Notes #18: S Orly o naději

P l z e ň - Po prohře ve Vítkovicích narostla ztráta na postupovou osmičku na osm bodů. Šanci zmenšit odstup mají Plzeňáci v posledním extraligovém duelu roku 2003, v němž budou jejich soupeři hokejisté Znojma. Orli balancují na hranici postupu, na deváté Kladno mají Moravané náskok dvou bodů. Do Plzně odcestují kompletní, pouze Milana Procházku trápily problémy s ramenem. Na druhé straně zatím zůstává tajemstvím, zda se do branky postaví Zdeněk Šmíd či Libor Barta.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

35. kolo – úterý 30. prosince 2003 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

P l z e ň - Co může přinést rok 2004? V extralize jsou již karty rozdány, Plzeň bude týmem, který bude muset pečlivě sbírat body a spoléhat na výsledky soupeřů. Sedmibodový deficit ale není nezdolatelnou překážkou. Horké chvilky čekají Jihočechy, kteří stále zůstávají hluboko ponořeni v barážových myšlenkách. Na druhém pólu tabulky se již šikují týmy, které si postup nenechají ujít. Lze s velkou jistotou říci, že osmý postupující narazí na Pardubice, druhé a třetí místo zřejmě skončí v moci obou pražských týmů. V elitní čtyřce tak již zůstává prakticky jen jedno „volné“ místo.
Ať se již postup do vyřazovacích bojů Plzeňákům povede či nikoli, po sezóně nastane další boj. Letošní rok lze nazvat jako „rok končících smluv“, neboť smlouvy končí některým velkým oporám současného týmu. Ze smlouvy bude také vyvázán Radek Duda, který však již déle v Plzni nepůsobí.
Plzeň nečeká lehký rok, ale již začátek bude optimistický. Vedení plzeňského klubu na poslední letošní zápas připravilo pro fanoušky překvapení, kterou je první z plánovaných změn na stadionu - nové ozvučení. „Dárkem pro věrné fanoušky hokeje určitě bude nové ozvučení zimního stadionu, které bylo uvedeno do provozu den před Štědrým dnem. Nové ozvučení patří k absolutní špičce a svou kvalitou si nezadá s žádným jiným stadionem v České republice,“ napsal plzeňským fanouškům prezident JUDr. Král na oficiálních internetových stránkách klubu.
Věřme, že rok 2004 zůstane v paměti fanoušků jako rok, v němž se plzeňský hokejový klub úspěšně popral o postup do vyřazovacích bojů a vedle nezbytného zdraví se plzeňským fanouškům dostalo i hokejových zážitků, na které budou ještě dlouho vzpomínat.


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ORLI SVOJI LETOŠNÍ KRIZI PŘEKONALI

Orli i letos poletují v klidných sférách extraligové tabulky. Tradičně útočně laděný tým byl v posledních letech pravidelním účastníkem vyřazovacích bojů a i letos je pozice Znojma velmi nadějná. Současné postavení Znojma kolem pátého místa znamená nejen postup do play-off, ale také vyhnutí se největšímu favoritovi ligy.

Moravané již letos prošli krizí, nedokázali sedm zápasů po sobě zvítězit v normální hrací době. Smolnou sérii protrhli proti Energii Karlovy Vary. V dalším domácí zápase Orli jasně přehráli Spartu, o výhru se přesto báli až do posledních sekund.

Před reprezentační přestávkou Znojemští překvapili vysokou prohrou 1:5 v Českých Budějovicích. Prohra na jihu Čech působila o to překvapivěji, že v dva dny předtím Znojemští sehráli skvělý zápas proti Slavii, kterou ve druhé třetině zápasu smetli 5:0! Předvánoční část extraligy zakončili dnešní hosté Plzně domácí porážkou od Vítkovic 2:6, která Orly usadila na šesté místo.

Plzni se letos proti Orlům dařilo. V prvním zápase Lasselsberger doma Orly přehrál 3:1, o což se svými brankami zasloužili Pospíšil, Andrašovský a Sedlák. Ve druhém zápase jela Plzeň do Znojma během série zápasů, v níž nedokázala v normální hrací době zvítězit. Na horkém znojemském ledě Plzeň vyválčila bod za prohru v prodloužení. Byl to první zápas Marka Schwarze v plzeňském dresu.

Dnes se proti sobě postaví dva někdejší spoluhráči z mistrovského Vsetína ze sezón 1999-00, 2000-01. Plzeňský Martin Paroulek absolvuje zápasem proti Znojmu premiéru před vlastními fanoušky, znojemský Ján Pardavý působí v dresu Orlů již od úvodu sezóny.

Sestava z 33. kola:

Duba - Havíř, Křetínský, Toman, Soudek, Snopek, Mojžíš - Pardavý, Pucher, Uram - Erat, Rataj, Milan Procházka - Ludvík, Haman, Plášek

Orli v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Vítězné góly
Góly v oslabení
Nejlepší v +/-
Nejhorší v +/-
Nejtrestanější hráč
Pucher – 30 (7+23)
Uram - 15
Pucher – 23
Uram - 6
Benák - 1
Uram - +7
Snopek - -11
Snopek - 94

Uramova stovka

Vzhledem k pověsti střelce čekal slovenský forvard na jubilejní gól nečekaně dlouho. 99. gól vstřelil Uram do sítě Marka Schwarze ve 22. kole, poté čekal devět kol! Až kapitulace brankáře Hronka v polovině zápasu Znojmo-Slavia (31. kolo) přinesla Uramovi radost v podobě 100. gólu. Byl však trochu kuriózní, Hronek si do své sítě srazil Uramovu střelu z nulového úhlu. Zajímavá je podobnost s dosaženou metou Richarda Krále. Třinecký vůdce také dlouho čekal na svůj jubilejní gól a dosáhl jej také kuriózně, když si do vlastní branky srazil Královu přihrávku sparťan Srdínko. Pro Krále to byl již 250. gól v nejvyšší soutěži!

Rataj a Straka jsou již zpět

Oživení útoku řešili v Liberci a Znojmě vzájemnou výměnou dvou forvardů. Na jih Moravy putoval Michal Straka, na sever Moravy Igor Rataj. Přestože oba projevili zájem zůstat ve svých nových klubech, putovali po uplynutí domluvené doby výměny zpět do svých původních klubů.

Motivovaný Václav Benák opět v Plzni

Před sezónou 2001-02 jej přivedl do Plzně trenér Jaroslav Liška. Benák byl jedním z hráčů, kteří „odnesli“ táhnoucí se hlubokou krizi z úvodu tohoto ročníku. Cesty jihočeského rodáka vedly do Znojma, v jehož dresu od té doby působí. Pokud však Orli zamíří na západ Čech, zažívá Benák jiné pocity, než při ostatních extraligových duelech: „Beru to docela dost prestižně. Nemám na Plzeň ty nejlepší vzpomínky, tak se tu snažím ukázat," přiznal se po posledním zápase v Plzni, ve kterém vstřelil jediný gól Znojma.

Rataj a Straka jsou již zpět

Oživení útoku řešili v Liberci a Znojmě vzájemnou výměnou dvou forvardů. Na jih Moravy putoval Michal Straka, na sever Moravy Igor Rataj. Přestože oba projevili zájem zůstat ve svých nových klubech, putovali po uplynutí domluvené doby výměny zpět do svých původních klubů.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PŘEDVÁNOČNÍ VÝSLEDKOVÁ HOUPAČKA

Úvod druhé poloviny extraligy nezačali Plzeňáci špatně. Na remízu se silnými Pardubicemi navázali výhrou v Třinci, následovala jasná výhra nad posledními Jihočechy. Až ve čtvrtém zápase přišla porážka, ovšem velmi krutá. Na ledě Litvínova v domácím dresu debutovali Kaděra s Hreusem a výrazně se přičinili o vysokou porážku Plzně 7:2.

Se Zlínem měli Západočeši výpadek napravit, a povedlo se. Medvědi odjeli s vysokou prohrou 6:2. Zápas okořenily nejen krásné branky, ale i bitka, která následovala po nešetrném zákroku Macholdy na Hurtaje. Michal Dvořák, který byl jedním z aktérů konfliktu, vyfasoval druhý vyšší trest v sezóně a vypadl ze sestavy pro zápas na Slavii.

Duel s úřadujícím mistrem začal hodně smolně. Z hlediska hokeje nemastnou neslanou úvodní část hry domácí vyhráli 2:0. Šťastnou brankou je poslal do vedení Vondrka, jehož lehká střela od modré se došourala do klece Plzně.

Adam Šaffer na Slavii jako Plzeňák
S nabytím vedením v zádech slávisté v pohodě dokráčeli ke tříbodovému zisku. Svoji první branku v dresu Plzně vstřelil Adam Šaffer, slávistický odchovanec. "Ale návrat na Slavii stál za houby, rozstříleli nás," okomentoval dění na ledě.

Během klání na Slavii se již začal naplňovat osud příštího zápasu, kterým byl duel s Libercem. Ze zápasu odstoupili Matějovský, Andrašovský, sílící nachlazení nedovolovalo i několika dalším hráčům podat stoprocentní výkon. „Jako bych tam nebyl,“ zoufal si po zápase slovenský útočník s číslem 69 Dušan Andrašovský, který odehrál dvě třetiny.

Dva dny před zápasem s Libercem chybělo na tréninku devět hokejistů a u dalších klubový lékař nalezl příznaky virového onemocnění. Na žádost plzeňského klubu tak bylo utkání přeloženo na 13. ledna. Oproti ostatním extraligovým týmům tak mají Plzeňáci jedno utkání k dobru.

Sestava z 33. kola:

Schwarz - Dobroň, Výborný, Hanzlík, Kubeš, Cartelli, Klaus - Dvořák (5. Švík), Straka, Andrašovský - Polák, Pospíšil, Matějovský - Vostřák, Hurtaj, Důras - Kracík, Krátoška, Šaffer.

Tři „P“ Davida Pospíšila

David Pospíšil v akci
Kapitán týmu, nositel pohody a velký oblíbenec fanoušků David Pospíšil hostoval do konce sezóny v Plzni z Pardubic. Objevil se ovšem zájem Petrohradu. Ruský tým předložil hráči lukrativní nabídku. Naplněna tím byla klauzule o možnosti předčasného odchodu při zájmu některého z ruských klubů. Pospíšil tak ve 33 letech odešel na své první zahraniční angažmá. Pro tým Lasselsbergeru obrovská škoda, nezbývá ale než dlouholetému útočníkovi Plzně upřímně poděkovat za vše, co pro tým vykonal, a popřát do ruského angažmá hodně štěstí!
Ve své premiéře v novém týmu zaznamenal Pospíšil jeden bod za asistenci při vyrovnávací brance minutu před koncem v zápase proti Dynamu Moskva.

Na trase Plzeň-Sparta opět živo

Čilý obchodní ruch mezi oběma kluby neutichá. Krátce před odchodem Davida Pospíšila přestoupil do Plzně ze Sparty Martin Paroulek. Hráč, o jehož služby Plzeň jevila zájem již na začátku sezóny. Paroulek nebyl příliš spokojen s prostorem ve Spartě, zvažoval z několika jiných nabídek. „Ve Spartě jsem příliš prostor nedostával. Hrál jsem čtvrtou lajnu, která chodila na led strašně málo. Viděl jsem, že mi tam kvítí nepokvete, takže jsem zvolil Plzeň. Doufám, že zde dostanu více prostoru. Sice byl zájem i z jiných klubů, ale můj agent Aleš Volek mi doporučil Plzeň, neváhal jsem,“ okomentoval Paroulek svůj přestup pro oficiální internetové stránky klubu www.hcplzen.cz. Na prvním tréninku jej trenéři postavili ke Josefu Strakovi a Davidu Pospíšilovi. Po odchodu plzeňského kapitána trénovala elitní plzeňská lajna ve složení Paroulek-Straka-Andrašovský. Majitele dvou extraligových titulů a letošního reprezentanta České republiky tak proti Orlům ze Znojma čeká premiéra v plzeňském dresu před vlastními fanoušky.

Jde do tuhého

Období po Novém roce je rozhodující z hlediska postupu do play-off. Plzeňáci si nevytvořili úplně nejlepší podmínky. Ztráta na osmého činila před prvním povánočním zápase sedm bodů, ovšem ztrátu může zmírnit dohrávka 33. kola s Libercem, která se uskuteční 13. ledna. Získat Lasselsberger může ještě teoreticky 60 bodů, k postupu by jich potřeboval dle zkušeností z posledních let 37. Protlačit Plzeň do play-off se bude snažit opět mírně pozměněný tým. Změny byly částečně vynuceny. Pospíšil se rozhodl pro lukrativní Rusko, Adamský opustil tým, za což jej nejspíš čeká vysoký trest od klubu, naopak přišel Martin Paroulek, hostování bylo prodlouženo do konce ledna Marku Schwarzovi, Sedlák naopak po stejnou dobu zůstane ve Spartě. Vzhledem k účasti na MS 20 však bude Plzni sedmnáctiletý gólman chybět, stejně jako v příštím zápase. Maximálně může chybět až čtyři zápasy.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 18 zápasů. Až poslední vzájemný souboj loňské sezóny skončil remízou, premiérovou v soubojích obou týmu, které se nikdy nepotkaly v play-off. Prozatímní účet mluví ve prospěch Plzně, která v osmnácti zápasech vybojovala deset vítězství. Skóre je také nakloněno Plzeňanům.

Celková bilance Plzeň vs. Znojmo
18 10 1 7 50:46

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z devíti zápasů dokázala Plzeň plně bodovat hned v osmi, takže pouze jednou za čtyři roky extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21.11. 2000 (1:3). Skóre z těchto zápasů mluví jednoznačně ve prospěch hokejistů Lasselsbergeru - 32:17.

Bilance zápasů Plzeň vs. Znojmo na plzeňském stadionu
980132:17

Žádaným tématem dřívějších doby byl tzv. komplex Uram, o kterém se mluvilo v souvislosti s Dušanem Salfickým. Explzeňský brankář inkasoval od znojemského útočníka tři góly v jednom zápase, ale i celkově jej střelecká pohotovost drobného forvarda trápila.

Uram byl střelcem prvního gólu, který inkasoval Marek Schwarz jako brankář Lasselsbegeru Plzeň. Ve 31. minutě posledního vzájemného zápasu Znojma a Plzně po osvědčené ose Pucher-Uram se Znojemští ujali vedení, ale zápas nakonec skončil 2:1 po prodloužení.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZNOJMO

Průměrný počet branek 5,5
Průměrný počet vyloučených 18 (9-9)
Průměrný počet střel 80 (40-40)
Průměrný počet diváků 6000