Soukup po MS U18

Indián Soukup bojoval na MS U18, ale přišel o juniorské finále! Mrzí to, ale splnil jsem si sen, říká

Někdy v životě nejde stíhat vše. Své o tom ví i sedmnáctiletý forvard indiánů Marek Soukup, na něhož čekaly na jaře roku 2022 hned dva vrcholy sezóny najednou.

S juniory, za které v sezóně odehrál devětačtyřicet zápasů a zapsal devětatřicet bodů, dlouhou cestu se zlatým vyvrcholením neabsolvoval, vysloužil si totiž svými výkony nominaci na mistrovství světa hráčů do osmnácti let. „Samozřejmě mě mrzelo, že jsem v Plzni po celé sezoně nemohl být s klukama a zasáhnout do finálních bojů o titul a následně ho s nimi oslavit. Ale i vnitřně jsem měl MS jakou svou nejvyšší metu a splnil jsem si tím svůj dětský sen,“ vypráví Marek Soukup. A doplňuje, že s juniorskými mistry ještě vše dožene: „Nějaké oslavy už proběhly, ale určitě se s kluky ještě sejdeme a oslavíme to spolu.“

Málem k tomu přidal i sám medaili ze světového šampionátu, avšak nakonec souboj o bronz pro sebe uzmuli Finové. „Myslím, že nakonec rozhodla lepší fyzická připravenost soupeře. Neměli jsme takový klid na hokejkách a soupeř si zápas dobře pohlídal,“ hodnotí.

Český tým se v Německu i přesto pral srdnatě a navíc zanechal skvělý dojem. Například skolil Kanadu, ve čtvrtfinále zase doslova zdemoloval Švýcarsko. „Turnaj bych hodnotil kladně. Sice nám to necinklo, ale i tak po delší době český národní tým postoupil do semifinále. Na šampionátu jsme dvakrát prohráli s nadupanými Američany a s Finy, se kterými jsme dlouho drželi vyrovnaný výsledek a od půlky zápasu předváděli lepší výkon. Dokázali jsme porazit tým Kanady, na to nikdy nezapomenu. I přesto, že nepřivezli nejlepší tým, tak Kanada se neporáží každý den. Zastříleli jsme si proti Švýcarům, které jsme i jednoznačně přehrávali. Utvořili jsme výbornou partu a po průběhu sezóny, kdy nám snad nikdo nevěřil v postup do semifinále, jsme chtěli ukázat, že český hokej není na tom tak špatně,“ popisuje.

A jaké jsou tedy vnitřní pocity? Aktuálně panuje zklamání ze čtvrtého místa. Jsem ale nesmírně rád, že jsem se mohl zúčastnit tohoto prestižního turnaje. I když jsme nepřivezli z Německa cenný kov, i tak jsme byli rádi, že jsme na turnaji mohli zůstat až do neděle a poprat se soupeři o medaile,“ dodává hráč, kterému se bodově nejvíce vydařilo zrovna čtvrtfinále se Švýcarskem. V něm vstřelil dva góly a byl vyhlášen nejlepším českým hráčem utkání. Celkově zaznamenal v osmadvaceti startech za národní výběr bilanci přesně půl bodu na střetnutí za pět branek a devět asistencí.

Aby těch novinek na konec sezóny nebylo málo, mladý talent byl jako jediný Čech draftován do United States Hockey League, tedy nejvyšší juniorské soutěže ve Spojených státech. Konkrétně do celku Sioux Falls Stampede, který soutěž opanoval naposledy v roce 2019 a celkově třikrát za poslední dobu „Už jako malý jsem chtěl hrát univerzitní ligu v Americe a tento draft umožňuje hrát USHL, což je takový mezikrok. To, že jsem byl draftovaný, mě příjemně překvapilo, vše se to seběhlo hodně rychle. Ale co bude dál, to se ještě uvidí,“ popisuje.

Pozdní konec ročníku 2021/22 ale pochopitelně zapříčinil, že před startem přípravy na ten příští příliš mnoho času nezbývá. „Sezóna byla velice dlouhá a náročná. Teď si dám týden volno, odpočinu si trochu od hokeje a pomalu se začnu připravovat na další, jelikož se začíná již 16. května,“ uzavírá mladý šikula.

Foto: Juniorský hokej