Soukup v U18

Osmnáctka třikrát skolila Švýcary! Indián Soukup: Zápasy ukázaly dobré věci, ale i nedostatky

Čeští mladíci dnes odehráli třetí duel proti Švýcarsku během tří dní, domů se vracejí s pomyslnými osmi získanými body. Foto: Ronald Hansel

Mladí reprezentanti se na výjezd do Davosu nejprve připravovali nedaleko Plzně v Rokycanech. Po krátkém soustředění se již vydali směr dějiště trojutkání, ve kterém si ovšem s domácí reprezentací nebrali žádné servítky.

První duel rozhodně nebyl ve znamení úvodního oťukávání, urodilo se hned jedenáct branek! Češi sice po čtvrthodince hry třímali v rukou dvoubrankový náskok, v polovině střetnutí ale již sami ztráceli. Poté ovšem sami zápas otočili, nakonec vše rozťalo až prodloužení.

O den později se naopak na gól čekalo až do šestadvacáté minuty, autorem bylo opět národní mužstvo. To se prosadilo navíc ještě dvakrát a zvítězilo 3:0.

Poslední souboj znovu přinesl brankové hody. Česká osmnáctka brzy vedla 2:0 a i přes dotahování Švýcarů nakonec uspěla nejvyšším rozdílem - 6:2.

Ve výběru trenéra Jakuba Petra nechyběl ani plzeňský útočník Marek Soukup, který odehrál první a poslední střetnutí. Do statistik se přitom zapsal dvěma přesnými zásahy.

Nyní čeká na české mladíky prestižní domácí turnaj Hlinka Gretzky Cup 2021, který v Břeclavi a Piešťanech startuje již druhého srpna.


Marek Soukup


Marku, vracíte se z reprezentační akce osmnáctky. Jaká byla?

Před odjezdem do švýcarského Davosu jsme absolvovali třídenní kemp v Rokycanech. Na trojzápas se Švýcary trenéři vybrali 25 hráčů, devět tak s námi neodjelo. Že se moje jméno objevilo v nominaci, mě velice potěšilo. Tento kemp jsem si moc užil, město je krásné a sešli jsme se také skvělá parta.

Všechna tři střetnutí jste přitom zvládli úspěšně...
Do prvního zápasu jsme vstoupili výborně. Po třech minutách naše lajna otevřela skóre a třetinu jsme vyhráli 2:0. I přes výpadek ve druhé části a podcenění konce zápasu, jsme nakonec v prodloužení vyhráli. Ve druhém duelu se nám podařilo uhájit čisté konto a výsledkem 3:0 jsme zápas kontrolovali. Ve posledním souboji, po nekvalitní první třetině, jsme si řekli v šatně, co chceme hrát. Následně se náš výkon zvedl a přidali jsme i góly k dobrému hernímu projevu. Ve třetí pasáži hry jsme Švýcary nepustili do žádné velké šance, vyhráli 6:2 a odjeli zpět do Čech s dobrou náladou.

Osobně se vám dařilo, jste tedy spokojený?
V prvním zápase se u mě trochu projevila nervozita, která postupem času opadala. Na turnaji jsem odehrál dvě utkání a jsem rád, že jsem dostal šanci reprezentovat naši zemi.

Nemrzí trochu, že vám jen těsně unikl hattrick?
Moje dva góly byly zásluhou celé naší lajny. Skvěle jsme si sedli a rozuměli si na ledě. Měli jsme i další velké šance. Je pravda, že příležitosti na hattrick jsem měl, ale již to tam nespadlo. Ale i tak jsem velmi rád za dva góly, ovšem hlavně za vítězství týmu v zápase.

Co podle vás zápasy přinesly pozitivního a negativního?
Ukázaly trenérům dobré věci, ale i nedostatky ve hře, se kterou se český národní tým chce prezentovat. Mezi věcmi, které chceme zlepšit, je určitě koncovka, práce v obraném pásmu a vyvarování se zbytečných faulů.

Tušíte již nominaci směrem k Hlinka Gretzky Cupu?
Nominaci by jsme se měli dozvědět v následujícím dni. Tento turnaj je velice prestižní a každý bychom se tam chtěli podívat. Ale místo bude pouze pro 21 hráčů.

Marku, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!