Jakub Vondraš

Občas se zastavím a řeknu si: Ty jo, já jsem vlastně draftovaný, směje se Jakub Vondraš

Osmnáctiletý gólman Jakub Vondraš zažívá ve své kariéře jistě nejlepší měsíce. Plzeňský odchovanec totiž strávil převážnou část loňské sezóny v Lize juniorů v Písku, kde ovšem předváděl skvělé výkony.

Představil se rovněž ve druhé lize v dresu Klatov, to nejlepší si ale schoval na závěr ročníku.

Jako velká voda vlétl do juniorského play off, svou pozici již nepustil a jako odchovanec pomohl své Plzni k mistrovskému titulu. Úspěšnost zákroků přitom vytáhl téměř na čtyřiadevadesát procent a přidal dvě čistá konta!

Že tím pohádka končí? Ale kdeže! Na nedávném draftu NHL si jej totiž do své organizace zvolila Carolina Hurricanes! V pátek přišla skvělá zpráva, v neděli již se talentovaný brankář proháněl na jejím ledě.


Jakube, je rok 2022 zatím vaším nejlepším v kariéře?
Bez debat jednoznačně ano. Na tenhle rok určitě nezapomenu, jsem za to moc vděčný. Ale doufám, že to tím neskončí. Budu dělat vše proto, aby se i celá příští sezóna nesla v podobném duchu.

Jak bys celý ten poslední rok popsal?
Začátek sezóny byl těžší. Vlastně už suchá příprava byla jiná a delší - to kvůli covidu. Sezónu před tím jsme zase skoro vůbec nehráli, takže přechod do juniorky byl pro mě o to těžší, neměl jsem žádné zápasové vytížení - to na začátku ročníku bylo znát. Většinu sezóny jsem jezdil, tedy jen na zápasy, do Písku, pár utkání jsem měl v Plzni. V nadstavbě jsem odchytal, kvůli zranění Josefa Němečka, několik duelů. Poté jsem se ve čtvrtfinále dostal do brány a zbytek už všichni známe. Tahle sezóna mě strašně naučila. A to jak už jako gólmana technicky, tak strašně psychicky.

V čem byla největší změna?
Vždy jsem trénoval navíc. Postupně jsem si šel za svým malými krůčky a snažil se být lepší každý den. Ale nejvíce mi pomohla mentální příprava, přeci jen ta dělá většinu výkonu.

Ta pohádka se postupně plnila a plnila, člověk asi neměl čas vše vstřebat. Už se to povedlo?
Stále ne. (smích) Sestra si ze mě dělala v průběhu toho všeho pořád srandu, že si to neuvědomuji, ale měla pravdu. Moji nejbližší to vše prožívali více jak já. Ale třeba v play off mi to pomohlo, protože celé jsem ho prošel bez větší nervozity. Teď se ještě občas pozastavím a řeknu si: “Ty jo, já jsem vlastně draftovaný.” (smích)

Jaké byly oslavy titulu?
Byly skvělé, myslím si, že jsme si je užili. Hlavně cesta z Liberce byla super. Poté jsme měli s klukama dva společný dny, následně už to bylo individuální. Našel by se někdo, kdo si to hodně protáhl. (smích)

Jak vše proběhlo okolo draftu?
Již v průběhu play off mě kontaktovali skauti z NHL. A čím víc se blížil draft, tím víc kontaktů bylo. Tím pádem jsem nějaké očekávání měl, ale snažil jsem se s tím nepočítat. Draft jsem sledoval na mobilu. Zrovna jsme byli s A týmem na večeři. Když jsem tam viděl své jméno, vůbec jsem tomu nevěřil a byl v šoku. Ovšem o to hezčí to poté bylo, když jsem to mohl oslavit s týmem.


Co nyní vše kolem vás probíhá?
Poslední dobou je to velmi hektické. Vlastně v pátek večer jsem se dozvěděl, že mě Carolina vybrala a v neděli večer jsem byl již tam. Takže v sobotu jsem vše zařizoval a v neděli ráno letěl. V Carolině jsem byl týden na development campu, což byla zkušenost k nezaplacení a moc jsem si to užil. I když cestování bylo náročné. Vrátil jsem se v sobotu a téhož dne ještě s přítelkyní odletěl na dovolenou. Nyní si konečně odpočinu a naberu energii na celou sezónu.

Jaké si dáváte cíle a víte již, kde ji strávíte?
Příští sezónu budu v Plzni. Jsem celkem cílevědomý, takže cíle mám a nemalé. Minulý rok mě naučil být trpělivý a jít si za svým. Též jsem měl nemalé cíle a na konci základní části se zdály nereálné. Teď o pár měsíců později jsem většiny dosáhl nebo mám k nim již velmi blízko.

Je Carolina vás oblíbený klub v NHL?
Teď už ano a velmi. (smích) NHL hodně sleduji, ale nikdy jsem neměl tým, kterému bych fandil. Sleduji jen své oblíbené gólmany. Ale Carolina patřila k těm oblíbenějším týmům.

Jak vnímáte plzeňskou Akademii, která slavila dva tituly a draftem letos prošla řada hráčů?
K tomu asi netřeba moc slov. Myslím, že čísla a výsledky mluví za vše. O hráče je dobře postaráno a nejlepší pro nás je, kolik prostoru dostávají mladí v A týmu - to je asi to nejhlavnější.

Kubo, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!