JUN před extraligou

Juniorští mistři startují novou sezónu! Trenér Vojan: Atmosféru v týmu musíme opět vytvořit

Plzeňští junioři osmadvacátého dubna dovedli sezónu po pěti letech opět ke zlaté tečce, nyní je třetího září čeká již vstup do ročníku nového.

Junioři indiánů si za svým snem šli doslova prakticky od začátku sezóny, v úvodních patnácti střetnutích neztratili ani bod! Osmkrát navíc neinkasovali. Základní část nakonec opanovali, stejně tak osmifinálovou skupinu. Ve vyřazovacích bojích se postupně k poháru probojovali přes Pardubice, pražskou Spartu a Liberec.

Jenže to je již jarní pohádka, nyní má lodivod mužstva Petr Vojan již úplně jiné starosti. Nově seskládané mužstvo je před startem nové extraligové sezóny. Její první kolo má dle rozpisu volné, druhé je ve znamení v sobotu třetího září od 13:00 reprízy jarního semifinále na ledě pražské Sparty. Před svými fanoušky se úřadující mistři poprvé představí v polovině září proti Pardubicím a Mountfieldu.

Mezi hokejovou smetánkou se modrobílí popasují se Spartou, Libercem, Mladou Boleslaví, karlovarskou Energií, Třincem, Mountfieldem, Pardubicemi, Kometou, Jihlavou, Vítkovicemi, Zlínem, Olomoucí a Litvínovem.

Během dlouhodobé fáze na indiány čeká pětidílná domácí i venkovní série, tradiční reprezentační pauza na sklonku roku z důvodu konání mistrovství hráčů do dvaceti let a odehráno by mělo být v polovině března, o čtrnáct dní později než A tým. Hracími dny zůstávají pátek se sobotou.

Po základní části startuje play off pro osm nejlepších - čtvrtfinále se hraje na tři vítězné duely, semifinále a finále již na čtyři. Poražení semifinalisté se spolu navíc popasují dvakrát o celkový bronz.

Přípravných zápasů na novou sezónu stihlo mužstvo jedenáct a pouze dvakrát pomyslně nebodovalo! Na ledě právě Hradce Králové (0:2) a Ambri-Piotty (2:5). Nezdar ještě přišel v nájezdech v Karlových Varech (0:1) a Davosu (2:3). Naopak na ledě švýcarského celku v odvetě stejným způsobem modrobílí uspěli (4:3) a přehráli rovněž v repríze jarního finále Liberec v obou zápasech (7:2 a 4:2) a repríze semifinále zase Spartu (5:3 a 3:2pp). Vyšlápli si rovněž na písecké Krále (10:3 a 6:3).

Podrobnosti o přípravných zápasech ZDE!


Petr Vojan
Pane trenére, jak jste celkově spokojený s letní přípravou na suchu?
Vzhledem k tomu, že jsme hráli finále až do konce dubna a sezóna na ledě tak byla o měsíc delší než obvykle, museli jsme upravit i následné přípravné období. Měli jsme podobný model jako A tým. Spolu s kondičním trenérem Janem Snopkem a kolegou Jiřím Hanzlíkem jsme sestavili model přípravy tak, aby vše sedělo i s dvěma vícedenními soustředěními na ledě.

Byly nějaké změny, úpravy nebo novinky?
Ano, naznačil jsem to už v předchozí odpovědi. Začínali jsme až v půlce května a se čtrnáctidenní pauzou v červenci jedeme dodnes prakticky v kuse. Takže je to úplně jiná periodizace přípravy. Obsahově jsme se také věnovali více věcem, které díky "modernímu" přístupu z příprav v klubech trošku mizí. Všeobecně se přestává třeba běhat. Já si myslím, že je to potřeba a nahradit to nejde.

Jak hodnotíte přípravné duely? Do startu soutěže zbývá necelý týden, máte již vykrystalizovanou sestavu a v čem vidíte ještě nedostatky?
Přípravné duely slouží primárně ke dvěma hlavním cílům. První je právě vykrystalizovaní sestavy a druhý je vyladění herního projevu mužstva. Abych byl upřímný, ani jeden z cílů se nám nepodařilo na 100 % splnit. V sestavě máme stále, i po posledním zápase, několik otazníků a ani herní projev týmu není vůbec ideální. Máme v tomto směru před sebou ještě mnoho a mnoho práce.

Byl třeba problém, že spoustu hráčů jste měl na reprezentacích?
Jsme samozřejmě velice rádi, že máme v mládežnických reprezentacích hodně hráčů. Odráží to naši dobrou klubovou práci s hráči na všech úrovních. Chápeme, že s nimi chtějí v reprezentacích trenéři koncepčně a souvislé pracovat, ale... Není přece vůbec ideální, že nám odjede z klubové přípravy pět hráčů U17 a U18 na téměř měsíc v kuse pryč. Ti kluci v tomto období bojují v klubu o sestavu, starší by už měli nakukovat do A týmu, ale my je na tréninku a v zápasech téměř na čtyři týdny ze šesti prostě nemáme. Bylo tam letos také vložené letní mistrovství světa U 20, teď na konci přípravy další akce nové dvacítky. To vše má vliv na dočasnou skladbu týmů v klubech v přípravě a různé krátkodobé, ale nesystémové přesuny hráčů a různé nouzové vypomoci. Nutno přiznat, že z naší juniorky se tyto dvě akce U20 přímo nikoho netýkaly, ale i hráči této kategorie bojují o prosazení se do A týmu ve svých klubech. Proto byly omluvenky, neúčasti. Takže ano, je to určitě jeden z důvodů, proč se třeba nám úplně nepodařilo splnit ani jeden ze dvou zmíněných předsezónních cílů přípravy.

Jak těžké je vstupovat do soutěže v roli obhájce titulu?
Asi bych to tak ani nebral, ale samozřejmě se to bude všeobecné vědět, možná se na nás bude na začátku soutěže více upínat pozornost, porovnávat s loňským týmem. V mládeži se totiž soupisky každý rok dost výrazně mění, každý tým je vždy z poloviny až třetiny nový. Starší hráči se přesouvají do kategorie dospělých, přicházejí dorostenci a noví hráči z jiných klubů. Tu atmosféru a pracovní klima v týmu si musíme znovu vytvořit. Uvidíme, jaká bude úroveň ostatních týmů a vlastně i celé soutěže.

Jak se vám líbí nový systém soutěže a její zúžení?
Líbí, ale má to dvě strany mince. Po zúžení a tím zkvalitnění soutěže všichni dlouhodobě volali a konečně se to i stalo. To byl ale jen první krok. Ale bohužel nepřišel ten druhý, za mě stejně důležitý, krok B. Kumulace nejlepších hráčů do těch 14 extraligových týmů. Není to totiž administrativně dotažené s přestupním řádem a tabulkovým odstupným... Sice se zúžilo na 14 týmů, ale tu kýženou velkou konkurenci v klubech to nepřineslo, protože hráči z těch klubů, co sestoupily, ve velké většině museli zůstat ve svých starých klubech v nižší soutěži. Tabulkové odstupné nikdo za třeba 5-6 hráčů v rozmezí 300 000 - 500 000 korun za hráče podle jeho věku zaplatit nemůže, protože to je celkem v řádech milionů. Ani hostování přes nesouhlas klubu momentálně nelze provést... Takže jsme sice zúžili soutěže, ale ti hráči do klubů nepřišli, protože nemohli. V praxi to celé znamená to, že jsme vlastně pouze zkvalitnili druhou ligu juniorů a ne extraligu. A to asi cílem celé akce nebylo, že... Mám obavy, že spolu s dalším velkým odlivem hráčů juniorského a už i dorosteneckého věku do zahraničí, který letos opět proběhl, nemá pouhé zúžení juniorky na její zamýšlenou vyšší kvalitu žádný význam. Bohužel.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!