Ohlasy 57. kolo

Táta mi říkal, že není víc než hrát před plzeňskými fanoušky, hlásí Adam Dvořák

Plzeň v předposledním domácím utkání hostila kladenské Rytíře. Indiáni se dostali do vedení 4:0, nicméně hosté z jasného zápasu udělali ještě drama. Škodovka vedení ovšem uhájila, vyhrála 4:3 a do tabulky si připsala nesmírně cenné tří body. Vítěznou, a zároveň svou první extraligovou trefu, zaznamenal sedmnáctiletý Adam Dvořák.

V základní sestavě plzeňských indiánů se i dnes objevilo jméno Adam Dvořák. Mladý útočník si dnes odbyl premiéru na domácím ledě. Pokud je vám příjmení Dvořák povědomé, tak tušíte správně. Adam je syn Michala Dvořáka, který dlouhá léta hrál za plzeňské mužstvo a nadále v klubu působí. Momentálně pracuje jako skill coach u plzeňských dorostenců. Dostal mladý útočník od svého otce nějaké rady? „Táta měl kariéru jak blázen, spoustu rad od něj dostávám už od malička a i dnes před zápasem mi psal zprávu co a jak. Byl v klidu, říkal mi, že není víc, než hrát před plzeňskými fanoušky. Po zápase mi gratuloval a vzkázal, že mám zůstat pokorný a udržet si hlavu v normálu, hlavně nezačít blbnout,“ říká Adam Dvořák.

Sedmnáctiletý hráč si premiéru v nejvyšší soutěži odbyl při pátečním utkání v Liberci, kde Škodovka nakonec prohrála 0:1. „Vůbec jsem to nečekal. Z ničeho nic mi zazvonil telefon, že mám jet na zápas. Chvilku jsem to zpracovával, poté se sbalil a vyrazil na zimák. Před utkáním si mě vzal bokem Kuba Kindl, říkal mi abych si zápas užil, nestresoval se a hrál to co umím. Všichni zkušení hráči ke mně přistoupili dobře, jsem strašně vděčný, jak se ke mně zachovali,“ dodává Dvořák.

Adam Dvořák hraje v juniorech skvěle, ve 41 zápasech vstřelil hned 22 branek a dalších 24 jich připravil. V pátek odehrál něco málo přes osm minut, dnes to bylo již deset, navíc v první periodě si zahrál krátce i v početní výhodě a nedlouho poté nebyl blízko své první trefy. „Byl jsem zcela sám mezi kruhy, překvapilo mě, kolik prostoru kolem sebe jsem dostal. Střela měla jít do víka, bohužel já trefil jen brankáře do břicha, což byla chyba,“ mrzí Dvořáka.

Svou chybu však napravil v prostředním dějství. Plzeň vedla již 3:0, puku se u pravého mantinelu zmocnil Peter Čerešňák a jeho střelu jemně tečoval právě plzeňský mladý útočník. „Projížděl jsem okolo brány. Trefilo mě to do hokejky, náhodný gól, ovšem jsem za něj hrozně šťastný. Zatím jsem si to ještě nesrovnal v hlavě, co se vlastně stalo. My jsme avšak hlavně potřebovali dneska tři body a ve finále je úplně jedno, zda góla dá Petr nebo Pavel,“ hlásí hráč, jenž nastoupil s číslem 66 na zádech.

Kromě Dvořáka si letos v A týmu zahrál například i Marcel Marcel, Dominik Soukup či Václav Adamec. Jak sám hráč potvrzuje, žádná rivalita mezi nimi nevzniká. „Já přeji každému jen to nejlepší. Jsem šťastný, že ta šance přišla a že jsem mohl nastoupit. Základ je, aby se hrálo dobře v juniorech, bez toho by to nešlo. Já doufám, že s juniorkou to letos někam dotáhneme, to je náš cíl,“ přeje si Dvořák.

S dresu Kladna ani dnes nechyběl Jaromír Jágr, který je hned o 33 let starší než Dvořák. „Nikdy by mě nenapadlo, že bych si proti němu ještě mohl zahrát. Být s ním na jednom ledě bylo úžasný. Jednou jsem tam do něho trošku i najel a posléze se strhla menší šarvátka, leč hrajeme hokej a tohle k tomu patří,“ hlásí.

Adam Dvořák byl nakonec hvězdou večera, což ocenili i diváci. „Fanoušci byli úžasní. Samozřejmě jsem byl trošku nervózní, přece jen mohlo přijít spousta lidí, které znám. Chtěl jsem hlavně předvést dobrý výkon a vyhrát, což se povedlo.“ Útočník Škodovky si nakonec užil i mírně speciální děkovačku. „Pamatuji si jako malý, když jsem s tátou chodili na děkovačky. Dnes mi Lukáš Kaňák řekl, že mám jít první, tak jsem šel a když jsem se posléze ohlédl, tak tam nikdo nebyl. (smích) Na zimák chodím od čtyř let, děkovačky si pamatuju, fanouškům patří obrovské dík, fandili neskutečně,“ říká závěrem Adam Dvořák.