Petr Kořínek

Dorost v přípravě! Petr Kořínek: Snažíme se dohnat velké tréninkové manko

Po dvou nekompletních sezónách je snad vidět světlo na konci tunelu. Plzeňské mladé pušky se poctivě připravují na nový extraligový ročník, který snad již proběhne bez většího omezení.

Indiáni v ročníku 2019/20 skončili dvě kola před koncem nadstavby čtvrtí, s minimálním odstupem na týmy před sebou s jistotou účasti v play off. V první fázi soutěže pak zcela opanovali desetičlennou skupinu Západ.

Stejně obsazená soutěž byla i v minulé sezóně, díky pandemii okolo Covidu-19 se po nedohraných soutěžích rozhodlo vedení Českého hokeje avizované zúžení neprovést. Nadále tak tuzemskou nejvyšší soutěž dorostu hrálo třicet týmů. Nicméně ročník skončil dříve, než pořádně začal. Indiáni v přípravě odehráli jen čtyři zápasy a v extralize pouhých pět!

Tým okolo trenéra Kořínka začal nový ročník v peprném utkání v Karlových Varech, v zápase plném zvratů brala Škodovka nakonec bod za prohru v prodloužení. V prvním domácím duelu Plzeň přivítala nedalekou Třemošnou, utkání se hrálo prakticky na jednu bránu a výsledkem toho bylo vysoké vítězství Škody 9:1. Poslední souboj na domácí půdě odehrála Plzeň proti Hvězdě Praha, a i když po dvě třetiny se hrál vyrovnaný hokej, indiáni nakonec zvítězili 7:3. Následovala cesta na sever Čech. Nejprve modrobílá družina zavítala na led Litvínova, kde nadělovala. Vyhrála vysoko 8:1! Sezónu předčasně ukončila na půdě Liberce a i tam brala Škodovka všechny tři body. Vyrovnanou partii ovládla 3:1. Ačkoliv všichni doufali v opět brzké hraní, sezóna už se nerozběhla.

Co ještě nebylo vloni, nastane od ročníku 2022/2023. Počet účastníků bude již pouze čtyřiadvacet. Šest nejhorších týmů tak nyní přímo sestoupí, navíc další dva budou hrát baráž. Až osm klubů tak může dorosteneckou extraligu opustit. Souhlasím s rozhodnutím, že by se extraliga dorostu měla zúžit, stejný názor mám i na juniorskou ligu. Těch týmů je opravdu hodně a jak jsme viděli v první části sezóny, některé zápasy hráčům moc nedají. Rozhodně nechci ostatní podceňovat, ale až střetnutí ve druhé části sezóny měla náboj. Každé utkání jsme museli hrát na doraz, takhle by to mělo být celou dobu," řekl již minulý rok Petr Kořínek.

Informace o novém systému soutěže ZDE!

Letošní ročník ovšem čeká ještě jedna velká změna. Po dlouhých letech už není v plánu mistrovství republiky, celé play off se dohraje až do konce. Osmifinále se bude hrát na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále shodně na tři vítězné duely a finále dokonce na čtyři vítězná utkání!


Trenér Petr Kořínek

Pane trenére, kdy začala dorostu letní příprava a jak nyní probíhá?
Trénujeme již zhruba měsíc na suchu a nyní jsme čtrnáct dní na ledě. Samozřejmě vše je v nějakém omezení podle vládních nařízení.

A jaká omezení vás ještě limitují?
Nemůžeme trénovat najednou, kluci se musejí střídat. Ledovou plochu jsme měli slíbenou od klubu do konce května, tudíž ještě příští týden jsme na ledě, kde se všichni postupně vystřídají. Opatření jsou pokaždé jiná, nicméně vypadá to, že již příští týden by nás mohlo být třicet.

Kolik hráčů se hlásilo na startu přípravy?
Je nás lehce přes třicet a všichni naplno trénují, samozřejmě podle všech vládních nařízení, jak na ledě, tak na suchu.

Co vás všechno ještě čeká v následujících týdnech a měsících?
Do konce května máme zamluvený led, plus samozřejmostí je trénink na suchu. Poté nás čeká první zúžení kádru, někteří odejdou buď do Třemošné nebo někam jinam, a pak budeme pokračovat v červnu na suchu. Plus máme domluvený led v Třemošné, kde nás čeká i menší kemp.

Jak se hráči popasovali s dlouhým tréninkovým výpadkem kvůli karanténě?
Tréninkové manko je velké. Kluci ročníku 2005, kteří už byli v dorostu, s těmi jsme v sezóně nějak trénovali. Hráči o rok mladší, kteří k nám přišli z devítky, ti to měli samozřejmě horší, protože oni nemohli moc trénovat na ledě a ani na suchu. Měli pouze distanční výuku. Snažíme se vše dohnat, ale deficit tam určitě bude.

K vám na trenérskou lavičku přibyla nová posila - Michal Dvořák. Jak máte rozložené úkoly mezi sebou?
Kompetence u nás jsou jasně dané. Já jsem hlavní trenér, František Bombic je můj asistent, který má na starosti především obránce. Já zase útočníky a Michal Dvořák je pozorovatel, skaut a skill coach.

Pane trenére, děkuji za rozhovor!