Dorost po první části sezóny

Dorost vyhrál první část sezóny! Dušan Andrašovský: Jdeme správnou cestou!

Plzeňským dorostencům skončila výhrou nad Kladnem úvodní část sezóny. Mladé pušky ve skupině A skončily na prvním místě, na druhé Karlovy Vary mělo mužstvo Jiřího Hanzlíka a Dušana Andrašovskeho náskok dvou bodů. Nyní si pojďme trošku zrekapitulovat odehraných prvních čtrnáct zápasů této sezóny.

Ve skupině A si nejlépe počínali Západočeši. Hned v jedenácti zápasech bodovali indiáni naplno, nejvíce z celé extraligy. Pouze ve dvou případech plzeňští dorostenci nezískali ani bod, v obou případech se jednalo o zápasy v hlavním městě. Jednou Škoda prohrála po samostatných nájezdech. Nejvyšší výhru si Plzeň připsala proti Pirátům z Chomutova, na domácím ledě vyhrála 6:1.

Plzeňští kralovali i ve spoustě statistik. Nejlepší byli indiáni ve využití přesilových her (18.3%) a ve vlastním oslabení (92.75%). Premiantem byla Škoda i v inkasovaných brankách. Ve čtrnácti zápasech dostali Západočeši 31 branek, druhé Vary a třetí Slavia inkasovaly o čtyři branky více. Naopak v produktivitě to občas vázlo. S 52 brankami se umístila Škodovka až na páté pozici. Avšak co se týče střelby, tam byla aktivní. Po Karlových Varech měla nejvyšší průměr vystřelených ran na jedno utkání.

Nejproduktivnějším hráčem Škodovky se stal Adam Benák, který posbíral úctyhodných 24 bodů (13+11). V rámci celé extraligy skončila plzeňský útočník na čtvrté pozici, na vedoucího Záhejského ztratil tři body, nutno sluší také podotknout, že Benák odehrál o dvě utkání méně než jeho soupeři. Se třinácti brankami byl navíc forvard Škody i druhým nejlepším střelcem. V brankovišti převážnou část odchytal Matyáš Mařík, který v průměru inkasoval dvě branky na utkání a s procentuální úspěšností nad 93% se pohyboval v horních patrech statistických tabulek.

Podrobnosti o statistikách hráčů první části ZDE!

Plzeň díky tomu, že se umístila v první čtyřce ve skupině A, už má jistý postup do play-off. Nyní dorostence čeká dvanáctičlenná tabulka. Mužstva umístěná po 1. části ve skupinách „A“, „B“ a „C“ na 1. - 4. místě se nyní utkají spolu dvoukolovým stylem. Každý tým tak před vyřazovacími boji odehraje ještě 24 utkání s tím, že v této části soutěže se týmům nezapočítávají výsledky z úvodní části soutěže. Následně přichází na řadu play off. Stejně jak minulý rok se bude hrát osmifinále na dvě vítězná utkání, poté čtvrtfinále a semifinále na tři vítězná utkání. Finále poté po vzoru dospělého hokeje n čtyři vítězná utkání. Sluší se ještě říci, že HC Škoda Plzeň v této sezóně objajuje mistrovský titul.

Podrobnosti o zápasech první části ZDE!


Trenér Dušan Andrašovský

Pane trenére, jak byste zhodnotil první část extraligy?
My jsme s Jirkou Hanzlíkem přišli, když už byla odehrána dvě kola. Nějaké věci jsme se snažili změnit a myslím, že kluci na to zareagovali. Něco trvalo déle, avšak v naší hře stále vidím pokroky. Musím podotknout, že tým byl od předchozích trenérů výborně fyzicky připravený, my jsme jim jen předali takový jiný pohled na hokej. Většina se dokázala přizpůsobit a hrajeme to, co bychom chtěli.

Petr Kořínek s Františkem Bombicem dostali nabídku vést A tým, přesto radili vám ze začátku?
Samozřejmě. Všichni se známe roky, už z dob našich hráčských kariér. I když jsme u týmu nebyli, tak jsme věděli, jak kluci hrají. Plzeňské mužstvo bylo vždy pověstné výbornou fyzickou připraveností a tvrdou hrou. My jsme k tomu přidali náš názor, menší jiný pohled na hokej a myslím, že na naší hru se dá koukat. Tím samozřejmě nechci říct, že předtím se na to koukat nedalo (smích), ale vše bylo jiné, kluci byli zvyklý na něco jiného. Každý trenér má svoje požadavky, ale na hráčích je vidět, že se snaží být profesionálové a přizpůsobují se tomu, co po nich chceme, aby hráli.

Jak byste zhodnotil trénování dorostu v Třemošné a nyní v Plzni? Přece jen tady je spíše vítězná mentalita...
Já když jsem nastoupil do Třemošné, tak jsem byl u žáků a tam bylo také zvykem vyhrávat. Třemošná je specifický tým, je to béčko Plzně, takže tam hraje hodně kluků, kteří se nepropracují tady do týmu. Minulý rok to bylo těžší, ale tak to prostě je. Člověk musí pracovat vždycky s tím, co je. Musím konstatovat, že pro Třemošnou je nyní lepší, když hraje v Lize dorostu. Kluci, kteří nejsou biologicky tak vyzrálí, tak se v soutěží o patro níž určitě více vyzrají. Určitě je to pro ně lepší příprava na následující dorostenecká léta.

Jak jste si rozdělili kompetence při příchodu do Plzně s Jiřím Hanzlíkem?
Je to jednoduché. Já mám na starosti útočníky a on obránce. Jirka Hanzlík je typický hlavní trenér, má potřebnou autoritu a dělá věci podle sebe. My se spolu známe přes dvacet let, jsme kamarádi i mimo hokej a ve všem si vyjdeme vstříc. Já díky tomu, že ještě pracuji u ženské reprezentace, tak něco někdy vynechám, avšak Jiří vše vezme na sebe a zvládá to na jedničku. Hlavní slovo má vždycky hlavní trenér, který je Jirka, ale vše spolu konzultujeme. Určitě to je pro mě příjemná spolupráce.

Tým jste převzali po druhém kole, avšak hned na úvod jste schytali těžký direkt 2:9 na Slavii. Jak vám bylo v tu chvíli?
To jsme se na sebe jen tak koukali, co se to děje (smích). Možná to bylo i tím, že se kluci chtěli před námi ukázat, jak vše umí řezat a i díky tomu jsme většinu zápasu hráli v oslabení. Pamatuji si, že jsme vedli 2:0, ale díky našim stupidním faulům jsme se záhy vůbec nemohli dostat k naší hře. Půlka týmu pořád seděla na střídačce, druhá nemohla, protože pořád byla při oslabení na ledě. V tu chvíli jsme tým stále poznávali, několik dnů to trvalo, než jsme zjistili charaktery hráčů. Myslím, že se vše nakonec povedlo otočit na správnou cestu.

S čím jste v průběhu první části nespokojení? Trenér Hanzlík si často po zápasech ztěžoval na slabší produktivitu...
Adam Benák už roky táhne kluky od žákovských kategorií, takže většina kluků si zvykla, že on to vždycky nějak zařídí a ten gól vstřelí. Stačí se podívat na statistiku a hned je vše jasné. Nyní jsme se domluvili, že by mohl jít do juniorky, tak jeho roli musí převzat ostatní kluci a snad se to v posledních dvou duelech trochu naplnilo. V dalších zápasech dostanou více prostoru, musí mít tu správnou myšlenku v zápase, že jsou více potřební pro tým a někdy věcí vzít více na sebe. Samozřejmě jsme teď hráli se soupeři z nižších pater, uvidíme v těžších zápasech, jak to bude fungovat.

Během reprezentační přestávky jste odehráli přátelské utkání s Táborem. Co bylo jeho hlavním motivem?
Na to je jednoduchá odpověď. Chtěli jsme, aby kluci nevypadli z rytmu a tempa. Nejdříve byla pauza týden, poté se chvilku hrálo a následovala další reprezentační přestávka, která tentokrát trvala dokonce dva týdny. Hledali jsme nějakého soupeře, abychom si mohli zahrát. Nejdříve jsme mluvili s Karlovými Vary, ale nakonec jsme se domluvili s Táborem. Byl to ideální zápas. Vždycky je lepší hrát, než jen trénovat a pro hráče něco vymýšlet. Každého sportovce baví soutěžit než jen trénovat.

Posbírali jste hned 34 bodů, nejvíce ze všech týmů. Nyní vás čekají už jen samé těžké zápasy. Na co se nejvíce zaměřit?
My se koukáme hlavně na sebe a na naší hru. Chceme mít základní pravidla ve hře, v založení útoku čí přechodu do pásma. Myslím, že kdo hokeji rozumí, tak musí ve hře vidět naše pojímání hokeje.

Pane trenére, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří v nadstavbové části!


FOTO: Ronald Hansel.