Devítka ve finále

Deváťáci míří na Mistrovství ČR! Trenér Pejchar: Naše síla je v týmovosti a bojovnosti

Nejstarší žákovská kategorie má jako velké finále soutěže pro šest nejlepších závěrečný turnaj o titul. A indiáni nechybějí, popasují se tak o medaile s dalšími pěti celky.

Deváťáci indiánů se přes základní část i nadstavbu prokousali do velkého finále, které se odehraje přes velikonoční svátky v Ostravě - Porubě. A jestli bylo z desítek týmů těžké si zajistit jednu ze šesti vstupenek, samotný turnaj bude ještě náročnější.

Na mladé Plzeňáky totiž těžká pět extrémně náročných duelů během pěti dnů. Vše Západočeši odstartují již ve čtvrtek proti Liberci, následují duely s brněnskou Kometou, pražskou Slavií, třineckým Oceláři a vše završí v pondělí osmnáctého dubna proti Mladé Boleslavi. Žádné play off, žádné vyřazovací boje, ale spravedlivý systém, ve kterém si to šest nejlepších celků z celé republiky rozdá o titul každý s každým.

Modrobílí v soutěži dosud odehráli rovných třicet zápasů, pouze sedmkrát odcházeli z ledu s prázdnou. Svou účast na Mistrovství ČR si zajistili již v předstihu a jelikož mezi posledním soutěžním utkáním a startem závěrečného turnaje byl poměrně velký prostor, odehrály mladé pušky i zajímavé přípravné duely. A vedly si skvěle, dvakrát v poměru 6:3 a 6:4 zvítězily na ledě vyhlášené Akademie v Salzburgu, naposledy zase přehrály švýcarský Kloten dokonce 8:1.

Ještě dodejme, že o mistrovský titul mohou bojovat junioři, dorostenci a právě deváťáci. A Plzeň je jediným klubem, který má všechny tři nejstarší mládežnické celky ve finále!


Trenér Tomáš Pejchar
Pane trenére, jak zatím sezónu zhodnotit?
Sezóna je již pro nás výsledkově úspěšná, přeci jen jsme se probojovali mezi šest nejlepších týmů v republice. A to už o nějaké kvalitě svědčí.

S jakými cíli vyrážíte na Mistrovství ČR?
Na republiku jedeme s cílem nechat v každém zápase všechno. Poté uvidíme, na co nám to bude stačit. Z mého pohledu jsou favorité jasní - a to Liberec se Slavií Praha. Jsou to týmy plné individualit a kvalitních rozdílových hráčů.

Kde je podle vás síla vašeho týmu?
Rozhodně v týmovosti a bojovnosti. Kluci pochopili, že si na led nechodí odpočinout, ale nechat tam vše. Nikdo není větší než tým a s tím tam jedeme! Samozřejmě detaily budou rozhodovat celé MČR. Snad nám bude přáno.

S několika týmy jste se v sezóně vůbec nepotkali. Jak moc je to těžké v rámci přípravy?
My jsme se nepotkali pouze s Brnem a Mladou Boleslaví. Zbytek týmů známe ať už z ligy, případně z dlouhodobé turnajové soutěže či klasických sezónních turnajů. My se ale budeme soustředit hlavně na náš výkon a předvedenou hru.

V průběhu celého ročníku jste se potýkali s celou řadou zraněných, je situace již lepší?
Máte pravdu. Moc zápasů v kompletní sestavě jsme bohužel neodehráli. Do toho promluvil i covid a karantény. To ale bylo ve všech týmech a kategoriích. U zraněných šlo většinou o zlomeniny ze soubojů, nastřelení kotoučem a podobně. Bude to znít blbě, ale to k hokeji prostě patří. Na druhou stranu jsem rád, že nikoho nepotkalo velké zranění, které by ho vyřadilo na větší část sezóny. Postupně se tedy dáváme dohromady.

Mistrovství ČR je o pěti zápasech v pěti dnech. Jak moc bude pro hráče náročné?
Náročné to určitě bude, ale věřím, že jsou kluci dobře připraveni. Přeci jen se s kolegou Vencou Benákem snažíme od začátku dostat z kluků maximum a věnovat jim čas jak na ledě, tak mimo něj.