Benák v U16

Šestnáctka opanovala domácí turnaj! Indián Benák: Chtěl jsem podat co nejlepší výkon

Mezi svátky měly vyrazit do boje prakticky všechny reprezentační věkové kategorie, avšak nakonec dle plánu bojovala pouze šestnáctka.

Vedla si ovšem skvěle, v obou utkáních zapsala vysoké výhry a celý turnaj, který se konal ve Zlíně, tak s přehledem ovládla. Na úvod se ke slovu přihlásilo federální derby a Češi zvítězili jasně 9:2. Poté byl soupeřem výběr Maďarska, avšak věkově do osmnácti let. Přesto domácí uspěli 7:3. „V prvním zápase jsme měli od začátku navrch a zaslouženě jsme vyhráli, v druhém střetnutí už to bylo trochu těžší. Ale myslím si, že jsme byli většinu času lepší a jsme rádi, že jsme vyhráli oba duely. Díky věku byli Maďaři trochu silnější a větší, ale snažili jsme si to nepřipouštět a hrát pořád stejně,“ popisuje indián Adam Benák.

Sám teprve čtrnáctiletý forvard Plzně přitom odehrál v reprezentaci premiérové duely, ale vedl si skvěle - nastřádal celkem šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Byl tak téměř u poloviny branek mužstva! „Nervózní jsem nebyl, na zápasy jsem se těšil a chtěl jsem podat co nejlepší výkon. Kemp jsem si moc užil, vždy jsem rád za nominaci a snažím se užívat si každý moment v reprezentaci,“ vypráví.

Přitom body jako na běžícím páse i přes svůj nízký věk sbírá již i v domácí dorostenecké extralize. Ve dvaadvaceti kolech zatížil konta soupeřů již devětatřiceti body za sedmnáct gólů a dvaadvacet přihrávek. „Bodově se mi doteď docela daří a doufám, že to takhle bude pokračovat v nadstavbě a play off. Hlavně bych si přál, abychom s týmem v play off došli až k titulu,“ říká upřímně.

Pokud vám příjmení Adama připomíná bývalého skvělého obránce Václava Benáka, který v extralize odehrál 858 zápasů a více jak 250 za Plzeň, spojitost je zde skutečná. „Táta mi radí docela často, ale před reprezentačními zápasy mi jen říkal, abych makal a hlavně si to užil. Ale pozice obránce mě nikdy moc nelákala. Už od mala jsem chtěl být útočník a dávat góly. Táta si to také přál,“ uzavírá.

Fota: Vít Golda / Český hokej