Plzeň míří do Budvar Arény, i s Markem Posmykem

P l z e ň - V souboj posledního se sedmým se proměnil zápas Českých Budějovic a Plzně. Jihočeši rozdýchávají tragický vstup do extraligy, poslední výsledky naznačují jistý vzestup. Na Lasselsberger Plzeň se na jediný bod dotáhla Slavia, Plzeňákům tedy půjde o potvrzení pozice v elitní osmičce. Duel by měl být extraligovou premiérou obránce Marka Posmyka v plzeňském dresu!

Českým Budějovicím zatím patří několik nej. Nejhorší obrana, nejhorší útok, nejméně získaných bodů, nejhorší postavení v tabulce pravdy. Poslední výsledky posledního týmu tabulky však nejhorší nejsou. Po vítězství nad silným Zlínem přišla těsná porážka v Ostravě 4:3, o které rozhodla půlminuta na začátku druhé třetiny.

Tristní je bilance jihočeského klubu na hřištích soupeřů. Osm utkání, žádný bod, skóre 13:36. Na domácím stadionu je to o chloupek lepší, sedm duelů přineslo Jihočechům sedm bodů, skóre 15:17.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. České Budějovice
3718613107:81

Nasměrovat tým do sfér, na které se cítí, přišel již poněkud tradičně jihočeský „Pán prstenů“ Jaroslav Pouzar. Emotivní kouč se již nespoléhá na brankáře Vladimíra Hudáčka a útočníka Filipa Turka, kteří na jihu Čech skončili. Náhradou za zkušeného brankáře málem zamířil do Českých Budějovic slovenský mistr světa Ján Lašák. Z jeho přestupu nakonec sešlo, roli jedničky plní mladý Josef Kučera.

Svůj konec s aktivní kariérou si zcela jistě jinak představoval nestor jihočeského hokeje Rudolf Suchánek. Bývalý reprezentační obránce se rozhodl po nepovedeném začátku ligy ve 42 letech skončit s aktivní kariérou, a to ve chvíli, kdy je rekordmanem v počtu startů v extralize, ale také ve chvíli, kdy byl nejhorší z extraligy v počtu záporných bodů za účast na ledě při inkasované brance.

Jihočeši se snaží všemožně tým oživit, přivést tzv. novou krev. Zpět do svého mateřského týmu by tak mohl mít namířeno tentokrát český mistr světa obránce Stanislav Neckář. Ale spekuluje se i o návratu některých z odchovanců působících v zámoří, Zdeňka Kutláka či Jiřího Novotného. Ze Slavie se na jih stěhoval Jan Fadrný, který v sestavě nahradí mladého Michala Vondrku. Snaha Jihočechů o získání Františka Bombice vyšla naprázdno, bývalý bek Litvínova je nyní na Slovensku.

vs. HC Lasselsberger Plzeň HC České Budějovice
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 7. 14.
Skóre 35:36 28:53
Výhry 7 2
Remízy 1 1
Prohry 7 12
Body 22 7
Tabulka pravdy 9. (-1) 14. (-25)
Hráči
Nejproduktivnější hráč Pospíšil - 12 (2+10) Rob - 8 (2+6)
Nejlepší střelec Straka – 5 Kristek, Ondřej, Šimánek – 3
Nejvíce trestných minut Krátoška - 35 Jasečko, Rob - 22
Nejlepší +/- Pospíšil, Výborný - +3 Gýna - +1
Brankáři Barta - 93,0 % Kučera J. - 92,50 %
Úspěšnost týmů
Úspěšnost střel 7,40 % 5,82 %
Využití přesilovek 11,84 % 11,48 %
Ubráněná oslabení 88,89 % 92,0 %

Sestavy mužstev z minulého kola

České Budějovice: Kučera - Kolda (25. Vomela), Babka, Jasečko, Mucha, Jindra, Kotaška - Sailer, Kaňkovský, Rob - Bělohlav, Štrba, Bartoš - Ondřej, Kristek, Šimánek - Hřebejk, Vondrka, Škoda.

Plzeň: Barta - Nedoma, Vobořil, Hanzlík, Výborný, Cartelli, Jindřich - Andrašovský, Straka, Pospíšil - Vostřák, Krátoška, Matějovský - Dvořák, Adamský, Sedlák.

Trenéři již mohou počítat s rekonvalescentem Markem Posmykem, který několik týdnů pouze trénoval a ve středu si po dlouhé době nastoupil k zápasu, a to za prvoligové Ústí, kterému pomohl k senzačnímu vítězství na ledě dosud neporaženého Chomutova. Na plzeňské marodce tak již zůstávají jen obránce Michal Dobroň a útočník Ĺubomír Hurtaj.