Vítězná akademie

Akademie Plzně je nejlepší v ČR! Oficiálně i převzala ocenění

Jak jsme již psali dříve, titul Nejlepší Akademie Českého hokeje získal poprvé v historii klub HC Škoda Plzeň. Za sebou nechal i Bílé Tygry Liberec, nejúspěšnější Akademii v letech 2018–2020.

Zástupci plzeňského klubu v čele s Martinem Strakou, Petrem Vojanem a jmenovcem Kořínkem převzali z rukou šéfa projektu hokejových akademií Pavla Gefferta oficiální ocenění pro nejlepší Akademii ČH v sezóně 2020/21. Stalo se tak během úvodního domácího extraligového střetnutí A týmu, který přivítal úřadujícího mistra z Třince. Slavností chvíli přímo v LOGSPEED CZ Aréně aplaudovaly tisíce lidí.

Jedná se o obrovský úspěch, Plzeň se tak zařadila po bok trojnásobného vítěze z Liberce a dvojnásobných HC Sparta Praha a HC Kometa Brno. Titul se vyhlašuje od roku 2014.

Na západě Čech se s mládeží pracuje velmi dobře dlouhodobě, vzpomeňme například na sezónu 2017/18. Během památného jara 2018 totiž indiáni uzmuli medaili ve všech pěti věkových kategoriích, ve kterých se celorepublikově bojovalo o mistrovský titul. A-tým ovládl základní část, čímž si zajistil Prezidentský pohár, v play-off následně urval bronz. Podobně si vedli i junioři, kteří druhou pozici po dlouhodobé fázi rovněž přetavili v bronz. V nastalé tradici ve vyřazovacích bojích pokračovali i starší dorostenci, kteří zkopírovali svůj počin po základní části. Jejich mladší kolegové ovládli dlouhodobou část a následně vybojovali celkové stříbro. A na chlup stejně si vedli i osmáci.

O rok dříve zase vybojovali mistrovský titul junioři a starší dorostenci, ti mladší k tomu skončili bronzoví.

Ale není to pouze o týmových výsledcích, hokej je i o výchově jednotlivců. Hráčů, kteří budou hrdě reprezentovat svůj klub, prokleští si cestu do dospělého hokeje a reprezentací. I to vše v sobě zahrnuje hodnocení jednotlivých Akademií.

Titul Nejlepší Akademie ČH za sezónu 2020/21 se navíc letos premiérově uděloval podle toho, jak jednotlivé akademie plní své základní poslání – výchovu mladých hokejistů pro nejvýznamnější reprezentační akce a nejkvalitnější soutěže. Kluby získávaly body podle počtu hráčů, vychovaných pro vrcholné reprezentační turnaje, vstupní draft NHL, extraligu a nejuznávanější soutěže v zahraničí. V hodnocení byli zahrnuti výhradně junioři české státní příslušnosti s tím, že jejich bodový přínos zohlednil dobu, po kterou v klubu působili.

Do desítky nejlepších za sezónu 2020/21 se prosadily rovněž akademie HC Motoru České Budějovice, BK Mladé Boleslavi, HC Vervy Litvínov, HC Dynama Pardubice, Mountfieldu HK, PSG Beranů Zlín a HC Sparty Praha. Z klubů, které status Akademie ČH nemají, se mezi nejlepšími umístily HC Olomouc na dvanácté a HC ZUBR Přerov na čtrnácté příčce. Až za nimi skončili v rankingu sezóny mimo jiné Rytíři Kladno, HC Energie Karlovy Vary, HC Vítkovice Ridera, HC Slavia Praha nebo HC Dukla Jihlava.

„Jedná se z naší strany o vyvrcholení několikaletého cyklu od vzniku naší Akademie. Strašně moc si toho jako celý klub vážíme, vnímáme to jako skvělou vizitku pro celou organizaci, město Plzeň i Plzeňský kraj. Jedná se o odraz práce všech trenérů v klubu, kteří se podíleli a podílejí na vývoji hráčů. Zároveň se jedná o závazek do budoucna, abychom své postavení obhájili. Ceníme si toho, že k takovému umístění je potřeba celý soubor několika kritérií, klub musí fungovat ve všech směrech,“ říká Vedoucí Akademie Petr Vojan.