Ohlasy 5. kolo

Petr Kodýtek sestřelil Energii a říká: Věřím, že budeme ještě lepší!

Tenhle zápas indiáni potřebovali. Konečně okusili chuť vítězství, navíc nastříleli půltucet branek a třešničkou na dortu je opanování derby. Čtyřmi body zazářil Kryštof Hrabík, dvěma pak Petr Kodýtek, Aleksi Rekonen a Ludwig Blomstrand.

Vítězství se ovšem nerodilo snadno, Škoda třikrát v zápase prohrávala a myšlenky opět nebyly dobré. Podobné pocity měl i autor dvou branek Petr Kodýtek. Nejprve nepřesnou rozehrávkou zapříčinil úvodní trefu soupeře, pak ovšem vše spoluhráčům vrátil. Obzvláště druhá trefa stála za to. Aby toho nebylo málo, v závěru utkání za stavu 4:3 do plzeňského forvarda ošklivě zajel Havlín, což sice modrobílým pomohlo k rozhodnutí duelu, ale odchovanci Západočechů způsobilo krvavou nepříjemnost.

Petře, krev stále zastavujete, tak jak se cítíte?
Pocity jsou skvělé. Z kabiny je nyní cítit, že to z nás spadlo, ale ve čtvrtek je další zápas. Tím, že jsme dnes vyhráli, se nemění nic na tom, že chceme vyhrávat dál. Do půlnoci může být radost či euforie, ovšem zítra už se zase maká dál a musíme se soustředit na další střetnutí.

V páté minutě ale asi tak veselo nebylo...
Tam jsem to asi pokazil já, to nebyla chyba kluků. Měl jsem puk v rohu a někoho jsem slyšel, jak říká druhá, tak jsem to tam poslal... Spíše mě to ale nakoplo a věřím, že jsem to trochu odčinil a pomohl týmu a vrátil nás zpět do zápasu. První gól soupeře tedy beru na sebe, pak už to byl týmový výkon. Víte to vy, vím to já, ví to lidi, ví to trenéři... Blbě jsem přihrál a byl z toho gól. Když řeknu, že to beru na sebe, tak to asi možná někdo ocení, ale mě to nedalo, nakoplo mě to. Mně to prostě nedá, snažím se vždy co nejvíc a naštěstí to tam poté dvakrát spadlo.

Co jste si říkal po poměrně laciném gólu na 2:3?
Mně přijde, že se vždy na gól nadřeme a pak dostaneme hloupý gól. Je to i o štěstí, možná jsme vypadli rozhozeně, ale v zápase je to tak rychlé, že ani nestihne přemýšlet. Prostě jedete dát, nekoukáte, co bylo, soustředíte se na sebe a chcete to otočit.

Pak jste naopak sám dvě branky vstřelil. Jak byste je popsal?
V situaci u prvního gólu šel touš na beka, já jsem stál před bránou. Nevím, jestli Buďa pálil nebo přihrával, každopádně já si to zpracoval, hned jsem se otočil a vystřelil. Druhý byl důsledkem, že jsem se po prvním trochu uvolnil. Chtěl jsem si dovolit co nejvíce a vyšlo to. Jel jsem sám jeden na jednoho, naznačil jsem obránci i gólmanovi, oba mi to sežrali a já měl najednou prázdnou bránu. Takže asi krásný gól (úsměv).


Co podle vás v utkání rozhodlo? Byl to gól na 3:3 v závěru třetiny, zákroky Dominika Pavláta či atak na vás za stavu 4:3 v závěru?
Vše bylo důležité a duel to ovlivnilo. Kdyby
chom nedali třetí gól, mohli jsme se třeba s nimi tahat o vyrovnání do poslední minuty. To bylo možná důležitější než zákrok na mě. Dominik m zase chytil třeba pět gólů, držel nás celý zápas a i díky němu je výsledek takový, jaký je.

Jak jste ten zákrok na vás viděl vy?
To je hokej, to k tomu patří. Já jsem jenom
viděl puk a chtěl ho jen vyndat od nás ze třetiny. To jsem myslím udělal, to už nevím (smích). Pak už mi to dal tělem na hlavu, začala mi téct krev, to se stává.

Bavili jsme se o tom, že poslední třetina s Pardubicemi byla již dobrá, stejně tak minulý duel na Spartě. Dá se tedy říct, že se vše posouvá správným směrem?
Myslím si, že naše práce je vidět. Ale i dnes tam byla spousta chyb - propadnutí, špatné nahrávky. Stále je tedy na čem pracovat. Musíme jít zápas od zápasu, soustředit se vždy na ten jeden duel. Zítra se sejdeme, koukneme na video, řekneme si dobré i špatné věci. Stále se musíme postupně zvedat, nezbývá nám ani nic jiného. Vidíme ale, že tým se pomalu zvedá a bude to co nejlepší.

Jak se vnímáte probuzeného střelce Aleksi Rekonena?
My věděli, že má skvělou střelu už od začátku na tréninku, to prostě hned poznáte. Ti kluci, kteří přijdou, prostě potřebují čas, než se do toho dostanou. A sami vidíte, že postupně začínají dávat góly. My všichni věděli, co v něm je a duel na Spartě ho nakopl.

Co se změnilo, že tým jde takto nahoru?
Myslím si, že jsme hru zjednodušili. Už tam není chaos, přijde mi, že víme, jak napadat či jak hru zatáhnout. Hodně si věci na videu ukazujeme. Tím nechci říct, že před tím to tak nebylo. Je to hodně o detailech, které poté rozhodují zápasy. Postupně se do toho dostáváme a více si věříme a nepřemýšlíme o tom. Ještě to nějaký čas zabere, ale věřím, že budeme ještě lepší. Rozdíl je tedy asi hlavně v pohybu a v tom, že každý ví, co má dělat a má svou roli.

Jaký bude duel v Liberci?
To bude těžké. Jsou jedním z nejlepší týmů v lize, mají propracovaný systém, každý dodržuje jejich styl. Nečeká nás nic jednoduchého, musíme to ale brát jako výzvu. Soustředit se sami na sebe, hrát to, co chceme. Věřím ovšem, že to zvládneme.

Petře děkujeme, ať se i nadále daří!