Soukup na MS U18

Je to zážitek a výborný pocit, Kanada se neporáží každý den, hlásí indián Marek Soukup z MS U18

Sedmnáctiletý indián Marek Soukup odehrál celou sezónu mezi plzeňskými juniory, velké finále a rozhodující duel o titul s týmem ovšem neabsolvuje. Bojuje totiž v Německu na mistrovství světa hráčů do osmnácti let.

A český tým si vede skvěle, v základní skupině nejprve vyzrál na nebezpečné domácí Němce 4:2, poté držel krok s USA a nakonec v prodloužení skolil 6:5 Kanadu. „S klukama jsme si sedli na pokojích, oslavili jsme to, pokecali jsme. Je to zážitek a výborný pocit, Kanada se neporáží každý den. Vítězství jsme si užili, ale již máme opět montérky a připravujeme se na další zápas se Švýcarskem ve čtvrtfinále, protože jde o všechno,“ vypráví plzeňský Marek Soukup.

Češi tak končí v základní skupině za USA, za sebou nechali právě Kanadu a Němce. Jedním z důvodů je i fakt, že se podařilo zcela eliminovat elitního centra Connora Bedarda, který v předchozích dvou střetnutích počastoval soupeře čtyřmi góly. „Je to neskutečně šikovný kluk. Bylo to těžké, ale myslím si, že jsme to zvládli docela dobře. Byl to jeden z krůčků, abychom dokázali střetnutí vyhrát,“ vypráví.

Národní mužstvo ve čtvrtfinále ve čtvrtek od 15:30 vyzve v německému Landshutu Švýcarsko, které ve druhé skupině skončilo třetí. Padlo s Finskem i Švédskem shodně 2:6, v posledním utkání jim od posledního místa pomohla těsná výhra nad Lotyši 4:3. „Následující duel bude klíčový. Na medaile ještě určitě nemyslíme, musím jít krůček po krůčku,“ brzdí euforie dravý forvard a dodává: „Nějaké zápasy jsme s nimi již odehráli, máme tak materiály na přípravu. Jsou velice dobří v obranném pásmu, bude to boj, bitva se vším všudy,“ je si vědom.

Sám by přitom mohl ještě bojovat v domácí soutěži. Plzeň totiž stále v juniorském finále válčí s Tygry o titul. „Je to fajn, tady být, ale samozřejmě bych chtěl být i s klukama tam. Alespoň si s nimi píšu, neskutečně jim fandím a věřím, že sedmý duel v Liberci udělají. A potom oslavíme tento rok jako úspěšný,“ vypráví.

Marek Soukup v juniorské extralize letos odehrál 49 zápasů, polovinu tohoto počtu ale stihl navíc právě i za reprezentaci U18. V obou dresech přitom zaznamenává bilanci přibližně půl bodu na utkání. „Já si nominace ohromně cením, jsem strašně rád, že tady mohu být. Stále se snažím podporovat ale i kluky v Plzni, protože stále hrají play off s Libercem. Je to tady neskutečný zážitek, dříve jsem sledoval všechny šampionáty osmnáctek i dvacítek,“ uzavírá.


Čtvrfinále MS U18 2022
Finsko vs. Kanada od 14:30

Česko vs. Švýcarsko od 15:30

Švédsko vs. Německo od 18:30

USA vs. Lotyšsko od 19:30