Jiříček v reprezentaci U20

Česká dvacítka ovládla domácí turnaj! Indián Jiříček: Jde ale stále pouze o přípravu

Čeští junioři v Hodoníně opanovali domácí Turnaj čtyř, ve kterém se představili ještě Finové, Švédové a Rusové.

„Je to úspěch, dlouho jsme takto nevyhráli. Ale pořád je to jen příprava, mistrovství světa nás teprve čeká,“ hodnotí David Jiříček, který spolu s parťákem Sebastiánem Malátem nechyběli v českém výběru.

Ten začal turnaj skvěle, vynuloval v poměru 3:0 Finy, o den později dokonce 9:3 rozstřílel Švédy. „Myslím si, že jsme odvedli dobrou práci. Hráli jsme podle pokynů trenéra, plnili jsme taktické pokyny. Výkony ve všech utkáních se stupňovaly, poslední zápas s Ruskem byl nejlepší. Škoda jen, že jsme ho prohráli. Ale každou třetinou jsme se zvedali,“ vypráví mladý bek.

Češi po dvou výhrách mířili za turnajovým vítězstvím, v posledním utkání s Ruskem si mohli dovolit prohrát i větším rozdílem. Nakonec po velké přestřelce padli 3:4. „My jsme na to nemysleli. Šli jsme zápas od zápasu, já osobně jsme třeba nevěděl, jak to bude na konci s výsledky. Prostě jsem do toho šel s kluky s tím, že když prohrajeme, budeme druzí, když vyhrajeme, tak první. Že to bylo o skóre, to jsme nevnímali,“ přiznává mladý bek.

Nakonec byla tabulka až neskutečné vyrovnaná. Jediné Švédsko zůstalo bez bodu, Rusko, Finsko a Češi se seřadili na šesti. Domácí ukořistili medaile zlaté, Finsko stříbrné a Rusové bronzové. A jak David Jiříček přiznává, k úspěchu pomohla i skvělá divácká kulisa: „Byla neskutečná, poté covidové pauze jsme před fanoušky dlouho nehráli, obzvlášť doma. Bylo to super, fandilo se, hnali nás kupředu.“

Sám hráč přitom v týmu převzal na turnaji větší zodpovědnost, na hrudi nosí velké A pro asistenta kapitána. „Je to zodpovědnost, musí se s tím člověk naučit pracovat. Je to trošku něco jiného, rozdílná role. Každý má svou pozici v týmu, já si musím na tuto zvyknout, ale jsem pochopitelně rád za takovou důvěru,“ přiznává.

Nyní se mladý bek indiánů vrací do klubu, kde se po nedělním oddechu standardně v pondělí připojuje k týmu a těší se na utkání před plzeňskými fanoušky. „Určitě se těším, pár zápasů jsem již před diváky v Plzni hrál, ale samozřejmě uvidíme, jak to vůbec bude. Pochopitelně se však na kotel a fanoušky těším,“ uzavírá.

Foto: Martin Voltr.