Dorostenci před semifinále

Dorost čeká boj o finále s Mountfieldem! Petr Kořínek: Už není slabého soupeře

Extraliga dorostu má za sebou osmifinále i čtvrtfinále play off. Plzeňané zvládli nejprve vyřadit Pardubice, následně si poradili i se Zlínem, navíc zatím ve vyřazovacích bojích indiáni nepoznali hořkost porážky.

Modrobílí začali osmifinále na domácím ledě, i když šly Pardubice brzy v zápase do vedení, Škoda zvládla během druhé třetiny utkání zcela překlopit na svou stranu a nakonec zvítězila 5:1. Stejně nakonec dopadl i druhý duel a opět se rozhodovalo v prostředním dějství. Indiáni si tam vypracovali tříbrankový náskok, Dynamo sice poté utkání mírně zdramatizovalo, Adam Benák střelou do prázdné brány avšak podtrhl plzeňský postup.

Ve čtvrtfinále na Západočechy čekal houževnatý Zlín, který postoupil přes Vítkovice až po třech duelech. První měření sil rozhodl ve 14. minutě Petr Makovec, který šikovně tečoval před brankářem střelu Eichlera. V samotném závěru Plzeň vstřelila ještě dvě branky do prázdné brány a výsledkem toho bylo vítězství 3:0. Po sedmnácti hodinách se šlo opět do akce. Nyní šli do vedení Berani, leč stejně jako proti Pardubicím mladé plzeňské pušky utkání ve druhé třetině otočily a potřetí v play off zvítězili 5:1. Za zmínku rozhodně stojí pátá trefa, kterou Adam Benák vstřelil díky povedené „Grandlundové“ kličce. Následně se série přesunula na opačný kout republiky. Zlín šel v zápase opět jako první do vedení a dlouho to vypadalo, že pro sebe touto trefou uzme i celé utkání, ovšem samotný závěr patřil již Plzni. Jan Kučera dvěma brankami otočil skóre a deset vteřin před koncem Aleš Mazanec střelou do prázdné brány pečetil plzeňský postup do semifinále.

Nejproduktivnějším hráčem Plzně je zatím kapitán týmu Marek Hořejší, který zaznamenal v pěti zápasech hned devět bodů (4+5). Skvěle mu sekundují parťáci Aleš Mazanec (4+3) a Adam Benák (2+5). V brankovišti zatím vládne Daniel Jansa, který odchytal všechna utkání. Plzeňský maskovaný muž z pěti duelů inkasoval pouhé čtyři branky a s procentuální úspěšností 96.92% je zatím na druhé příčce ze všech týmů.

Nejlepší zatím je Škodovka ve střelených brankách, průměrně dala 4,2 gólů na zápas. Úspěšnost střelby byla více než desetiprocentní. Druhé místo patří indiánům ve statistice počtu střel na bránu, každý zápas jich vyšle více než čtyřicet. Na čem je rozhodně potřeba zapracovat jsou přesilové hry. Z patnácti nabídnutých situací Plzeň využila pouhou jednu. Lépe je na tom hra v oslabení, z 21 početních nevýhod inkasoval Daniel Jansa pouhé dvě branky.

Nyní přichází na řadu semifinále, kam se kromě Plzně dostaly ještě celky Liberce, Sparty Praha a Hradce Králové. A právě s Mountfieldem se Škodovka utká v boji o finále. Díky vypadnutí Třince a Mladé Boleslavi je nyní Plzeň nejvýše nasazeným celkem a má tudíž až do konce play off výhodu domácího prostředí v rozhodujících zápasech.


Více o jednotlivých zápasech ZDE



Petr Kořínek

Pane trenére, máte za sebou čtvrtfinále se Zlínem, jak těžká série to byla?
Čtvrtfinále se Zlínem bylo hodně náročné. Nejtěžší byl zejména ten první zápas, kdy kluci hráli play off jakoby poprvé a byla tam hrozná nervozita. Utkání jsme naštěstí zvládli, což bylo pro zbytek série hrozně důležité. Druhý a třetí zápas jsme odehráli velice dobře, soupeře jsme fyzicky přetlačili, hodně jsme stříleli, tam to bylo v pořádku.

Nyní vás čeká Mountfield, co říct o soupeři?
O Hradci toho moc nevíme, přes sezónu byl v jiné skupině. V létě jsme s nimi odehráli přátelský zápas, nicméně to bylo někdy na začátku srpna a z toho se nedá nic usuzovat. Každopádně Mountfield hrál v té východní skupině velice dobře, dneska už není slabého soupeře. Musíme se na ně dobře připravit.

Začíná se v sobotu, jaký je nyní váš program?
Tím, že jsme zvládli sérii se Zlínem na tři vítězné zápasy, tak jsme dali v pondělí klukům volno. V úterý měli trénink hráči, kteří nehráli nebo nebyli tolik vytížení. Od středy už jsme se naplno vrátili do tréninku a už se ladíme na Hradec a na první sobotní zápas semifinále.

Na co si dát největší pozor, co vás zatím v play off nejvíce trápí?
Neřekl bych, že by nás něco trápilo, kluci se nadále učí hrát tuhle soutěž. Je to klasické play off a je jedno, zda hrají junioři, dorostenci nebo áčko v extralize. Rozhodují maličkosti, okamžiky v samotném zápase. Série se nyní hrají na tři vítězné zápasy, tudíž musí být naprostá soustředěnost a koncentrace na každé utkání. Jak s Pardubicemi, tak se Zlínem jsme to zvládli dobře a hráči už to mají v hlavách, jak se to hraje. Musíme v tom jenom pokračovat.

Jak velkou výhodu může hrát domácí prostředí?
Samozřejmě jsme rádi, že začínáme doma. Možná přijdou i naší fantastičtí plzeňští diváci, takže se na to všichni těšíme. V této kategorii dorostu to nemusí být nějaká extra výhoda, kluci to tolik nevnímají a i já jsem kolikrát zjistil, že hrajeme lépe venku než doma, ale jsme rozhodně rádi, že můžeme semifinále odstartovat na vlastním ledě. A i případné rozhodujícího utkání bychom hráli doma, tam to nějaká výhoda být může.



FOTO: Ronald Hansel.