Rozhovor s Čihákem a Gulašem před play off

Na předkolo se připravíme stoprocentně, říkají kapitán Gulaš a trenér Čihák

Základní část je minulostí, na HC Škoda Plzeň čeká předkolo Generali Česká Pojišťovna play off proti Olomouci. Před startem vyřazovacích bojů přinášíme fanouškům velký rozhovor s kapitánem Milan Gulašem a hlavním trenérem Ladislavem Čihákem.

Indiáni nakonec přímo do čtvrtfinále play off těsně neproklouzli. O čtyřku, jež účast zajišťovala, bojovali až do posledního kola na dálku s Libercem, který pozici uhájil. „Základní část se hraje několik měsíců, během ní se objevilo pár zápasů, v nichž jsme neodváděli dobré výkony a body ztratili. Tak to ale prostě je, takhle to v hokeji funguje. To vše už je ale za námi, nyní se chceme koukat jen dopředu a stoprocentně se připravíme na předkolo,“ burcuje kapitán Gulaš. V minulých letech by páté místo na přímý postup stačilo, v aktuálním ročníku však nikoliv. „Takhle to prostě vyšlo z dlouhodobé základní části. Soutěž je tímto způsobem nastavená, že i týmy z desátého, jedenáctého, dvanáctého místa dostaly šanci jít do předkola, a tak to prostě je. My se teď musíme hlavně soustředit na to, abychom zvládli předkolo,“ říká hlavní kouč Čihák.

Na Škodu v něm čeká již tradiční soupeř. HC Olomouc. „Je to trochu úsměvné, protože se dá skoro říct, že Olomouc je za poslední roky naším jediným soupeřem. Na jednu stranu – může to pro nás být výhoda, protože jejich tým známe, navíc jsme proti nim hráli poslední kolo v základní části. Na tu druhou – první duel v play off bude diametrálně odlišný, jelikož víme, že Olomouc má hru postavenou na tvrdé defenzivě. Nic nám nedají zadarmo,“ ví Milan Gulaš. Jako jeden z největších extraligových ofenzivních postrachů musí počítat s tím, že mu hráči Mory na ledě zřejmě nedají ani centimetr volného prostoru: „Asi ano. Ale to je dobře! Aspoň se budou ve hře otevírat okénka pro jiné kluky. Momentálně vůbec nejde o mě, ale o celý tým. Mně je úplně jedno, jestli budu mít celou sérii někoho na zádech. Hlavní je, abychom postoupili, to je pro mě nejdůležitější.

Plzeň versus Olomouc. Čtvrtfinálové boje v roce 2016, 2018 a 2019. Nyní střet v předkole. Nevytvořila se již u některých hráčů alergie na známého soupeře? „To si nemyslím. Jedná se o náhodu, že to pokaždé takhle vyšlo. Někde jsem četl, že Honza Tomajko (asistent trenéra Olomouce) si náš tým nepřál, což je pro nás dobrý signál. S Olomoucí máme letos dobrou bilanci, daří se nám proti nim. Stoprocentně věřím, že pokud budeme plnit, co máme, můžeme uspět,“ říká Gulaš. Ladislav Čihák zažil na střídačce všechny odehrané série. Jaká bude ta nejnovější? „Myslím si, že nám napověděl poslední zápas základní části. Za stavu 2:1 Olomouc přidala, začala nás dohrávat, v utkání bylo rázem hodně osobních soubojů. V tomhle bude předkolo dost podobné. Soupeř se prezentuje opravdu nepříjemným hokejem. Snaží se hrát hodně pospolu, přečíslovat a dohrávat,“ vyjmenovává hlavní trenér Plzně.

Že s Morou čekají na indiány urputné bitvy, naznačil v rozhovoru po konci základní části i Jaroslav Kracík se slovy, že Hanáci v duelu 52. kola modrobílé začali řezat a pomalu jim už předváděli jejich play off styl. „Vidím to úplně stejně. Olomouc nám chtěla dát vědět, že umí hrát za jakéhokoliv stavu. Až do konce. Dali to jasně najevo. My ale moc dobře víme, na co se máme připravit, naši kluci jsou nachystaní. V hokeji musíš umět přijmout, ale i rozdat. Věřím, že my umíme rány také rozdávat,“ hlásí Ladislav Čihák. Kapitána Gulaše těší, že se na střetnutí, v nichž budou k vidění tvrdé souboje, indián výborně naladili: „Pro nás je moc dobře, že nám poslední tři zápasy sedly a skvěle vyšly. Vyzkoušeli jsme si věci, které jsme si do play off vyzkoušet chtěli, ať už jde o blokování střel nebo dohrávání soubojů. Zkrátka jde o věci, které by nám ve vyřazovacích bojích mohly pomoci.“

Milan Gulaš v základní části proti Olomouci skóroval ve čtyřech duelech hned pětkrát, jedná se tak pro něj o vhodného oponenta pro předkolo? „Jestli chceme vyhrát pohár, tak nemůžeme koukat na to, jaký soupeř proti nám stojí. Toho nám určí los, letos to zase vyšlo na Olomouc, na kterou si stoprocentně věříme. Jsem moc rád, že se plno kluků vrátilo do sestavy, více se nám zkompletovala. Dvojice, trojice, který hrály pospolu, se vrátily do starých kolejí, což bylo určitě znát už v těch posledních zápasech.

Předkolo play off se hraje pouze na tři vítězná utkání, což může být v moha ohledech ošemetné. Je z tohoto důvodu hodně důležité, že modrobílí načnou sérii dvěma zápasy v domácí LOGSPEED CZ Aréně? „ Pro nás to výhoda je, protože hned na startu série nemusíme cestovat. Olomouc v neděli jela k utkání k nám, pak je čekala cesta zpátky, ve středu se zase hraje v Plzni… Zdlouhavé cestování se na hře může podepsat,“ říká škodovácká 77. „Jsem rád, že sérii začneme doma. Nemusíme hned cestovat, připravíme se v klidu na domácí zápasy. Kvalitně, tvrdě a stoprocentně,“ dodává Ladislav Čihák.

Také play off se samozřejmě odehraje před prázdnými tribunami. Už základní část ukázala, že tento fakt prakticky stírá výhodu domácího prostředí. „ Vyřazovací boje bez diváků budou hodně jiné. Celá sezóně je prapodivná, absence fanoušků je opravdu znát. Že jsou pro tým šestým hráčem, to je prostě pravda, nejedná se o klišé. I proto se třeba některým týmům venku daří víc než doma. Výhoda domácího ledu se úplně vytratila,“ říká forvard Gulaš. Na jeho slova navazuje kouč Čihák: „Fanoušci strašně moc chybějí, vnímám to víc a víc. Zápasy v závěru základní části byly náročnější, týmy honily body na poslední chvíli, v takových chvílích všem diváci obzvlášť chyběli.“

Všechny tři předchozí série proti Hanákům indiáni dokázali zvládnout. Ta letošní bude opět pochopitelně úplně jiná. Modrobílí mají v mužstvu mnoho mladých tváří, které v posledních měsících a letech ušly pořádný kus cesty. „V Plzni se tradičně hraje se spoustou mladíků. Kluci jsou zase o rok zkušenější, prakticky každý rok se hrálo play off. Mnoho z nich už má za sebou tři nebo čtyři extraligové sezóny, a to je hodně znát. Všichni kluci z důležitých zápasů, které odehráli, mohou čerpat. Navíc vědí, co všechno se musí pro úspěch udělat, věřím, že pochopí, o co se hraje,“ prohlašuje kapitán Škody. K jeho slovům se přidává rovněž trenér Čihák, který už na konci základní části mohl počítat právě s uzdraveným Milanem Gulašem i jeho parťákem Tomášem Mertlem: „Jsou to zkušení hráči, pro nás klíčoví. Kromě nich se nám uzdravil i Pavel Musil. Letos jsme důležité kluky měli dlouhodobě zraněné, nechci se na to vymlouvat, ale kdyby tihle hráči byli zdraví, bodů bychom v základní části možná získali víc. Ale to je jen spekulace. Jsem rád, že se uzdravili a dali se dohromady. Oni sami, fyzioterapeut i kondiční trenér na jejich návratu hodně zamakali, všem patří velký dík.

Kapitán Milan Gulaš na závěr dodává, že úspěch v play off je jeho největším cílem a nejsilnější touhou: „Velkou motivaci pro zisk poháru mám každou sezónu. Tak by to měli mít všichni hokejisté. Pohár jsem nikdy nad hlavu nezvedl, proto ho tolik chci. Vede k němu dlouhá cesta a velká dřina, každý ze sebe musí v play off vydat ty nejlepší přednosti. Na ledě musíme nechat všechno! Když se tohle všechno spojí dohromady, můžeme věřit v úspěch. Když někdo nevěří, tak je to špatně.“