

A nakonec možná nejdůležitější změna, nové obsazení trenérských postů. Odchod Jana Neliby ze Vsetína byl sice dlouho jasnou věcí, jeho další působiště zůstávalo dlouho pouze otázkou. Z ruského angažmá nakonec sešlo a Neliba zakotvil v Budějovicích, kde bude chtít s Vladimírem Caldrem po boku nasměrovat své svěřence k co nejlepším výsledkům.

SESTAVA ČESKÝCH BUDĚJOVIC Z MINULÉHO KOLA

Hudáček - Babka, Jasečko, Suchánek, Jindra, Gýna, Neckář - Bartoš, Turek, Sailer - Rob, Štrba, Bělohlav - Šimánek, Kristek, Ondřej - Hřebejk, Škoda, Květoň

Trenéři: Jan Neliba, Vladimír Caldr

Přípravné zápasy Českých Budějovic
Klatovy-Č. Budějovice
Budějovice-Turek Tým
Č.Budějovice-Slavia
Č.Budějovice-Písek
Budějovice-Chomutov
Č.Budějovice-Litvínov
Plzeň-Č.Budějovice
Chomutov-Budějovice
1:5
6:5
3:1
5:0
5:2
3:1
3:1
1:1
Č.Budějovice-Plzeň
Litvínov-Č.Budějovice
Lugano-Č.Budějovice
Chabarovsk-Budějovice
Ženeva-Č.Budějovice
Visp-Č.Budějovice
Č.Budějovice-Písek
2:0
3:2
6:2
4:2
2:2
3:4
7:2

Dvakrát svedl letní hokejový pohár proti sobě České Budějovice a Plzeň. V prvním duelu Plzeňáci své soupeře zcela přehráli a po zásluze vyhráli 3:1. Na jihu Čech se karta obrátila. Domácí začali od druhé třetiny svěřence trenéra Čady přebruslovat a v dalších dvou třetinách byli jasnými pány na ledě. Konečný výsledek 2:0 byl pro Plzeň milosrdný. Z postupu do semifinále se v celkovém součtu radovali Plzeňané.

Nižší rozpočet, vyšší cíle

Letošní rozpočet HC České Budějovice 57 miliónů patří v extralize k těm nižším, v cílech Jihočeši však skromní nejsou. “Chceme jednoznačně hrát play-off,” uvedl generální manažer ing. Pařízek. Loňský výsledek tedy chtějí na jihu Čech minimálně zopakovat. “V žádném případě nechceme z loňské tendence sestupovat,” . Jihočeši si v sezóně 2002/03 vcelku s jistotou vybojovali play-off, narazili však na pražskou Spartu, která přejela svého čtvrtfinálového soupeře jasně 3:0 na zápasy.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Z PLZNĚ ODJEL SKALPOVANÝ VICEMISTR

Zaplněný stadion bouřlivě aplaudoval vyvedené premiéře plzeňského týmu. Sklonit hlavu museli hokejisté Pardubic, považovaní za největší favority extraligy.

Jako první Plzeňan se radoval v novém ročníku ze vstřelené branky Michal Dvořák, a to po perfektní přihrávce Aleše Krátošky. Druhým a zároveň vítězným gólem dokázal svoji hokejovou chytrost Ľubomír Hurtaj, když ve vzduchu tečoval nahození či propagační střelu Vostřáka přímo mezi betony Adama Svobody.

V poslední části mnoha oslabeními těžce zkoušená defenzíva Lasselsbergeru odolávala šest minut, než Jiří Dopita vsítil 100. gól Pardubic ve vzájemných duelech obou soupeřů v české nejvyšší hokejové soutěži. Ovšem v dalším průběhu Libor Barta skálopevně obhajoval tvrzení, že Plzeň v prvním kole body neztratí. Třešničku na dort posadil dvě minuty před koncem Radek Matějovský, který se trefil po čtrnácti extraligových zápasech. Sám si vybojoval puk v útočném pásmu, zatímco ostatní střídali, a nechytatelnou a přesně mířenou střelou vymetl pavučinky v brance Pardubic. Odstartoval tak bouřlivé oslavy více než sedmi tisícovek diváků.

Utkání dopadlo pro Plzeň výborně, přesto mělo několik stínů. V polovině zápasu pardubický Tomáš Divíšek narazil na mantinel Milana Nedomu, který následkem tohoto zákroku utkání nedohrál. Mnoho bouří nevole vyvolávaly divadelní vložky Lubiny a časté hromadné debaty hostů s arbitry. Naopak zářivou ozdobou byly výkony obou gólmanů. Generační souboj pardubických odchovanců vyhrál Barta, fantastické zákroky však předváděli oba gólmani.

Výborně hrající Plzeňané působili dojmem kompaktního týmu, hosté jen těžce překonávali plzeňský herní systém a počet jejich šancí zůstal daleko za očekáváním. Hokejová filosofie nových trenérů Plzně slavila první úspěch.

PŘEDPOKLÁDANÁ SESTAVA LASSELSBERGERU PLZEŇ:

Trenéři budou muset improvizovat, neboť ze sestavy vypadla již trojice hráčů. Zraněné rameno nedovolí nastoupit Dušanovi Andrašovskému, nemoc zase skolila Martina Adamského, kteří tak přibyli na marodku k obránci Marku Posmykovi.

Čadovi svěřenci potěšili fanoušky, ti zase potěšili Čadu

Nový hlavní kouč Plzně poprvé okusil atmosféru plzeňského zimního stadionu při extraligovém zápase. Celý duel provázela tradičně bouřlivá atmosféra, návštěva prakticky okopírovala počet diváků z prvního domácího duelu loňské sezóny. “Plzeňské publikum bylo skvělé,” adresoval do ochozů pochvalu trenér Rostislav Čada a připsal hned fanouškům jejich díl zásluh: “Mužstvu publikum hodně pomohlo.” Nechyběla ani závěrečná děkovačka, oslavit cennou výhru přišla rovná dvacítka hráčů.

Jubilea zápasu s Pardubicemi

Dva a půl týdne před svými 24. narozeninami dosáhl zápasem s Východočechy mety 200 startů v extralize reprezentační bek ve službách Lasselsbergeru Plzeň Michal Dobroň. Do statistik se nezapsal, ale podal výborný výkon a jak se patří na vyhlášeného svalovce byl opět nepřekonatelný v souboji jeden na jednoho. Zvýšením na 2:0 se ze své 10. vstřelené branky ve 28 zápasech v české nejvyšší soutěži radoval Lubomír Hurtaj. Zajímavý pohled skýtá významnost jeho branek. Dva góly Hurtaje byly vyrovnávací, dva kontaktní a dva vítězné. Pokud vstřelil slovenský forvard kontaktní branku, Plzeň neprohrála.

Jak se vedlo nováčkům a navrátilcům?

Milan Nedoma podal výborný výkon, připsal si asistenci, zápas však bohužel nedohrál. Parádní představení bylo k vidění také v podání Aleše Krátošky a Pavla Vostřáka. Lepší zápasy již zcela určitě sehráli Zdeněk Sedlák a Mario Cartelli, ale i oni rozhodně byli nedílnou součástí skvěle šlapajícího motoru.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize každý rok již od jejího vzniku. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenal jediný hattrick současný útočník Hameenlinny Martin Špaňhel v září 1999. Zajímavostí je, že už tři utkání skončily vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. První tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize pak vstřelil současný forvard Liberce Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří poměrně zřetelně pro Západočechy. Poslední dvě utkání Plzeň sice prohrála, předtím však zvítězila šestkrát v řadě!

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. České Budějovice
36 17 6 13 104:80

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Poslední vzájemný duel na plzeňském ledě 16. února byl jedním z postupových klíčů. Lépe jej zvládli Jihočeši. Na vedoucí branku Štrby zareagoval vyrovnávací brankou Branda, ale za pár minut strhl vedení na stranu hostů Rob a tato branka byla zároveň vítěznou.

Pamětníci jistě nezapomenou na duel ze sezóny 1996/97. Ještě 55 vteřin před koncem celého zápasu Plzeň prohrávala 1:3, ovšem Jiří Kučera protlačil puk do sítě a snížil. 15 vteřin před koncem pak Tomáš Jelínek vyrovnal. Plzeň sice prohrála následující buly, ovšem Jaroslav Špaček, který přihrával na všechny góly v poslední minutě, nahodil puk na zadní mantinel a Jiří Kučera pozdravil trenéra Marka Sýkoru, pro něhož to byl první zápas po jeho návratu na plzeňskou střídačku, vítězným gólem. Nevídanému obratu tehdy přihlížel na druhé straně barikády současný trenér Jihočechů Vladimír Caldr. Po zápase ani nedorazil do šatny, své mužstvo “nechtěl vidět.” “Bouchly mi saze,” vtipně tehdy glosoval své rozpoložení.

PLZEŇANÉ PROTI ČESKÝM BUDĚJOVICÍM

Pavel Vostřák 16
Michal Straka 16
Milan Volák 15
Petr Kořínek 15

Nejproduktivnějším hráčem vzájemných soubojů je Pavel Vostřák, který se v létě vrátil do Plzně. V těsném závěsu je pak nyní liberecký Michal Straka. Nejproduktivnějším obráncem je Josef Řezníček, o bod zpět je Ivan Vlček. 12 bodů získal ve vzájemných soubojů nyní trenčínský Václav Král, všechny však v dresu našeho soupeře. 26. listopadu 2000 se zásadním způsobem podílel na výhře Budějovic 4:2, když si připsal tři body.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ČESKÉ BUDĚJOVICE

Průměrný počet branek 5,17
Celkový počet diváků 158 840
Průměrný počet diváků 4301
- v Plzni 5 660